Recept: gyors sajtos ropogós szilveszterre
Ha szilveszteri bulit szervezel, és szeretnéd valamivel meglepni a vendégeidet, a sajtos ropogós a tökéletes választás. Garantáltan jobban fog esni, mint a bolti chipsek!
Ez a sajtos ropogós azért is tökéletes sós süti recept, mert kívül roppanós, belül omlós, és az illata már sütés közben is hangulatba hoz! Tökéletes sós nassolnivaló szilveszterre!
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 20 dkg vaj vagy margarin (hideg)
- 10 dkg reszelt sajt (cheddar, trappista vagy parmezán)
- 1 teáskanál só
- 1 tojássárgája
- 3-4 evőkanál hideg víz
- Tetejére: 1 tojásfehérje a kenéshez, reszelt sajt, szezámmag, köménymag vagy mák ízlés szerint
A sajtos ropogós elkészítése:
A hideg vajat kockázd fel, majd morzsold össze a liszttel egy nagy keverőtálban, és add hozzá a sót, valamint a reszelt sajtot. Üsd hozzá a tojássárgáját, és fokozatosan adagold a hideg vizet, míg össze nem áll egy ruganyos tésztává. Ne dolgozd túl, mert a vaj gyorsan megolvad, és ez a tészta állagának nem tesz jót. Csomagold a tésztát fóliába, és tedd a hűtőbe pihenni legalább 30 percre.
Közben melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, és bélelj ki egy vagy két tepsit sütőpapírral.
A hűtött tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 3-4 mm vastagra. Késsel vagy pizzavágóval vágj belőle vékony rudakat, vagy használj különböző sütikiszúró formákat. A rudakat helyezd a sütőpapírra, majd kend meg a tetejüket a tojásfehérjével. Szórd meg ízlés szerint reszelt sajttal, szezámmaggal, köménymaggal vagy mákkal.
Told a tepsit az előmelegített sütőbe, és süsd kb. 12-15 percig, amíg a rudak szépen megpirulnak. Figyelj, hogy ne süsd túl, mert akkor a ropogós helyett inkább száraz lesz.
A sajtos ropogóst tálalhatod tejfölös-zöldfűszeres mártogatóssal, fokhagymás tejföllel is. Ha marad belőle (bár erre kevés az esély), légmentesen záródó dobozban 2-3 napig friss marad.
Babanet, 2024. december 29.