Ha a gyerek válogat! Sárgaborsókrémleves a család vitaminbombája és egészség megőrzője
Azt hiszem, ha a sárgaborsót megemlítem mindenkinek az iskolai menzás főzelék fog eszébe jutni. Kár érte, ugyanis a sárgaborsó egy nagyon gyorsan és ízletesen elkészíthető vitaminbomba és egészségmegőrző eledel az egész család részére. És a legjobb benne, hogy már 8 hónapos kortól bevezethető a gyerekek étrendjébe. Nagy mennyiségben tartalmaz C vitamint, magas fehérjetartalma miatt ajánlott a vegetáriánusoknak és a húst elutasító babák részére is. Magas a B Vitamin és rost tartalma, lassan felszívódó szénhidráttal, melynek köszönhetően segíti az emésztést.
Gondoltad volna, hogy ebben a roppant olcsó mindenki kamrájában megtalálható szárított alapanyagnak ennyi jótékony hatása van? Ideje elővenni hát a fiókból, ellenőrizni a szavatosságát és egy szuperegészséges vacsorát készíteni belőle a család aprajának és nagyjának.
Sárgaborsókrémleves hozzávalói:
- 2 szelet hasa alja szalonna
- 300 gr sárgaborsó (amit 2 órára beáztattunk)
- füstölt császár szalonna, szalonna bőrke
- 2 db babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- só és bors ízlés szerint
- fél kávéskanál őrölt kömény
- 1 közepes fej burgonya
- 1,2 dl víz
- pirított ropogós bacon szalonna a tálaláshoz
A hasa alja szalonnát felkockázom és zsírjára lesütöm. A szalonnapörcöt kiszedem majd belerakom az előre beáztatott sárgaborsót, vizet, babérlevelet, sót és borsót, valamint az őrölt köményt és a füstölt császárszalonnát. Fedő alatt hagyom főni, míg a sárgaborsó puhulni nem kezd. Ekkor beleteszem a felkockázott burgonyát, és az összetört fokhagyma gerezdet. Mikor már a krumpli és a sárgaborsó is megpuhult, kiszedem a babérlevelet és füstölt szalonnát a levesből, majd egy botmixerrel krémes állagúra kell törni a levest. Ne ijedjünk meg elég sűrű masszát kapunk, nem fog folyni a végeredmény. Tálaláskor ropogós bacon szalonna kerülhet a tetejére. Mellé pedig fokhagymás pirítós fogyasztását ajánljuk.
Jó étvágyat Mindenkinek!
Juhász Nóra, 2016. október 14.