#baba#anya

Recept: gyors sajtos ropogós szilveszterre

Ha szilveszteri bulit szervezel, és szeretnéd valamivel meglepni a vendégeidet, a sajtos ropogós a tökéletes választás. Garantáltan jobban fog esni, mint a bolti chipsek!

Ez a sajtos ropogós azért is tökéletes sós süti recept, mert kívül roppanós, belül omlós, és az illata már sütés közben is hangulatba hoz! Tökéletes sós nassolnivaló szilveszterre!

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg vaj vagy margarin (hideg)
  • 10 dkg reszelt sajt (cheddar, trappista vagy parmezán)
  • 1 teáskanál só
  • 1 tojássárgája
  • 3-4 evőkanál hideg víz
  • Tetejére: 1 tojásfehérje a kenéshez, reszelt sajt, szezámmag, köménymag vagy mák ízlés szerint

A sajtos ropogós elkészítése:

A hideg vajat kockázd fel, majd morzsold össze a liszttel egy nagy keverőtálban, és add hozzá a sót, valamint a reszelt sajtot. Üsd hozzá a tojássárgáját, és fokozatosan adagold a hideg vizet, míg össze nem áll egy ruganyos tésztává. Ne dolgozd túl, mert a vaj gyorsan megolvad, és ez a tészta állagának nem tesz jót. Csomagold a tésztát fóliába, és tedd a hűtőbe pihenni legalább 30 percre.

Közben melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, és bélelj ki egy vagy két tepsit sütőpapírral.

A hűtött tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 3-4 mm vastagra. Késsel vagy pizzavágóval vágj belőle vékony rudakat, vagy használj különböző sütikiszúró formákat. A rudakat helyezd a sütőpapírra, majd kend meg a tetejüket a tojásfehérjével. Szórd meg ízlés szerint reszelt sajttal, szezámmaggal, köménymaggal vagy mákkal.

Told a tepsit az előmelegített sütőbe, és süsd kb. 12-15 percig, amíg a rudak szépen megpirulnak. Figyelj, hogy ne süsd túl, mert akkor a ropogós helyett inkább száraz lesz.

A sajtos ropogóst tálalhatod tejfölös-zöldfűszeres mártogatóssal, fokhagymás tejföllel is. Ha marad belőle (bár erre kevés az esély), légmentesen záródó dobozban 2-3 napig friss marad.

Babanet, 2024. december 29.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?