A baba portál - Babanet.hu

A legfinomabb libaragu leves

Egy tál ebből az illatos levesből garantáltan felmelegít egy hűvös napon, és az egész család kedvence lesz – még azok is repetát kérnek majd, akik amúgy nem rajonganak a levesekért.

Ha igazi, házias ízekre vágyunk, ez a libaragu leves recept tökéletes választás. Melengető, sűrű, illatos és tartalmas.

A jó libahús titka a minőségben és az előkészítésben rejlik. Érdemes friss, nem túl zsíros, de szaftos húsrészt választani – a comb például omlósra fő, míg a mell kicsit rostosabb, de karakteresebb ízű. A friss libahús színe mélyvörös, enyhén márványozott, és rugalmas tapintású, a bőre pedig vékony, feszes és aranysárgás árnyalatú. A jó liba nem tocsog a zsírban, de szaftos marad, főzés után pedig puha, omlós textúrájú, ami tökéletesen illik egy gazdag, illatos ragu leveshez.

A libaragu leves hozzávalói (4 adaghoz)

  • 40 dkg libacomb vagy libamell (bőr nélkül)

  • 2 ek libazsír vagy vaj

  • 1 fej vöröshagyma

  • 1 gerezd fokhagyma

  • 2 sárgarépa

  • 1 petrezselyemgyökér

  • 1 kis darab zellergumó

  • 10 dkg zöldborsó

  • 1,2 l alaplé vagy víz

  • 1 dl főzőtejszín

  • 1 ek liszt (elhagyható)

  • só, bors, kakukkfű, petrezselyem ízlés szerint

A libaragau leves elkészítése

A libahúst kockákra vágjuk, majd a libazsíron megpirítjuk, hogy egy kis színt kapjon és kiengedje az ízeit.

Hozzáadjuk a finomra aprított hagymát és fokhagymát, majd együtt pároljuk néhány percig. Ezután mehetnek bele a feldarabolt zöldségek is: a répa, a petrezselyemgyökér és a zeller. Sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítjük, majd felöntjük az alaplével, és kis lángon addig főzzük, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak.

Ezután hozzáadjuk a zöldborsót, és néhány percig tovább főzzük.

Közben a tejszínt a liszttel elkeverjük, majd a leveshez öntjük, és folyamatos keverés mellett pár perc alatt besűrítjük.

Friss petrezselyemmel megszórva, forrón tálaljuk. 

Tipp: ha igazán tartalmasra szeretnénk készíteni a libaragu levest, főzzünk ki hozzá tésztát is. A tésztát külön, enyhén sós vízben főzzük meg, majd csak tálaláskor adjuk a leveshez.

Babanet, 2025. november 10.

 
Címkék:  

recept

ragu

leves

liba

X
EZT MÁR OLVASTAD?