Recept: utolsó pillanatos gesztenyekrémtorta
Ha kevés az időd, de mégis valami elegáns, ünnepi finomságot készítenél, ez az egyszerű gesztenyetorta tökéletes választás.
Ez a gesztenyetorta gyors, egyszerű, mégis nagyon finom! Az ünnepi asztal egyik legkedveltebb desszertje lehet!
Hozzávalók a piskótához:
-
6 tojás
-
6 evőkanál cukor
-
6 evőkanál liszt
-
1 csipet só
-
1 teáskanál sütőpor
Hozzávalók a gesztenyekrémhez:
-
25 dkg gesztenyemassza (lehetőleg cukrozott)
-
3 dl habtejszín
-
2 evőkanál porcukor
-
1 teáskanál vaníliaaroma
-
2 evőkanál rum vagy rumaroma (elhagyható)
A gesztenyetorta elkészítése:
A piskóta elkészítése:
Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, és bélelj ki egy 22 cm-es tortaformát sütőpapírral. A tojásokat válaszd szét. A fehérjéket egy csipet sóval verd kemény habbá.
A tojássárgáját keverd ki a cukorral, míg halványsárga, habos masszát nem kapsz. A lisztet szitáld át a sütőporral, majd óvatosan keverd hozzá a tojássárgájához, majd fokozatosan forgasd bele a fehérjehabot, ügyelve, hogy a tészta könnyű maradjon.
Öntsd a masszát a tortaformába, és süsd 20-25 percig, amíg a piskóta teteje aranybarna nem lesz. Tűpróbával ellenőrizd, hogy átsült-e. Várd meg, amíg teljesen kihűl, majd vágd 3 lapra.
A krém elkészítése:
A habtejszínt verd fel kemény habbá a porcukorral. A gesztenyemasszát reszeld le, és keverd simára a vaníliaaromával és a rummal. Keverd össze óvatosan a tejszínhabbal, hogy könnyű, krémes állagot kapj.
A torta összeállítása:
Helyezd az első piskótalapot egy tálra, és kend meg bőségesen a gesztenyekrémmel. Jöhet rá a második lap, majd ismét egy adag krém.
A harmadik lapot helyezd a tetejére, és vond be az egész tortát a maradék krémmel.
Díszítés és tálalás:
Reszelt csokoládéval, kakaóporral vagy tejszínhabrózsákkal díszítheted a tortát, de a tálalás előtt pihentesd a hűtőben 1-2 órát!
Babanet, 2024. december 21.