Recept: Ünnepre hangoló egyszerű csokis-fahéjas keksz
Végtelenül egyszerű keksz, ami sokáig eláll.
A csokis-fahéjas keksz tökéletes választás, ha egy gyorsan elkészíthető és finom sütire vágysz, aminek az illata az egész házat betölti. Nem kell sok hozzávaló, nem lesznek bonyolult lépések, sem a konyhában eltöltött hosszú órák – ez a keksz valóban egyszerű és gyors, de annál finomabb! Itt a recept!
Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 150 g cukor (barnacukor még jobban kiemeli az ízeket)
- 150 g vaj (lehet növényi alapú is)
- 1 tojás
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 5 dkg étcsokoládé
- 1 csipet só
- ½ teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- Vaníliakivonat vagy vaníliás cukor
Elkészítés:
Keverd össze a száraz hozzávalókat, azaz a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat, majd jöhet az összetört csoki és a só.
Egy másik tálban keverd habosra a vajat és a cukrot. Ha szereted az intenzívebb ízeket, próbáld ki barnacukorral, mert remekül kiemeli a fűszerek karakterét. Amikor a vaj és cukor már habos, add hozzá a tojást és a vaníliát. A vanília finom édes illatot ad, ami jól kiegészíti a fahéj és gyömbér melegségét.
Ezután öntsd a lisztes keveréket a vajas masszába, és keverd össze addig, amíg homogén tésztát nem kapsz. Ha ragacsosnak érzed, egy kevés lisztet adhatsz még hozzá.
Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, közben vegyél ki kis adagokat a tésztából, és formálj belőlük golyókat, majd lapítsd el őket. Helyezd a kekszeket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, hagyj köztük helyet, mert sütés közben meg fognak nőni. Körülbelül 10-12 perc alatt készre sülnek. A sütőből kivéve még puhának tűnhetnek, de hűlés közben megszilárdulnak, és elérik az ideális állagot.
Ha szereted a csokit, akkor, miután a kekszek kihűltek, vízgőz fölött megolvasztott csokoládéba is márhatod őket. Ezután tedd sütőpapírral bélelt tálcákra a kekszeket, hagyd, hogy megszilárduljon a csoki rajtuk, és nemsokára eheted is!
Babanet, 2024. november 17.