Egy gyerek is szeretheti a zöldséget
A négyéves Mitchell Collins nagy ínyenc. Abban a korban, amikor a legtöbb kisgyerek a makarónin és a pizzán kívül mást nemigen eszik, Mitchell legszívesebben humuszt és hüvelyeseket fogyaszt, ha pedig nassolni támad kedve, paradicsom-, vagy uborkasalátát csipeget. Imádja édesapja cukkinis kenyerét, amelyhez a hozzávalókat Mitchell segítségével termesztették a házikertben.
Mitchellnek nem volt mindig ilyen jó étvágya. Kétéves korában semmilyen zöldséget nem volt hajlandó megenni. Szülei beíratták egy olyan, gyermekekkel foglalkozó programra, ahol a kicsik nem csak verseket és dalokat tanulnak, hanem az egészséges táplálkozás szabályait is megismerik.
Az Usa Today szerint az Ohama-központban a gyerekek egy kiskertben ismerkednek az öntözés, ültetés, gyomlálás és szüretelés izgalmas világával – írja az Orientpress. A leszedett zöldségeket ők maguk készítik el és eszik meg. Az oktatók nem ragaszkodnak hozzá, hogy a tányérkák teljesen üresek legyenek az étkezés befejeztével, de azt elvárják a gyerekektől, hogy mindent megkóstoljanak.
A szakemberek szerint egy olyan országban, ahol minden harmadik kisgyerek túlsúlyos, nem lehet elég korán kezdeni az egészséges étkezésre szoktatást. Mivel a boltok, a televízió, az újságok tele vannak egészségtelen ételekkel, a szülőknek már nagyon kicsi korban meg kell tanítaniuk gyermekeiknek, milyen a zöldségek és gyümölcsök íze, illata, színe. Ráadásul a boltban kapható kész, vagy félkész ételeknél jóval olcsóbb az otthon, frissen elkészített táplálék. „Arra kondicionáljuk a gyerekeket, hogy ne tudják, milyen is az igazi ételek íze”, mondja Annabel Karmel, a 100 kedvenc bébipüré című könyv szerzője. „A szülők azt hiszik, időt spórolnak meg, ha a bolti főzelékeket adják a gyerekeknek, de valójában hosszú távon nagyon komoly gondot okoznak maguknak és gyerekeiknek egyaránt.”