Recept: a legízesebb Márton-napi narancsos-rozmaringos libasült
Most eláruljuk, mitől is lesz igazán finom a libasült!
Márton-nap nem múlhat el libasült nélkül, hiszen a legenda szerint Szent Márton egy libaólban rejtőzött el, és a gágogó libák árulták el. Azóta hagyomány, hogy ezen a napon libát fogyasztunk, ami, ha szerencsénk van, bőséget hoz az év végéig. Az alábbiakban a narancsos libasült receptjét osztjuk meg veled.
Hozzávalók:
- 1 egész liba (kb. 3-4 kg)
- 1 nagy fej fokhagyma
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 ág friss rozmaring és kakukkfű
- 2-3 alma (édesebb fajták, például jonatán)
- 1 nagy, lédús narancs
- 1 evőkanál majoránna
- 1 dl vörösbor (opcionális)
- só, bors
Elkészítés:
A libát alaposan tisztítsd meg, majd kívül-belül dörzsöld be a sóval, borssal és majoránnával. Hagyd pihenni szobahőmérsékleten 15-20 percig, hogy a fűszerek átjárják a húst.
Szeleteld fel a vöröshagymát és a fokhagymát, az almákat negyedekre, a narancsot pedig vastagabb szeletekre vágd. Tedd őket a liba hasüregébe, valamint helyezz el benne pár ág friss rozmaringot és kakukkfüvet is. A narancsszeletek kellemesen savanykás ízt adnak, ami tökéletesen kiegyensúlyozza a liba zsírosabb részeit.
Helyezd a libát egy nagy tepsibe, és tegyél mellé néhány extra narancsszeletet, hagymát és almát is, hogy a sütés során ezek is ízesíthessék a szaftot. Ha szeretnéd, locsold meg a fehérborral, ami tovább gazdagítja az ízeket. Fedd le alufóliával, hogy ne száradjon ki a hús.
Előmelegített, 150 °C-os sütőben süsd 3-4 órán keresztül. Az alacsony hőmérséklet segít, hogy a liba belül puhára süljön, míg a narancs és alma íze átjárja a húst.
Ezután vidd feljebb a hőmérsékletet 200 °C-ra, és süsd még 20-30 percig, hogy a liba bőre szép ropogósra süljön. Időnként locsold meg a saját szaftjával. Miután kivetted a sütőből, hagyd pihenni 10-15 percig. Köretként kínálhatsz hozzá párolt káposztát, burgonyapürét vagy salátát.
Babanet, 2024. november 11.