A legfinomabb libaragu leves

Egy tál ebből az illatos levesből garantáltan felmelegít egy hűvös napon, és az egész család kedvence lesz – még azok is repetát kérnek majd, akik amúgy nem rajonganak a levesekért.
Ha igazi, házias ízekre vágyunk, ez a libaragu leves recept tökéletes választás. Melengető, sűrű, illatos és tartalmas.
A jó libahús titka a minőségben és az előkészítésben rejlik. Érdemes friss, nem túl zsíros, de szaftos húsrészt választani – a comb például omlósra fő, míg a mell kicsit rostosabb, de karakteresebb ízű. A friss libahús színe mélyvörös, enyhén márványozott, és rugalmas tapintású, a bőre pedig vékony, feszes és aranysárgás árnyalatú. A jó liba nem tocsog a zsírban, de szaftos marad, főzés után pedig puha, omlós textúrájú, ami tökéletesen illik egy gazdag, illatos ragu leveshez.
A libaragu leves hozzávalói (4 adaghoz)
-
40 dkg libacomb vagy libamell (bőr nélkül)
-
2 ek libazsír vagy vaj
-
1 fej vöröshagyma
-
1 gerezd fokhagyma
-
2 sárgarépa
-
1 petrezselyemgyökér
-
1 kis darab zellergumó
-
10 dkg zöldborsó
-
1,2 l alaplé vagy víz
-
1 dl főzőtejszín
-
1 ek liszt (elhagyható)
-
só, bors, kakukkfű, petrezselyem ízlés szerint
A libaragau leves elkészítése
A libahúst kockákra vágjuk, majd a libazsíron megpirítjuk, hogy egy kis színt kapjon és kiengedje az ízeit.
Hozzáadjuk a finomra aprított hagymát és fokhagymát, majd együtt pároljuk néhány percig. Ezután mehetnek bele a feldarabolt zöldségek is: a répa, a petrezselyemgyökér és a zeller. Sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítjük, majd felöntjük az alaplével, és kis lángon addig főzzük, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak.
Ezután hozzáadjuk a zöldborsót, és néhány percig tovább főzzük.
Közben a tejszínt a liszttel elkeverjük, majd a leveshez öntjük, és folyamatos keverés mellett pár perc alatt besűrítjük.
Friss petrezselyemmel megszórva, forrón tálaljuk.
Tipp: ha igazán tartalmasra szeretnénk készíteni a libaragu levest, főzzünk ki hozzá tésztát is. A tésztát külön, enyhén sós vízben főzzük meg, majd csak tálaláskor adjuk a leveshez.
Babanet, 2025. november 10.













