A tehéntej-érzékenység nem megelõzhetõ a kései bevezetéssel
A tehéntej étrendbe történő bevezetésének elhalasztása holland kutatók szerint nemhogy csökkenti, hanem növeli a két évnél fiatalabb gyerekeknél kialakuló allergia kockázatát. Mivel a széles körben elterjedt ajánlást, miszerint tejet csak egy évnél idősebb gyereknek adjunk, de a családban előforduló allergia esetén várjunk vele még tovább, kevés tudományos adat támasztotta alá, a Maastrichti Egyetem kutatói Bianca E. P. Snijders vezetésével, 2558 babát vizsgáltak meg.
Az étrendi adatokat a mamák terhességük végén, majd a szülés után három, hét, tizenkét és huszonnégy hónappal adták meg. Ezután minden gyermeknél megvizsgálták, hogy 2 éves korukban mutatnak-e allergiás tüneteket.
Az eredmények arra engedtek következtetni, hogy ha egy baba kilenc hónapos kora után ismerkedett csak meg a tehéntejjel és a tejtermékekkel, azzal megnőtt esetében az ekcéma kialakulásának kockázata is.
Az ekcéma, és egyéb bőrtünetek, valamint az asztmás légzés kockázata más ételek esetében is megnövekedett, ha azzal a csecsemő hét hónapos kora után találkozott.
Bár a holland kutatók továbbra is a csecsemők anyatejes táplálását támogatják, a júliusi Pediatrics szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban felhívják a figyelmet arra, hogy az egyes ételek étrendi bevezetésének elhalasztását célzó ajánlások hasznossága megkérdőjelezhető.
Szilágyi Diána
Forrás: MTI