Recept: itt a legkrémesebb finomfőzelék, amit valaha ettél!
Ugye, te is emlékszel a menzás finomfőzelék kicsit lisztes, kicsit csomós verziójára? Ezt most felejtsd el! Ezzel a recepttel olyan krémes, selymes és ízgazdag finomfőzeléket fogsz készíteni, hogy repetázni fogsz!
Egyszerű, nagyszerű finomfőzelék recept, ami biztosan az egyik kedvenced lesz, és a zöldségeket is úgy építheted be a család étrendjébe, hogy a kicsik és a nagyok is szívesen kanalazzák majd az ételt.
Hozzávalók (4 főre):
-
3 db sárgarépa
-
2 db fehérrépa
-
200 g zöldborsó
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 kis fej hagyma
-
2 evőkanál vaj
-
2 evőkanál liszt (vagy 1 evőkanál keményítő)
-
5 dl tej
-
2 dl főzőtejszín
-
Friss petrezselyem
-
Só, bors ízlés szerint
-
Egy csipet szerecsendó
A finomfőzelék elkészítése
Először pucold meg a zöldségeket, majd vágd őket apró kockákra vagy karikákra. A hagymát és a fokhagymát finomra aprítsd fel.
Egy nagyobb lábasban olvaszd meg a vajat, majd dinszteld meg rajta a hagymát. Add hozzá a fokhagymát is, de vigyázz, nehogy megégjen. Ezután mehetnek a zöldségek a lábasba. Szórd meg ízlés szerint sóval és borssal, majd önts alájuk annyi vizet, hogy éppen ellepje. Főzd puhára őket közepes lángon.
Amikor a zöldségek már majdnem megfőttek, készítsd el a habarást. Egy kisebb edényben melegítsd fel a vajat, szórd rá a lisztet, és kevergesd, amíg halvány aranyszínű lesz. Húzd le a tűzről, és fokozatosan add hozzá a tejet, majd a tejszínt. Tedd vissza a tűzre, és folyamatos keverés mellett forrald fel, hogy szépen besűrűsödjön.
Öntsd a habarást a zöldségekhez, és alaposan keverd össze. Ha túl sūrűnek találod, adj hozzá egy kis főzőlevet vagy tejet, majd add hozzá a szerecsendiót, és forrástól számítva 5 percig főzd.
Tálaláskor szórd meg friss, aprított petrezselyemmel, mellé pedig ropogós kovászos kenyeret és tükörtojást kínálj.
Babanet, 2025. január 09.