Recept: szaftos sajtos-paradicsomos rakott tészta csirkemellel
Pillanatok alatt elkészíthető rakott étel, ami gyors ebédnek és vacsorának is tökéletes.
Ehhez a sajtos-paradicsomos-csirkés rakott tésztás recepthez nem lesz szükség nagy konyhai jártasságra, mégis finom ételt tehetsz az asztalra minimális munkával.
Hozzávalók:
- 600 g tészta (pl. penne, fusilli vagy bármilyen kedvenc)
- 2 csirkemell filé, apró kockákra vágva
- 1 közepes fej hagyma, apróra vágva
- 5 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 doboz (400 g) darabolt paradicsom konzerv
- 1 közepes konzerv paradicsompüré
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál szárított bazsalikom
- só és frissen őrölt fekete bors
- olívaolaj
- 400 g reszelt sajt (pl. grana padano vagy trappista)
- 1/2 paradicsom felszeletelve
- Friss bazsalikom
A rakott tészta elkészítése
Forralj fel bőségesen sós vizet egy nagy lábasban, majd főzd meg a tésztát a csomagoláson feltüntetett ideig, vagy amíg al dente nem lesz. Szűrd le, és tedd félre.
Közben egy mélyebb serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat közepes hőfokon. Add hozzá a felkockázott hagymát, és párold üvegesre, majd keverd hozzá a fokhagymát is, és pirítsd tovább egy-két percig. Add hozzá a csirkemell kockákat, és pirítsd őket aranybarnára, kb. 5-7 perc alatt.
Amikor a csirkemell szépen lepirult, öntsd hozzá a darabolt paradicsomot és a paradicsompürét is. Fűszerezd oregánóval, bazsalikommal, sóval és frissen őrölt fekete borssal ízlés szerint. Keverd össze alaposan, majd hagyd rotyogni 10-15 percig alacsony lángon, hogy az ízek összeérjenek.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és egy mély tepsiben vagy hőálló tálban keverd össze a főtt tésztát a paradicsomszósszal és a csirkével. Keverd bele a reszelt sajt felét is, helyezd a tetejére a paradicsomkarikákat, a maradék sajtot szórd a tetejére, és dobj rá néhány bazsalikomlevelet.
Süsd a rakott tésztát előmelegített sütőben 20-25 percig, vagy amíg a sajt szép aranybarnára nem sült.
Babanet, 2025. január 29.