Ünnepi narancsos-csokis muffin

A narancs és a csokoládé párosa igazi téli klasszikus, pont olyan, amire az ünnepi készülődés közben vágyunk.
Ez a süti egyszerűen elkészíthető, nem igényel különleges hozzávalókat, mégis elég ünnepi ahhoz, hogy karácsonyi vendégvárónak vagy gyors nasinak is megállja a helyét. Az illata már sütés közben belengi a konyhát, és garantáltan odacsalogat mindenkit a sütő közelébe.
A narancsos–csokis muffin jó választás akkor is, ha nincs időd órákig a konyhában állni, de szeretnél valami házi, szezonális finomságot az asztalra tenni.
Hozzávalók (12 muffin)
-
25 dkg liszt
-
12 dkg cukor
-
1 csomag sütőpor
-
1 csipet só
-
2 tojás
-
1 dl olaj
-
1 dl tej vagy narancslé
-
1 nagy narancs reszelt héja
-
1 evőkanál frissen facsart narancslé
-
10–12 dkg étcsoki vagy csokicsepp
-
opcionálisan: 1 teáskanál fahéj vagy vanília
Az ünnepi narancsos-csokis muffin elkészítése
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót. Egy másik edényben habard el a tojásokat az olajjal és a tejjel vagy narancslével, majd add hozzá a reszelt narancshéjat és a narancslevet. A nedves hozzávalókat öntsd a száraz keverékhez, és dolgozd össze – nem kell túlkeverni, elég, ha egynemű a tészta.
Forgasd bele az apróra vágott csokoládét, majd kanalazd a masszát papírral bélelt muffinformákba. Töltsd őket nagyjából háromnegyedig, hogy szépen meg tudjanak emelkedni. 180 °C-ra előmelegített sütőben süsd 18–22 percig, tűpróbával ellenőrizd.
Babanet, 2025. december 17.











