Banán, a megunhatatlan bébiétel: fontos dolgok, amikre figyelj, mielőtt elkészíted a picinek
Édes íze és remek állaga miatt a banán az egyik első gyümölcs, amit az ajánlások szerint kaphatnak a babák: a legtöbben fél éves kortól javasolják. Ám van pár dolog, amit érdemes megtudni erről a káliumban gazdag gyümölcsről, mielőtt állandó szereplője lesz a kisbabád étrendjének!
Miért jó a banán piciknek?
A banánnak magas a kálium, magnézium és cink tartalma, emellett van benne szelén, A, B6, C és E vitamin is. Magas a kalóriatartalma, nagyon hamar megemészthető, viszont előfordulhat, hogy székrekedést okoz a piciknél.
Válaszd ki a tökéleteset!
A banán itthon egész évben elérhető, de importált termék, így ha pici babának adod, nagyon nem mindegy, milyet választasz. A banán alapvetően édes, és finom krémes az állaga, ezért is imádják a picik, viszont ha nagyon zöldet vagy éretlent veszel, annak az íze más cseppet sem olyan élvezhető. Így arra mindenképp figyelj, hogy kellően sárga banánt vásárolj a csecsemőnek, de túl sok barna folt már ne legyen a héjon, mert az azt jelenti, hogy túlérett a gyümölcs. Az sem árt, ha bio banánra voksolsz: sajnos ez drágább a simánál, viszont egy pici babának érdemes azt választani, ami a lehető legkevesebb vegyszerrel érintkezett.
Mosd meg alaposan!
Felhasználás előtt jól teszed, ha megmosod ecetes vízzel, ezzel biztosan eltávolítod róla a baktériumokat. Egyrész ecethez adj háromrész vizet, ezzel mosd át a banánt, majd hideg vízzel öblítsd le és szárítsd meg, csak ezután szedd le a héját. A két végét vágd le, a többi mehet a picinek!
Törd össze vagy pürésítsd!
Az összetört banán megbarnul, ezzel semmi gond nincs. Az egészen pici babának még teheted nagyon krémes állagúra botmixerrel, a nagyobbaknak már elég, ha csak villával összetöröd. A banán jó puha, így nagyon könnyen tudják a picik elmajszolni az ínyükkel is. Anyatejjel vagy sima vízzel krémesítheted, kicsit folyósabbá teheted az állagát!
Kombináld más gyümölcsökkel!
A banán önmagában is isteni, de vannak gyümölcsök, amikkel együtt kifejezetten finom lesz az összhatás. Jó ötlet avokádóval, körtével, őszibarackkal, szilvával, cseresznyével, eperrel, áfonyával, almával párosítani a banánt. A picik nagyobbaknak remekül feldobja a zabkása ízét, és görög joghurttal is isteni finom!
Ne dobd ki a maradékot!
Azt is csinálhatod, hogy készítesz egy nagyobb adag banánpürét, és kisebb adagokban lefagyasztod. 3 hónapig ezt simán adhatod is a picinek, így ha nincs mindig időd az ételkészítéssel bíbelődni, nagyon jól jön pár adag fagyasztott banánpüré a mélyhűtőben.
Barbara, 2019. október 27.