Tuti nyári program: 2 nagyszerű recept és egy csodálatos budapesti helyszín piknikezéshez
Budapesten mindig akad felfedeznivaló, manapság gombamód szaparodnak a szórakozóhelyek, szerencsére egyre több gyerekbarát helyet is találunk. És legnagyobb örömünkre sok olyan hely is akad, amiről hallottunk már, csak pl. nem tudjuk, hogy szabadon látogatható, netán ingyenes is. Ilyen hely jelenleg a Corvinus Egyetem Arborétuma is.
Az Arborétum a Gellérthegy déli lábánál található (az egyetem területén, a Villányi útról könnyen megközelíthető), talán újdonság, hogy ingyenesen látogatható (kivéve bizonyos belépős események időtartama alatt). Az arborétum jelenlegi növényanyaga csaknem 2000 fásszárú dísznövény fajt és fajtát, több száz hagymás virágot és csaknem 250-féle egyéb évelő dísznövényt foglal magában, tehát bőven van mit megnézni, tanulmányozni. Az arborétumban működik egy biokiskert, ami egyben oktatókert is, melyet a hallgatók és az oktatók közösen gondoznak - itt a kicsik is sokat tudnak tanulni, az itt élő növényeket óvatosan megfogni, szagolni szabad, tépni természetesen nem (a kert látogatási szabályai itt elérhetők).
A piknikezéshez két nagyszerű receptet is ajánlunk, egy frissítő limonádét és egy muffint, ezekért külön köszönet Takács Nóra és Bezselics Ildikó bloggereknek - a napokban négy népszerű blogger, gasztro- és életmódszakértő mutatta be közös veteményeskertjét a Corvinus Egyetem Arborétumának biokertjében. A Piknikkert a friss növényi alapanyagok értékeire hívja fel a figyelmet, a közreműködők a lehető legtöbbféle módon szeretnék feldolgozni és élvezettel elfogyasztani mindazt, ami az ágyásokban nő. A kertben helyet kapott a repce és a napraforgó is, hogy az érdeklődők újra megismerkedhessenek a margarinok gyártásánál használt növényi olajok értékeivel is.
Takács Nóra levendulás limonádéja
Az ehető virágokkal finom italok is készülhetnek, imádom a nagyon egyszerű, frissítő levendulás limonádét, nyugtat, altat, oldja a stresszt.
Hozzávalók egy literhez:
1 marék (szárított) levendula, 2 citrom, méz
Főzetet készítünk a szűk maréknyi levendulavirágból 7.5 dl vízzel. A kész főzetet leszűrjük, hűlni hagyjuk, majd tetszés szerint ízesítjük citrommal és mézzel. Jégkockákkal tálaljuk.
Nóra oldalát, a Hogyan legyek jó nő?-t itt találjátok.
Bezselics Ildikó tárkonyos-gombás muffinja
Érdemes egy pikniknél észben tartani, hogy a muffin sós is lehet, most pedig a gombának és a tárkonynak is szezonja van. A gyerekeknek szánt verzióba sör helyett kicsit több tejföl kerülhet.
Hozzávalók:
18 dkg liszt
6 dkg főtt, tört burgonya
1 cs. sütőpor
fél kiskanál só
1 tojás
8 dkg margarin
1 dl tejföl
1 dl sör
20 dkg apróra vágott gomba
1 ek friss tárkony
A lisztet keverjük össze a sóval és a sütőporral, majd a tört krumplit, a puha margarint és a tojást is hozzágyúrjuk, a végén adjuk hozzá a tejfölt és a sört. A gombát kevés olajon megpirítjuk és hagyjuk kicsit hűlni, mielőtt a a tésztához keverjük. Az apróra vágott friss tárkonyt a végén tesszük bele. Kanalazzuk muffinformákba (papírkapszlival megkönnyíthetjük a mosogatást, ha elhagyjuk, ki kell kenni a formát), 160 fokon süssük 30 percig.
Bezselics Ildikó oldalát, a Két cica konyháját itt találjátok.
Babanet, 2015. június 08.