Ne félj tőlük! 10 étel, amit simán adhatsz a kisbabádnak!
A kicsi ismeri már a pépeket, sokféle zöldséget és gyümölcsöt eszik már, husit is gyakran kap, te pedig szívesen bővítenéd a repertoárt? A következő ételeket már adhatod neki – ne félj tőlük!
Mogyoróvaj
Az American Academy of Allergy, Asthma and Immunology legújabb ajánlásai szerint a kicsik már akár 6 hónapos kortól kaphatnak mogyoróvajat, mandulavajat – akkor, amikor elkezdik megismerni a zöldségeket és a gyümölcsöket. Ugyan ezek az ételek allergizálhatnak, így ha volt a családban olyan, aki allergiás rájuk, vagy erősen ekcémás, akkor érdemes az orvossal megbeszélni a dolgot – viszont dúskálnak vitaminokban és ásványi anyagokban. A mandula, a kesudió, a mogyoró remek zsírokat és fehérjéket tartalmaznak, bővelkednek E-vitaminban, magnéziumban, vasban, káliumban. Ne félj jó minőségű mogyoró vagy madulavajat adni a kicsi reggeli gyümölcséhez – ezek tényleg remek vitaminforrások!
Tojás
Bátran adhatod a picinek már az első ételek között: a tojás könnyen emészthető, fontos tápanyagokat; vasat, folátot, kolint tartalmaz, emellett remek fehérje, A, E és D-vitaminforrás. Arra figyelj, hogy alaposan főzd meg a tojást, a sárgáját simán adhatod zöldségpürékhez. Később a fehérjét is felkockázhatod, és azt már tudja eszegetni a pici, de a rántotta kis csíkokra szeletelése is szuper lesz a baba számára!
Zsírok
A jófajta zsírok is nagyon fontosak a pici szervezetének: kiváló tápanyagforrást jelentenek számukra, és segítenek a zsírban oldódó vitaminok jobb hasznosulásában. Adhatsz a picinek avokádót, löttyenthetsz olíva olajat a zöldségpürébe, kaphat zsírosabb joghurtot, sajtot, de a jó minőségű vajat sem kell tiltólistára tenni.
Édesvízi halak
Régen nem szívesen adtak halat a piciknek, nehogy allergizálja őket, mára azonban bebizonyosodott, hogy emiatt kár aggódni. A hal szuper fehérje és zsírforrás, így az olyan hideg vízi halak, mint a lazac, a hering, a tonhal, a szardínia tényleg kiváló tápanyagforrások a számukra. Heti 1-2 alkalommal bátran adhatsz halat a püréjükhöz, csak ügyelj arra, hogy még véletlenül se legyenek szálkásak!
Babfélék és lencse
A hüvelyesek szuper fehérjeforrások, emellett bővelkednek vasban, folsavban, cinkben és mangánban. Főzés előtt a piciknek a babot és a lencsét is érdemes egy éjszaka áztatni, de a vöröslencsénél például erre nincs is szükség. Ha önmagában nem szívesen eszi a pici a belőlük készült főzeléket, keverd más zöldségekhez, amiket örömmel fogyaszt – tényleg kellenek a belőlük származó tápanyagok!
Fűszerek
A baba táplálását alapvetően érdemes úgy felépíteni, hogy 1 éves korára nagyjából meg tudja enni azt, amit a család többi tagja. A bőséges sózás vagy cukrozás helyett érdemes a fűszerezésre nagyobb hangsúlyt fektetni: a fűszerek kiváló antioxidáns források, ráadásul kutatások szerint azok a kicsik, akik korán megismerték a fűszereket, felnőttként sokkal nyitottabbak lesznek az új ízekre. Nem kérdés, hogy a csípős fűszereket érdemes kerülni, de a következő kombókat bátran bevetheted: almaszósz fahéjjal, karfiol szerecsendióval, paradicsommártás oregánóval és bazsalikommal, csirke kakukkfűvel, avokádó korianderrel, hal petrezselyemmel.
Tofu
Korábba azt javasolták a szakemberek, hogy a szülők legalább a gyerek egy éves koráig várjanak a tofuval az allergének miatt, most azonban már az ajánlások szerint korábban is adható ez az élelmiszer. Ha otthon nem esztek húst, akkor a tofu kiváló fehérjeforrás, emellett vasat, cinket és jó zsírokat is tartalmaz. Plusz nagyon könnyen rágható, mert puha, ez pedig különösen fontos a piciknek.
Kenyérfélék
Sok szülő próbálja minimalizálni a babájánál a gluténfogyasztást, azt remélve, hogy így később elkerülheti az ételallergiákat. Pedig a szakértők szerint emiatt még nőhet is a betegségek kockázata. Ne ijedj meg a búzából készült termékektől: adj bátran a kicsiknek jó minőségű kenyeret, akár teljes kiőrlésűt is, de a krékereket is ügyesen elrágcsálják.
Natúr joghurt
Millióféle ízesített, gyerekeknek szánt joghurt van a piacon, de ne feledd: ezek többnyire mind bőségesen tartalmaznak hozzáadott cukrot, amire a gyerekeknek semmi szüksége nincs. Érdemes natúr vagy görög joghurtot adni a kicsiknek, és inkább zsírosabbat, mint zsírszegény fajtát válassz. Ha akarod, ízesítsd te gyümölcsökkel, de natúr verzióban is szeretni fogják.
Vörös húsok
Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia jelenlegi álláspontja szerint érdemes az olyan vasban és cinkben gazdag ételeket előnyben részesíteni, mint a vörös húsok és a sötét baromfik – különösen akkor, ha a kicsi még szopizik. Ezek az élelmiszerek ugyanis olyan vastípust biztosítanak, amely jobban felszívódik, mint az, ami a növényi forrásokban található. A felszívódás további javítása érdekében a vasban gazdag fogásokat érdemes magas C-vitamin tartalmú zöldségekkel kombinálni. A húsgombóc paradicsomszósszal remek választás: ne félj ezeket a húsféléket is bevezetni a baba étrendjébe!
Barbara, 2020. január 03.