A baba portál - Babanet.hu

Karácsonyi mézeskalács, amit a gyerekkel is könnyen elkészíthetsz

A karácsonyi mézeskalács nemcsak az illata és az íze miatt szerethető, hanem azért is, mert a készítése igazi élmény a kicsikkel.

Ez a recept nem a tökéletességről szól, hanem a közösen eltöltött időről – és arról az illatról, ami egy pillanat alatt karácsonyt varázsol a konyhába. A tészta jól formázható, a fűszerezése klasszikus, nem túl intenzív, így a kisebbek is bátran ehetik.

A mézeskalács hozzávalói (kb. 40–50 darabhoz)

  • 40 dkg finomliszt

  • 15 dkg porcukor

  • 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék

  • 1 teáskanál őrölt fahéj

  • 1 teáskanál szódabikarbóna

  • 1 csipet só

  • 2 tojás

  • 12 dkg vaj

  • 20 dkg méz

A díszítéshez (opcionális):

  • porcukor

  • pár csepp citromlé vagy víz

  • színes cukorgyöngyök, dekorációk

A mézeskalács készítése

Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a porcukrot, a fűszereket, a szódabikarbónát és a sót. Egy kisebb lábasban, alacsony lángon olvaszd össze a vajat és a mézet, majd hagyd langyosra hűlni. Add hozzá a tojásokat, keverd simára, majd öntsd a száraz hozzávalókhoz.

Az egészet gyúrd össze egynemű tésztává. Ez az a rész, amibe a gyerekek is nyugodtan bekapcsolódhatnak. A kész tészta puha, jól nyújtható állagú legyen. Fóliázd le, és tedd hűtőbe legalább 1 órára, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.

A pihentetett tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki körülbelül fél centi vastagra. Szaggasd ki tetszőleges formákkal, majd helyezd a figurákat sütőpapírral bélelt tepsire.

180 fokra előmelegített sütőben süsd a mézeskalácsokat 8–10 percig. Sütés után puhák, kihűlés közben keményednek meg.

A mézeskalács díszítése

A teljesen kihűlt mézeskalácsokat porcukorból és citromléből vagy vízből kevert mázzal díszíthetitek. A kész mézeskalácsokat aztán akár a fára is felakaszthatjátok, vagy ajándékba is adhatjátok.

Babanet, 2025. december 24.

 
X
EZT MÁR OLVASTAD?