#baba#anya

A leves –finom és egészséges

Hogy miért jó a leves? Mert finom! Ezt a kézenfekvő választ azonban nyugodtan kiegészíthetjük azzal, hogy megfelelően elkészítve egészséges is. Felnőttnek, gyermeknek egyaránt. Ezért is sajnálhatjuk igazán, hogy a rohanó életünkben sokszor elfelejtkezünk az „első fogásról”.

Nem igazán levesesek a magyarok – állítják a szakemberek. Pedig a hagyományos magyar konyha palettáján is bőven találhatunk olyan remekműveket, amikre méltán büszkék lehetünk. Azok is vagyunk, csak éppen az érzelmi kötődésen túl ritkán főzünk leveseket, sok családban szinte kizárólag az ünnepi, hétvégi menü része az ízletes leves. Nem ritkán hallani fiatal családanyáktól, hogy nem szívesen piszmognak a leves főzésével. Idő-, energia-, és munkaigényes a hagyományos levesek főzése, mondják sokat, hozzátéve a mostanság nagyon divatos végső érvet, hogy „még egészségtelenek is!!!”.

Akkor öntsünk tiszta levest a tányérba… A hagyományosan állati zsiradékkal készülő magyar levesek tökéletesen elkészíthetők az egészséges táplálkozás igényei szerint. A levesek fontos tápanyagokat tartalmaznak, segítenek szervezetünk folyadékigényének kielégítésében, első fogásként előkészítik szervezetünket a főételek befogadására, alacsony kalóriatartalmuk miatt is különösen fontos részei a gyermekek, a várandós és szoptatós anyák étrendjének. És az is csak tévhit, vagy mű alibi, hogy munkaigényesek. A neandervölgyi ősember állítólag állati bőrrel kibélelt gödröket töltött fel vízzel, szórt bele ezt-azt, majd felhevített köveket dobálva az üregbe készítette el a mai levesek ősét. Hát azért ma ez már egy fokkal praktikusabban zajlik! Sőt azzal, hogy Magyarországra is betörtek más nemzetek konyhái, megismerhettük és megszerethettük az új ízhorizontokat nyitó egészséges krémleveseket. Elbűvöltek minket az olaszok és a franciák, de sokszor még az ő leveseik sem férnek bele zaklatott hétköznapjainkba. 

Ezzel a kör bezárult - gondolhatnánk. Pedig nem. Az instant levesek szemtelenül leegyszerűsített megoldást kínálnak arra, hogy ne kelljen lemondanunk kedvenc ízeinkről. És még mielőtt bárki is az E-adalékok egészségkárosító hatásait tartalmazó táblázatok után nyúlna, gyorsan szögezzük le, hogy nem a közelmúltig jogosan vegyszerbombáknak minősített, elavult zacskós levesekre gondolunk. A tudomány fejlődésének és a modern technológiáknak köszönhetően újra felfedezték a szárítást. Ez az ősidők óta ismert eljárás meggátolja a mikroorganizmusok elszaporodását, nem rombolja az íz- és aromaanyagokat. 

Mindezek alapján láthatjuk, hogy nincs több kifogás, így, vagy úgy, de a levesek elfoglalhatják méltó helyüket hétköznapi étrendünkben. Hogy miért? Mert finomak!

 
 
 
Címkék:  

család

X
EZT MÁR OLVASTAD?