Tejet a babának?
A tej élet, erő, egészség – tartja a mondás, ám arra már nem tér ki, mennyi idős kortól van ez így. Mert egy bizonyos kor alatt a tehéntej fogyasztása bizony több kárt okoz, mint amennyi hasznot hajt. Ezért nem árt nagy odafigyeléssel bevezetni a kisbaba étrendjébe.
Aztán kezd ismerkedni az ízekkel, egyre több zöldséget, gyümölcsöt és húsfélét eszik már – előbb püré, majd darabos formában. A mamák általában nem is ezek bevezetésével vannak bajban – bár némelyikükkel kapcsolatban nagy a bizonytalanság -, hanem például az olyan élelmiszerekkel, mint a tehéntej.
Mi okozhat gondot?
A tehéntej remek kálciumforrás, többféle vitamin is van benne, és még vasat is tartalmaz – igaz, nehezebben felszívódó formában, mint az anyatej. Viszont egyúttal ott van benne a tehéntej-fehérje, ami sokszor okoz problémát a gyerekeknél. Mivel fajidegen fehérjéről van szó, az éretlen szervezet heves tiltakozással reagálhat rá: a tejfehérje-érzékenység számos tünete között szerepel az ekcéma, a gyakori felső-légúti betegségek, a haspuffadás, hasmenés-hányás is. A tejfehérje-érzékenység sajnos általában örök életre elkíséri az embert, ezért is érdemes inkább várni a megfelelő ideig a tejtermékek bevezetésével.
Van még egy, gyakran problémát okozó összetevője a tehéntejnek, ez pedig a laktóz, más néven a tejcukor. Ez a cukor jelen van az anyatejben is – ennek köszönhetjük az első hónapok durva hasfájásait -, ám a tehéntej fogyasztásakor szokott komolyabb tüneteket generálni. Ez esetben is előfordulhat hasfájás, puffadás, hasmenés, hányás, ekcéma. Szerencsére a laktóz-intolerancia – a laktáz enzim hiánya vagy csökkent termelése miatti állapot - a növekedéssel általában javul valamennyit, s még ha el teljesen nem is tűnik, az ember bizonyos mennyiségű tejet és tejterméket tud fogyasztani. Persze, elsősorban savanyított tejtermékekkel érdemes próbálkozni, ezekben ugyanis a tejcukor egy része már átalakult, lebomlott.
Bevezetés a tejtermékekbe
Alapszabály, hogy tejet egyéves kor előtt semmiképp se adjunk a gyereknek. Savanyított tejterméket azonban már egyéves kor előtt is adhatunk: úgy kilenc-tízhónapos kor körül megpróbálkozhatunk a savanyított tejtermékekkel: egy kiskanál joghurt, kefír a baba főzelékébe, egy gombócka túró, vagy egy csipet reszelt sajt megbolondításképpen bőséggel elegendő.
Az alapvető szabályok itt is érvényesek: egyszerre csak egyféle tejtermék bevezetésével próbálkozzunk, pár napig csak ezt az egyet adjuk, és közben figyeljük a gyerek bőrét, viselkedését, székletét, nincs-e aggodalomra okot adó változás.
Azoknál a babáknál, ahol a testvérek vagy a szülők, nagyszülők között előfordul tejérzékenység a savanyított tejtermékekkel is érdemes megvárni az egyéves kort, tejet pedig jobb, ha csak 3 éves koruk után kapnak: ekkor ugyanis már 50 százalékkal kevesebb eséllyel alakul ki náluk allergia.
Vigyázni kell a vásárláskor is: sok vizes felvágott tartalmaz például tejport, és több termékben ott lapul a tejsavó is. Érdemes tehát átböngészni a címkéket, mert ezek is kiválthatnak reakciót.
Ugyanígy érdemes várni a tejpépekkel is – hiszen ezekben is tehéntej található. A tejes desszertek – túró rudi, pudingok, gyümölcsjoghurtok – is jobb, ha idejében kerülnek bevezetésre.
Érdemes várni
Sokan azt hiszik, hogy az allergia vagy előjön első alkalommal, vagy már soha többé. Sajnos, ez tévhit: az allergia egy új étellel való első ismerkedéskor egész biztosan nem fog előjönni. Utána viszont bármikor, hiszen első alkalommal még ismeretlen a szervezet számára, második-harmadik-sokadik alkalommal azonban az immunrendszer már pontosan tudja, hogy valami idegen anyaggal van dolga – és alaposan túlreagálja, ez az allergia.
A babák immunrendszere pedig a kor előre haladtával érik: minél éretlenebb, annál hajlamosabb a túlzott reakciókra. A javaslatokban leírt életkorok azt jelölik, mikortól van már jóval kevesebb esélye annak, hogy a baba szervezete allergiás reakciót éljen meg.
A tehéntej esetében ráadásul nemcsak az allergia jelent problémát. A tehéntej ugyanis megterheli a kicsik még szintén éretlen veséjét, máját, így kiválasztási gondokat is okozhat, ha túl korán találkoznak vele. Sőt, egyes kutatások szerint összefüggés állítható fel a felnőttkori cukorbetegségek, szív- és érrendszeri panaszok és a túl korai tehéntejfogyasztás között.
Szilágyi Diána, 2009. szeptember 14.