Örök vita: mikor kezdjük el a hozzátáplálást?
Ma már, különböző elméletek, kutatások léteznek arról, hogy mikor kell elkezdeni a hozzátáplálást? Az elmúlt években az a tendencia kezdett elterjedni, miszerint 6 hónapos koráig csak anyatejet kapjon a csecsemő és csak ezután kezdődjön a „kóstolgatás”. Ma azonban már azt szorgalmazzák, hogy minél előbb, akár már 4 hónapos kortól el kell kezdeni a csecsemők hozzátáplálását, ugyanis így megelőzhető lenne az allergia kialakulása.
Egy kanadai kutatás szerint már négyhónapos kortól el kellene kezdeni a csecsemők hozzátáplálását, mert ezzel megelőzhető lenne náluk az allergia kialakulása. A szakemberek úgy vélik, ha már időben megismerkednek a gyerekek a különféle allergén élelmiszerekkel, mint például a mogyoróval vagy a tojással, akkor később kisebb valószínűséggel lesznek ezekre allergiásak.
Mindez merőben ellentmond az eddigi javaslatoknak, miszerint hathónapos korig csak anyatejet kapjanak a gyerekek, mert éppen akkor lesznek később allergiásak, ha túl korán találkoznak a szilárd táplálékkal.
Dr. Elissa Abrams és dr. Allan Becker, a kanadai Manitoba Egyetem kutatói azonban minden szülőnek azt tanácsolják, hogy minél előbb vezessék be az allergéneket csemetéik életébe, hiszen ha már csecsemőkorban rendszeresen találkoznak ezekkel az élelmiszerekkel, kialakul bennük a tolerancia irántuk, és később sem lesz problémájuk.
Korábban egy brit kutatás is arra hívta fel a figyelmet, hogy azok közül a gyerekek közül, akik egyéves koruk előtt hetente háromszor vagy még többször ettek mogyorót tartalmazó ételt, később kevesebb, mint egy százalék lett csak allergiás, míg a mogyorómentes étrenden élőknek 17 százaléka.
Felmérések szerint évről évre nő az allergiások száma, a leggyakoribb allergének a tehéntej, a szója, a mogyoró, a dió, a tojás, a gabona, a hal, a kagyló- és rákfélék, valamint a szezám.
Amióta a fenti tanulmány megjelent, több szervezet – például a Gyermekgyógyászok Amerikai Akadémiája is – azon az állásponton van, hogy – főleg a kockázati csoportba tartozó gyerekeknél – érdemes már 4 és 11 hónapos koruk között bevezetni a mogyorót az étrendbe. A magas kockázati csoportba azok tartoznak, akiknek a szülei vagy a testvérei már allergiások, elsősorban a mogyoróra.
Korábban nem javasolták, hogy egyéves kor előtt bárki kapjon mogyorót, aminek hatására egyes nők már maguk sem fogyasztottak semmilyen allergént várandósságuk és a szoptatás alatt, holott ezt sehol nem javasolták, sőt szakemberek szerint, kifejezetten védelmező hatása van annak, ha a magzat már a méhben találkozik allergénekkel.
Babanet/Medipress, 2015. október 26.