Hogyan illik a gabona a baba étrendjébe?
A tejpépek hallatán a legtöbb édesanyának a tejbegríz jut eszébe, mint finom kanalas desszert. A csecsemőknél a tej- és gabonapép szerepe hasonló a felnőtt étrendben jelenlévő kenyéréhez, mely fontos energiaforrást jelent a mindennapi étkezésben. A kenyérhez hasonlóan a tej- és gabonapépeknek is fő alkotórésze a B-vitaminban gazdag gabona.
A liszttel szemben viszont a pépek értékesebbek, mivel ásványi anyagokkal és vitaminokkal kiegészítettek. Sokan azt gondolhatják, hogy a pépek leginkább reggelire vagy köztes étkezésre alkalmas ételek, holott tápanyag- és energiatartalmuknál fogva önálló fogásként is megállják a helyüket. Zöldséggel, gyümölccsel gazdagítva változatos és energiadús táplálékot biztosítanak a babák számára.
Mikortól adhatom?
Ahogy a baba napról napra mozgékonyabb, kíváncsibb lesz, szervezete tápanyagigénye is megváltozik, energia igénye megnő. Az első zöldség és gyümölcs megismertetése mellett fontos a pépek bevezetése is az étrendbe. A kizárólag anyatejjel táplált csecsemőknél elegendő 6 hónapos korban elkezdeni a kanalas étkezést.
Ha tápszert kap, akkor már 4 hónapos kor után meg lehet kínálni gluténmentes tejpéppel, amely leggyakrabban rizs vagy kukorica alapú. A glutén egy olyan növényi fehérje összetevő, melynek túl korai bevezetése az arra hajlamos egyéneknél a vékonybelet károsíthatja és cöliákia megbetegedést, közismertebb nevén lisztérzékenységet okozhat. Annak érdekében, hogy a betegség kialakulását megelőzzük, tanácsos 6 hónapos korig várni a glutén bevezetésével. 6 hónapos kortól már jöhetnek a gluténtartalmú tejpépek és tejmentes gabonapépek, melyek búzából, rozsból, árpából, zabból vagy ezek keverékéből készülnek.
Tej- vagy gabonapép?
Mindkettő alapja a B-vitaminban gazdag gabona. A különbség csak annyi, hogy a tejpép a gabona mellett módosított tejet is tartalmaz. A módosított tej jelenléte, illetve hiánya az ételben akkor válik fontossá, ha a családban már előfordult allergiás megbetegedés, vagyis a csecsemő allergiára veszélyeztetett, esetleg már ki is alakult a tejfehérje allergia. Ebben az esetben a tejpépeket mellőzzük, helyettük a gabonapépeket építsünk be a baba étrendjébe, anyatejjel vagy az orvos által felírt hypoallergén, illetve speciális tápszerrel elkészítve.
Melyiket válasszam?
A tej- és gabonapépek önmagukban is finom, könnyen emészthető és tápláló ételek valamint kiváló alapanyagok is egyben. A csecsemő ízlésétől és igényétől függően különböző ízű és állagú tejpépek közül választhatunk.
Az ízesített tejpépek (mint például a csokis, gyümölcsös, vaníliás) még változatosabbá varázsolhatók gyümölcsdarabkák vagy gyümölcspüré hozzáadásával.
Az ízesítés nélküli pépek, amilyen pl. a Milupa Gabonapelyhek A-Z-ig, reszelt vagy főtt zöldségekkel (pl. sütőtök, répa) rendkívül változatossá tehetők, de ideálisak főzelékek, mártások sűrítésére is. A péphez csak felforralt és lehűtött vizet kell adnunk, a megfőzött zöldségekkel egyszerűen összeturmixoljuk és már kész is a laktató, tápanyagokban és vitaminokban gazdag, finom főzelék.
Az elkészítési módoknak csak a fantáziánk szabhat határt. Próbáljon ki néhány ötletet és lepje meg babáját valami új finomsággal!
(6 hónapos kortól)
Almahab
(7 hónapos kortól)
Csokoládés kehely
(8 hónapos kortól)
Burgonyapüré egy kicsit másképpen
Zöldborsófőzelék
Vegyes zöldségfőzelék
Zöldbabfőzelék
Zöldbabfőzelék (tejmentes)
Brokkoli krémleves
Brokkoli krémleves (tejmentes)
Csirkemell meggymártással
Csirkemell meggymártással (tejmentes)
Pulykamell almamártással
Pulykamell gyümölcsmártással (tejmentes)
Zöldspárga csirkehússal
Zöldspárga csirkehússal (tejmentes)
Csokis tejpép kekszdarabkákkal
(9 hónapos kortól)
Csokitorta (babára hangolva)
(10 hónapos kortól)
Parajpüré burgonyahabbal
Sárgarépás golyócskák
Sárgarépás golyócskák (tejmentes)
(1 éves kortól)
Majoránnás csirkemell paradicsomszósszal (4 adag)
Gyümölcs - az egészséges nyalánkság