Korábban érnek a húsimádó lányok
Ez a dolog nemcsak nekem szúrt szemet, és sok különböző teória látott napvilágot, vajon mi állhat a lányok ilyen korai nemi érése hátterében. Egyesek szerint ez normális tendencia, és többek között a kiegyensúlyozottabb táplálkozásnak, az éhezés hiányának köszönhető, mások a génmanipulált élelmiszereket és úgy általában az élelmiszeripart okolják, míg vannak, akik az elhízás egyre szélesebb réteget érintő problémájával hozzák összefüggésbe.
Brit kutatók most viszont arra jöttek rá, hogy azok a lányok fejlődnek gyorsabban kortársaiknál, akik különösen imádják a húst. Szerintük a sok hús fogyasztása három évesen - több mint nyolc adag egy héten - és hét évesen - 12 adag hetente - szorosan kapcsolódik a korai fejlődési időszakhoz.
A kutatók több mint 3000, tizenkét éves lány táplálkozási szokásait hasonlították össze a vizsgálat folyamán, akiknek fejlődését születésüktől figyelemmel kísérték. A gyerekek étkezési szokásait három-, hét- és tízéves korban is összevetették.
A Public Health Nutrition-ben megjelent tanulmányban azt írják, hogy a húsban gazdag étrend felkészíti a szervezetet a terhességre, és korábban beindul a pubertás is – írja a BBC News.
A kutatás szerint a legtöbb húst fogyasztó hétéveseknél 75% esély mutatkozott arra, hogy ezeknek a lányoknak 12 éves korukra megjön a menstruációja. Ugyanakkor az eredmények alapján a pubertás és a testsúly között nem mutatkozott összefüggés.
A túl korai pubertás több okból is problémát jelenthet: az ilyen lányoknak nagyobb az esélyük a mell daganatos megbetegedéseire, ennek hátterében valószínűleg az áll, hogy ezek a nők nagyobb dózisú ösztrogénnek vannak kitéve életük folyamán.
Ugyanakkor a kutatók hangsúlyozták, hogy a kislányok étrendjéből nem szükséges kiiktatni a húsféléket, a vizsgálatban részt vevő húsimádók ugyanis sokkal több húst fogyasztottak, mint az átlag.
Dr. Imogen Rogers, a kutatás vezetője és a Brighton Egyetem munkatársa elmondta, hogy a húsfogyasztás nem lehet az egyedüli faktora a korai pubertásnak. „A hús jó cink- és vasforrás, amire a szervezet igénye nagyon megnő a terhesség alatt.” – tette hozzá. – „A húsban gazdag étrendre úgy is tekinthetünk, mint annak jelére, hogy megfelelő táplálkozási körülmények állnak fenn egy sikeres terhesség kihordásához.”