Ünnepi recept: Fűszeres krémsajttal, sonkával töltött csirkemell édesburgonyával
Ha egy különleges, mégis könnyen elkészíthető ünnepi ételt keresel, akkor ez a recept tökéletes választás!
A fűszeres krémsajttal és sonkával töltött csirkemell szaftos és ízletes, az édesburgonya pedig remekül kiegészíti az ételt. Tökéletes recept az ünnepi időszakra!
Hozzávalók (4 főre):
A csirkemellhez:
- 4 nagyobb csirkemellfilé
- 150 g krémsajt
- 100 g reszelt sajt (pl. gouda vagy mozzarella)
- 4 szelet sonka (pl. prosciutto vagy füstölt sonka)
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 mokkáskanál szárított bazsalikom
- 1 mokkáskanál szárított oregánó
- 1 mokkáskanál szárított kakukkfű
- Só és bors ízlés szerint
- 2 evőkanál olívaolaj
Az édesburgonyához:
- 4 közepes méretű édesburgonya
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 mokkáskanál őrölt kömény
- Só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A csirkemell előkészítése:
Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, majd a csirkemelleket óvatosan vágd be hosszában úgy, hogy egy zsebet kapj, de ne vágd át teljesen őket.
Egy tálban keverd össze a krémsajtot, a reszelt sajtot, a fokhagymát, a bazsalikomot, az oregánót és a kakukkfüvet, majd ízesítsd sóval és borssal. A csirkemellek zsebébe tegyél egy-egy szelet sonkát, majd kanalazz bele a fűszeres krémsajtkeverékből. Tűzd össze a nyílásokat fogpiszkálóval, hogy a töltelék sütés közben ne folyjon ki.
Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, és a csirkemelleket mindkét oldalukon pirítsd aranybarnára. Ezután helyezd a csirkemelleket egy sütőtálba, reszelj sajtot a tetejükre, és süsd őket 25-30 percig, amíg átsülnek, de nem száradnak ki.
Az édesburgonya elkészítése:
Hámozd meg az édesburgonyát, majd vágd kb. 1 cm-es karikákra vagy hasábokra. Egy nagy tálban keverd össze az édesburgonyát az olívaolajjal, a köménnyel, a sóval és a borssal. Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd 20-25 percig, amíg puha és enyhén karamellizált lesz.
Tálaláskor fokhagymás görög joghurttal, BBQ szósszal is kínálhatod az ünnepi ételnek is beillő fogást.
Babanet, 2024. december 02.