#baba#anya

Gyerünk, anyukám! - Étkezés, ahogy én csinálom

Na, akkor tisztázzuk az elején, amit már a múltkori kajás bejegyzésnél is elmondtam. Itt most nem fogod megkapni a legmenőbb Michelin-csillagos recepteket. Sokszor nincs türelmem és időm főzni.

Ráadásul a gyerekek mellett igyekszem nem a konyhában tölteni az időt. Járókánk nincs, a 16 hónapos gengszter páros pedig minden elképzelhető és elképzelhetetlen helyen és pózban kipróbálja magát.

Elmondom, mi az alapfelszereltség. Persze sokszor csak álmaimban. Ez egy olyan bázis, amit igyekszem itthon tartani és kedvem szerint gyorskajákat összedobni, mielőtt a fagyasztott pizza kerülne a kezembe.

Pár hetente az egyik legnagyobb hiperrel összeállíttatom és a markos, kékruhás fiú leteszi a konyhapultra:

  • rozskenyér (lehetőleg nem az ételfestéktől lebarnult, de hát ki tudja?) vagy szénhidrátcsökkentett kenyér (ezt általában az Aldiban veszem, másnaposan le is értékelik)
     
  • natúr zabpehely (ebből sokszor zabkását főzök vízzel, később gyümölccsel dúsítom)
     
  • minőségi felvágott és virsli (lehetőleg ne a legolcsóbb legyen tele nyesedékkel és szójával)
     
  • natúr joghurt, túró, mozarella, sajt, tojás
     
  • alma, banán, répa, uborka, paprika, paradicsom, vöröshagyma, fokhagyma
     
  • valami zöld salátaalap (mix vagy egy fej jégsaláta)
     
  • tonhalkonzerv (nem az olajos)
     
  • olívaolaj
     
  • barnarizs, jázminrizs, búzakása, édeskrumpli
     
  • csirke -és pulykamell szeletelve és fagyasztva
     
  • aki szereti, annak naphal, tőkehal, lazac, tonhal ugyancsak porciózva és fagyasztva
     
  • fagyasztott zöldségek és zöldségkeverékek
     
  • olajos, nem sózott magvak: kesudió, mandula, dió
     
  • nyírfacukor

Ha ez mind rendelkezésre áll, már biztonsággal lehet egyszerű, de egészséges ételeket csinálni.

Én a legtöbbször kenyeret reggelizem felvágottal, egy kis zöldséggel és az elmaradhatatlan tejeskávéval. Tízóraira jön egy alma vagy banán kefírrel vagy joghurttal. Ebédre sütök húst. Ha időben kapcsolok, bepácolom joghurtba és fűszerezem, ha nem, akkor csak sütéskor sózom kicsit. Igyekszem kevés olajjal sütni, jellemzően olajsprayt vagy olívát használok. Kreatívabbak süthetik alufóliában, esetleg göngyölve. Hozzá a jó öreg saláta vagy a korábban említett köretek egyike vízben megfőzve.

Uzsonnára jöhetnek a magvak, esetleg joghurt vagy túró mézzel, gyümölccsel. Illetve bármi, ami a korábbi étkezésekből vagy a gyerekekéből megmaradt. Haha. Itt rontom el mindig.

Nóri blog és weboldal ajánlója

Ha egészségesen és változatosan szeretnél étkezni, ezeket az oldalakat biztosan érdemes böngészni:

NoSalty

GasztroZseni

Rita Konyhája

Clean Eating

Éhezésmentes karcsúság Szafival

Clean Sanity

Halmai Réka blogja

A vacsora a legnehezebb, mert együtt van mindenki, aki válogat. Ilyenkor jöhet virsli, rántotta, saláta, tojáskrémes, joghurtos mártogatós zöldségekkel, sajtokkal, bátrabbaknak melegszendvics.

Én ennél többre nem vagyok képes. Tornázom, megveszem, megcsinálom becsülettel. Minden másra ott vannak a jobbnál-jobb blogok és honlapok.

Kádár-Papp Nóri
Gyerünk, anyukám!


Kádár-Papp Nóri, 2014. augusztus 27.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?