Elhízás elleni harcA csokoládé megadóztatását sürgetik
A csokoládé megadóztatását javasolta egy brit orvos az alkohol és a dohány mintájára. Az elképzelés szerint a csoki árának emelése jelenthetne megoldást az elhízás egyre nagyobb problémájára.
Az ötletgazda David Walker háziorvos a szakszervezetszerű Brit Orvosszövetség konferenciáján állt elő javaslatával. Az orvos azzal érvelt, hogy az elhízásnak a csokoládé az egyik fő oka, és a csokoládé "megbújik az egészségtelen ételek elleni radar sugarai alatt". Az orvos elismerte, hogy a csokoládéra kivetendő adóval még nem oldódna meg az elhízási válság, de legalább lassulna a tendencia.
A javaslat azonnal vitát váltott ki. Az egyik kritikus szerint a csoki megadóztatásától "nem az emberek lennének soványabbak, csak a pénztárcájuk". A Brit Orvosszövetség már 2003-ban is tárgyalt egy hasonló javaslatról, de el is vetették. Az orvosok ugyanis arra a következtetésre jutottak, hogy az áremelés csak a szegényebbeket sújtaná, és nem szüntetné meg az elhízást - olvasható a Független Hírügynökség oldalán.
Roger Corder, a London School of Medicine orvosegyetem professzora szerint a csokiadó ötlete elhibázott gondolat. Szerinte nem a csokoládét kellene célba venni, hanem a cukrot. "Ha a cukrot vennénk célba, azzal az összes egészségtelen ételt eltalálnánk" - nyilatkozott a professzor a BBC-nek.
„A közvélemény valószínűleg némileg tévesen ítéli meg a csokoládét, mert sok gyártó egészségesként reklámozza a keserű csokoládét. Valójában csak azok a csokoládék rendelkeznek kedvező tulajdonságokkal, amelyek gazdagok természetes antioxidánsokban (flavonoidokban)” - tette hozzá a professzor.