Miért édesszájúak a gyerekek?
Egy új német kutatás eredményei szerint a gyermekek ízérzékenysége jelentősen alacsonyabb, mint a felnőtteké, így csak sokkal nagyobb cukortartalmú ételeket éreznek édesnek.
A kutatásban négyszáz, három és nyolc év közötti gyermek vett részt, az eredményekből pedig az derült ki, hogy a gyerekek csak literenként 8,6 gramm cukortartalomtól éreztek édesnek egy ételt, ami egy átlagos limonádé értékének felel meg. Ezzel szemben a felnőttek már jóval kisebb cukorkoncentráció esetén is észlelték az édes ízt.
A gyerekek esetén a kor előrehaladásával fokozódott az ízérzékelés erőssége. Különösen a nyolcadik életév és a felnőttkor között csökken az ingerküszöb. Az okok viszont nem lehetnek szervi eredetűek, hiszen ebben a korban már teljesen kialakultak az ízérzékelés szervei és azok idegi összeköttetései – olvasható a Der Standard című osztrák lap online cikkében.
A kísérlet eredményéből a tudósok arra következtetnek, hogy az ízfelismerés tanulási folyamat eredménye, ami nyolcéves korban még nem záródik le. A gyerekeknek elsősorban még az összehasonlítási alapok hiányoznak ahhoz, hogy egy új ízt helyesen soroljanak be. A fentiek fényében a kutatók olyan, új programokon dolgoznak, amelyek segítségével a kicsik ránevelhetők a kiegyensúlyozott táplálkozásra.