6+1 tápláló étel babáknak
Ha az embernek kisbabája van, akkor jól meg kell gondolnia, hogy mit ad a picinek, hiszen nem lehet ám akármit. Talán még a mi táplálkozási szokásaink is megváltoznak, és a kicsi ösztönözhet arra, hogy egészségessé váljunk. Lehet a gyermekünk által a mi étrendünkbe is bekerülnek olyan finomságok, amikre eddig még csak nem is gondoltunk. Etessük a picit finom és egészséges ételekkel és ez által mi is váltsunk életmódot. A következőkben olyan ételeket szeretnék bemutatni, amit a picinek mindenképpen ismernie kell.
- Áfonya: Magas tápértéke mellett, hatékony antioxidánsokat tartalmaz. A babákra jótékony hatással van, hiszen javítja a látást, az agy működését is, az idősebbeknél pedig az öregkori betegségek ellen nyújthat segítséget.
Ötlet a babák részére: ¼ csésze áfonyát tegyél egy tálba, hozzá egy evőkanál vizet. Tedd be a mikróba 30 másodpercre, majd nyomkodd össze kanállal vagy villával. Hagyd kihűlni, majd keverj hozzá natúr joghurtot és kész is.
- Joghurt: A legjobb akkor bevezetni a baba életébe, ha már 6 hónapos. A joghurt támogatja az immunrendszer erősségét és e mellett jó hatással van a szív és az agy működésére. Ráadásul kalciumban és D vitaminban is gazdag, ami a fogak és a csontok erősítését szolgáljak. A natúr joghurt lehet a legjobb választás a babáknak, mert nincs hozzáadott cukor benne.
Ötlet: Talán a joghurt önmagában ’a la nature’ is finom lehet a babák számára, de ha keverünk hozzá egy kis almaszószt még ízletesebbé tehetjük.
- Lencse: Fehérjében és rostokban gazdag étel. Székrekedés esetén jó hatással lehet a picire, emellett az immunrendszert erősíti.
Ötlet: Főzd meg a lencsét, adj hozzá babérlevelet, mert az jó ízt ad neki. Főt zöldségekkel összekeverve is tálalhatod és akár enyhén fűszerezheted is a kész ételt.
- Sötét levelű zöldségek: Többek között, ami a legismertebb és a babáknál Popey a tengerész próbálta jobb belátásra bírni és ez által „promótálni” az ételt az nem más, mint a spenót. A csontokat erősítik a benne található anyagok. Sötét levelű zöldség lehet még akár a kelkáposzta és a mángold is. Ezek nagy mennyiségű vasat és folsavat tartalmaznak.
Ötlet: Főzzük meg, majd pürésítsük az általunk választott zöldet és utána keverjünk hozzá egy kevés gabonapelyhet, hogy babánk szervezetébe dupla adag vas kerüljön.
- Brokkoli: Teljes értékű étel és mindemellett tartalmaz folsavat, rostot és kalciumot is. A brokkoli egyedi ízével a babákon kísérletezhetünk, hogy új ízvilágot is megismerjenek. Ráadásul ez a zöldség különösen hatásos a rák kialakulásával szemben.
Ötlet: Egyszerűen csak főzzük puhára a brokkolit és utána vágjuk apró darabokra.
- Avokádó: Telítetlen zsírsavakban gazdag étel, amire szüksége van a kisbabának, mert segíti az agy működését.
Ötlet: Az összetört, pépesített avokádót keverhetjük egy kevés krémsajttal vagy akár almával is.
- Mandarin, narancs: Magas C-vitamin tartalmuk miatt kiválóak és e mellett antioxidánsokat is tartalmaznak.
Ötlet: Nagyon egyszerű, pucoljuk meg, vágjuk kis szeletekre és tálaljuk.
Kovács Alexandra, 2016. július 20.