Betegségmegelõzés a helyes gyermekkori étkezéssel
A felnőttkori betegségek egyharmadát meg lehetne előzni a gyermekek helyes táplálásával - hívták fel a figyelmet a szakemberek egy paksi gyermekétkeztetési konferencián.
A legfontosabb a megelőzés, amely már kismamakorban kezdődik, majd csecsemő- és gyermekkorban is nagy hangsúlyt kell kapnia, hiszen a kialakult betegségeket már jóval nehezebb kordában tartani – mondta el Mészáros Zsuzsanna, a Pécsi Orvostudományi Egyetem oktató háziorvosa. A megfelelő étrenddel és a helyes táplálkozással számos olyan betegséget lehet elkerülni, mint például a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, az izületi fájdalmak vagy a szerzett immunbetegségek, az allergia.
Javasolt a rostban jóval gazdagabb, fehérjében szegényebb táplálkozás, amelyben a növényi és állati eredetű omega-zsírsavak kiemelt fontossággal bírnak. Utóbbiak megtalálhatóak a halakban, ezért javasolt például a szardínia, makréla, busa, csuka beépítése az étrendbe. A növények közül a lenmag, a napraforgó, a repce és a kukoricacsíra-olaj gyakorol különösen jó hatást az egészségre.
Porcsalmyné Henter Izabella dietetikus szerint a gyermekek táplálásában fontos szerepet kap a közétkeztetés. Az Országos Gyermek és Egészségügyi Intézet főmunkatársa szerint a közétkeztetés egyben nevelés is, mely jó esetben a helyes táplálkozást szolgálja. A szakember szerint ma még problémát jelent, hogy gyermekétkeztetést, étrend összeállítást bárki végezhet, nem kötik szakképesítéshez.
Az iskola-egészségügyi felmérések megdöbbentő képet mutatnak. A vizsgált csoport tagjainál a korábbiakhoz képest két és félszer több betegséget regisztráltak 5 éves, illetve 11. évfolyamos korban. A szakemberek kiemelték, hogy a harminchatféle betegségből tizenegy szorosan összefügg az étkeztetéssel. – tudósított az MTI.
László Eszter, az ÁNTSZ kistérségi főorvosa arról beszélt, hogy a családnak és az intézményeknek közösen kell vállalni a felelősséget, garantálni a gyermekek minőségi táplálását. A jogszabály - mint mondta - ugyan figyelembe veszi a korszerű étkeztetés szabályait, de a normatíva kevés.