Gyógyító és finom hagymatea
A hagymateát mindenki ismeri. Sokan összerezzenünk már a neve hallatán is. Pedig a hagyma a népi gyógyászatban méltán kapott kiemelkedő helyet. Illóolajai és a belőle készült főzet gyógyítja a felsőlégúti betegségeket, jó a köhögésre és a megfázásra. Mégis méltatlanul bánunk a hagymateával, és erős tiltakozásba kezdünk, ha a nagyanyáink ezt ajánlják. Létezik viszont egy olyan finomra sikerült verziója, mely szívet és lelket is gyönyörködtet gyógyító hatása mellett. Érdemes a házipraktikákat is bevetni a gyereknél, és mivel itt az ősz, támadnak a bacik és bizony az én kislányom is éppen köhögős taknyos időszakban van előkerítettem az a bizonyos régi családi receptet.
Hozzávalók:
- 2 közepes hagyma héja (az a barna kemény külső héj, amit egyéként kidobunk…)
- fél liter víz
- 1-2 evőkanál cukor
- fel citrom reszelt héja
- pár szem egész fahéj
- méz
- citromlé
A recept rémesen egyszerű. A megmosott hagymákról lefejtjük a vörös külső héjakat, majd a cukorból karamellt készítünk. Ezt felöntjük az előre felforralt vízzel és beletesszük a hagyma héját a citrom reszelt héját és a fahéjat. Ne forraljuk, csak gyöngyözzön lassan, mint egy húsleves! Negyed óra után már el is zárhatjuk, hogy az illóolajok megmaradjanak benne. Amennyiben a gyerkőcünk már elmúlt 1 éves, abban az esetben mézzel és citromlével tovább ízesíthetjük.
Gyors gyógyulást mindenkinek!
Juhász Nóra, 2016. október 06.