Karácsonyi sütés nélküli narancstorta - elképesztően krémes!

Ehhez a narancstortához nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis nagyon finom süteményt kanalazhatunk karácsonykor.
A sütés nélküli receptek egyik nagy előnye, hogy nem vesznek el sok időt az életünkből. Ezt a narancstortát akár előző nap is elkészítheted, így a desszert íze még jobb lesz, és a narancs aromája is jobban kiérződik majd.
Hozzávalók (egy 24 cm-es tortaformához)
Babapiskóta és áztatás:
-
kb. 400–450 g babapiskóta
-
4–5 dl frissen facsart narancslé (ízlés szerint kevés cukorral édesítve)
-
1 nagy bio narancs reszelt héja
Mascarpone krém:
-
50 dkg mascarpone
-
4 dl habtejszín (legalább 30% zsírtartalom)
-
12–15 dkg porcukor (ízlés szerint változtatható)
-
1 teáskanál vanília kivonat vagy vaníliás cukor
-
1 teáskanál fahéj (a karácsonyi hangulatért, opcionális)
Tetejére és ízesítéshez:
-
kb. 15–20 dkg étcsokoládé (apróra vágva vagy csokicseppek)
-
narancsszeletek vagy reszelt narancshéj a díszítéshez
A sütés nélküli narancstorta elkészítése
Béleld ki a tortaforma alját sütőpapírral. Facsard ki a narancsokat, reszeld le egy narancs héját is.
Ezután egy sekély tálban mártsd bele röviden a babapiskótákat a narancslébe, és rakd ki velük a forma alját.
Verd fel a tejszínt közepesen kemény habbá. Egy másik tálban keverd simára a mascarponét a porcukorral, a vaníliával és a fahéjjal. Óvatosan forgasd a mascarponéba a felvert tejszínhabot, hogy könnyű, mégis stabil krémet kapj.
Az első babapiskóta rétegre simítsd a krém felét. Szórd rá az apróra vágott étcsokit vagy a csokicseppeket. Erre jöhet egy újabb réteg narancslében átforgatott piskóta, majd a maradék krém.
Simítsd el a torta tetejét, díszítsd reszelt narancshéjjal vagy narancsszeletekkel. Tedd hűtőbe legalább 4–6 órára, de érdemes egy éjszakát pihentetni, hogy az ízek összeérjenek és a krém teljesen megszilárduljon.
Tálalás előtt egy kevés kakaóporral és kandírozott naranccsal is megszórhatod a tetejét.
Babanet, 2025. december 20.













