Nem teljes értékû a tárolt anyatej
A több mint 48 órán át hűtőben vagy fagyasztóban tárolt anyatej antioxidáns tartalma jelentősen csökken. Az antioxidánsok segítenek a fertőzések leküzdésében, ezért alapvető fontosságúak a védtelen babák, elsősorban a koraszülött csecsemők számára.
A Robert Wood Johnson Medical School kutatói az Archives of Disease in Childhood lapban arról tájékoztatnak, hogy a szoptatott csecsemők ritkábban szenvednek emésztőrendszeri, légzőszervi és húgyúti betegségektől, illetve fülfertőzéstől, mint cumisüvegből, tápszerrel etetett társaik. Ez részben az anyatejben található antioxidánsoknak köszönhető. Az antioxidánsok megakadályozzák a fertőzések során és egyéb körülmények között termelődő szabadgyökök által okozott károsodást.
Thomas Hegyi professzor és kollegái összehasonlították 8 koraszülött és 8 időre született gyermek édesanyjának friss anyatejét. A minták antioxidáns tartalmát megmérték különböző hőmérsékleten, friss, kétnapos és egyhetes tárolás után. Emellett 5, különféle márkájú tápszert is megvizsgáltak azonos feltételek mellett.
Az eredmények alapján, a születés időpontjától függetlenül a friss anyatej bizonyult a leginkább gazdagnak antioxidánsban, 48 órás fagyasztás vagy hűtés azonban jelentősen csökkentette az anyag kapacitását. Ez egyenesen arányban állt a hőmérséklet csökkentésével és a tárolás idejével. Ezért a kutatók azt ajánlják, csak rövid ideig tárolják az édesanyák az anyatejet, és lehetőség szerint hűtsék, ne fagyasszák.
Rosie Dodds, a National Child Birth képviselője a BBC-nek elmondta, fontos tudni, hogy az anyatej antioxidáns tartalma milyen körülmények között, hogyan változik. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy bizonyos esetekben elkerülhetetlen az anytej hűtése és tárolása. Az értékes tápanyagok tekintetében az anyatej még ilyenkor is áldásosabb, mint a tápszerek.
Forrás: FlashNews, Weborvos