Recept: Egyszerű és szaftos olasz tészta tejszínes-sonkás mártással
Szereted az olasz konyhát, és egy könnyen elkészíthető, ízes tésztát szeretnél főzni? Ne keress tovább, mert itt van az egyszerű és szaftos olasz tejszínes tészta receptje, ami garantáltan elvarázsol!
Az olasz konyha híres egyszerűségéről és minőségi alapanyagairól. Kevesebb, mint fél óra alatt elkészíthető, így ez a recept ideális választás lehet a hétköznapokra is, amikor gyorsan szeretnénk valami finomat az asztalra tenni.
Hozzávalók
-
300 g tészta (pl. penne, spagetti vagy fettuccine)
-
200 g sonkaszelet, felkockázva
-
1 evőkanál vaj
-
1 evőkanál olívaolaj
-
1 hagyma, apróra vágva
-
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
-
200 ml tejszín
-
50 g reszelt parmezán sajt
-
Friss petrezselyem vagy bazsalikom ízlés szerint
-
Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
Egy nagy fazékban forraljunk fel bőségesen sós vizet, majd adjuk hozzá a tésztát, és főzzük al dentére, azaz kissé roppanósra.
Közben egy nagy serpenyőben olvasszuk fel a vajat és az olívaolajat közepes lángon. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és pároljuk üvegesre, kb. 3-4 perc alatt.
Keverjük hozzá a felkockázott sonkát és az apróra vágott fokhagymát, majd pirítsuk együtt további 2-3 percig, amíg a sonka kissé megpirul. Öntsük hozzá a tejszínt, és forraljuk fel. Csökkentsük a hőfokot, és hagyjuk rotyogni 5-7 percig, amíg kissé besűrűsödik.
Adjuk hozzá a reszelt parmezánt, és keverjük, amíg elolvad és a mártás sűrűbbé válik. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
Amikor a tészta al dente, szűrjük le, majd keverjük össze a tejszínes sonkás mártással.
Szórjuk meg friss petrezselyemmel vagy bazsalikommal, majd tálaljuk azonnal. Extra parmezánnal megszórva tálalhatjuk.
Babanet, 2025. április 06.