Recept: gyors dupla csokis keksz Mikulásra
Ezt a dupla csokis kekszet nemcsak a gyerekek fogják imádni, hanem még maga a Mikulás is megáll egy pillanatra, hogy megkóstolja!
Ha valami igazán csokis, ellenállhatatlan finomsággal szeretnéd meglepni a kicsiket és a nagyokat Mikulásra, akkor ezt a dupla csokis kekszet kekszet készítsd el! Garantáltan mosolyt csalnak mindenki arcára!
Hozzávalók (kb. 20 darabhoz):
- 150 g étcsokoládé
- 100 g vaj
- 100 g cukor (barna vagy kristály, ízlés szerint)
- 2 tojás
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 150 g liszt
- 2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 100 g tejcsokoládé vagy étcsokoládé darabkák
A dupla csokis keksz elkészítése
Kezdd azzal, hogy az étcsokoládét és a vajat megolvasztod egy kisebb lábosban alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés közben. Amikor szép sima, tedd félre egy kicsit hűlni.
Egy nagy tálban verd fel a cukrot és a tojásokat kézi habverővel vagy robotgéppel. Add hozzá a vaníliaaromát, és dolgozd simára a keveréket, majd lassan csorgasd bele az olvasztott csokoládét a cukros-tojásos keverékbe, miközben folyamatosan kevered.
Egy másik tálban szitáld bele a lisztet, a kakaóport, a sütőport és egy csipet sót. Ezt a száraz keveréket fokozatosan adagold hozzá a csokoládés masszába.
Amikor már egynemű a tészta, szórd bele a tejcsokoládé- vagy étcsokoládé-darabkákat. Egy spatulával vagy kanállal keverd el alaposan, hogy mindenhová jusson belőle.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréses sütőnél 160°C). Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, és egy evőkanál segítségével adagolj kis halmokat a tésztából a tepsire, hagyj közöttük kb. 5 cm távolságot, mert sütés közben terülni fognak.
Süsd a kekszeket 10-12 percig - akkor jók, ha a széleik ropogósak, de a közepük még kissé puha – így hűlés után is tökéletes állagúak lesznek.
Hagyd a kekszeket pár percig a tepsin hűlni, majd óvatosan helyezd őket egy rácsra, hogy teljesen kihűljenek.
Babanet, 2024. december 04.