#baba#anya

Recept: itt a legkrémesebb finomfőzelék, amit valaha ettél!

Ugye, te is emlékszel a menzás finomfőzelék kicsit lisztes, kicsit csomós verziójára? Ezt most felejtsd el! Ezzel a recepttel olyan krémes, selymes és ízgazdag finomfőzeléket fogsz készíteni, hogy repetázni fogsz!

Egyszerű, nagyszerű finomfőzelék recept, ami biztosan az egyik kedvenced lesz, és a zöldségeket is úgy építheted be a család étrendjébe, hogy a kicsik és a nagyok is szívesen kanalazzák majd az ételt.

Hozzávalók (4 főre):

  • 3 db sárgarépa

  • 2 db fehérrépa

  • 200 g zöldborsó

  • 3 gerezd fokhagyma

  • 1 kis fej hagyma

  • 2 evőkanál vaj

  • 2 evőkanál liszt (vagy 1 evőkanál keményítő)

  • 5 dl tej

  • 2 dl főzőtejszín

  • Friss petrezselyem

  • Só, bors ízlés szerint

  • Egy csipet szerecsendó

A finomfőzelék elkészítése

Először pucold meg a zöldségeket, majd vágd őket apró kockákra vagy karikákra. A hagymát és a fokhagymát finomra aprítsd fel.

Egy nagyobb lábasban olvaszd meg a vajat, majd dinszteld meg rajta a hagymát. Add hozzá a fokhagymát is, de vigyázz, nehogy megégjen. Ezután mehetnek a zöldségek a lábasba. Szórd meg ízlés szerint sóval és borssal, majd önts alájuk annyi vizet, hogy éppen ellepje. Főzd puhára őket közepes lángon.

Amikor a zöldségek már majdnem megfőttek, készítsd el a habarást. Egy kisebb edényben melegítsd fel a vajat, szórd rá a lisztet, és kevergesd, amíg halvány aranyszínű lesz. Húzd le a tűzről, és fokozatosan add hozzá a tejet, majd a tejszínt. Tedd vissza a tűzre, és folyamatos keverés mellett forrald fel, hogy szépen besűrűsödjön.

Öntsd a habarást a zöldségekhez, és alaposan keverd össze. Ha túl sūrűnek találod, adj hozzá egy kis főzőlevet vagy tejet, majd add hozzá a szerecsendiót, és forrástól számítva 5 percig főzd.

Tálaláskor szórd meg friss, aprított petrezselyemmel, mellé pedig ropogós kovászos kenyeret és tükörtojást kínálj.

Babanet, 2025. január 09.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?