Recept: A legfinomabb húsvéti répatorta vaníliás mascarponés krémmel
Ha van süti, amit egyszerűen nem lehet kihagyni húsvétkor, az a répatorta – főleg, ha szaftos, puha, fűszeres és van hozzá egy selymes, vaníliás mascarponés krém is!
A répatorta az a húsvéti süti, amit még az is megkóstol, aki egyébként ódzkodik a zöldséges sütiktől, mert annyira addiktív. A répa szaftossá teszi a tésztát, a krém pedig szó szerint hab a tortán. Ez a recept ráadásul nem bonyolult, könnyen elkészítheted, a végeredmény pedig olyan, mintha cukrászdában készült volna.
Hozzávalók (20 cm-es tortaformához)
A tésztához:
-
250 g finomliszt
-
1 csomag sütőpor
-
1 teáskanál szódabikarbóna
-
1 teáskanál őrölt fahéj
-
½ teáskanál őrölt gyömbér
-
¼ teáskanál szerecsendió
-
1 csipet só
-
200 g barna cukor
-
3 db tojás
-
200 ml semleges ízű olaj (pl. napraforgó)
-
300 g finomra reszelt sárgarépa
-
100 g durvára vágott dió
A vaníliás mascarponés krémhez:
- 250 g mascarpone
-
200 ml hideg habtejszín
-
70 g porcukor
-
1 rúd vanília belseje
A húsvéti répatorta elkészítése
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra (alsó-felső sütés), és bélelj ki sütőpapírral egy 20 cm átmérőjű tortaformát. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fűszereket és a sót. Egy másik tálban verd fel a tojásokat a cukorral, majd csorgasd hozzá az olajat, és dolgozd simára. Add a nedves keveréket a szárazhoz, majd forgasd bele a reszelt répát és a diót.
Öntsd a masszát a formába, és süsd kb. 40–45 percig, tűpróbával ellenőrizd. Ha kihűlt, készítsd el a krémet!
A mascarponét keverd simára a porcukorral és vaníliával, majd forgasd hozzá a kemény habbá vert tejszínt. A tortát vágd két lapra, kend meg a rétegeket a krémmel, és a tetejére is jusson bőven belőle.
Díszítheted dióval, répaforgáccsal vagy apró marcipán-tojásokkal – bárhogy is tálalod, biztosan el fog fogyni egy pillanat alatt!
Babanet, 2025. április 16.