Refluxos vagy? Ezekkel az ételekkel, italokkal, fűszerekkel vigyázz nyáron!
Ha gyomorégéssel küzdesz, akkor érdemes megfogadnod a belgyógyász-gasztroenterológus tanácsait!
A családi nyaralást, baráti összejöveteleket is megzavarhatják a szezon várva várt ételeinek és italainak fogyasztásakor jelentkező refluxos tünetek. Melyek azok a klasszikus nyári finomságok, amelyek panaszokat okozhatnak a refluxos betegeknek? A kérdést dr. Sárdi Krisztina Gasztroenterológiai Központ belgyógyász, gasztroenterológus szakorvosa válaszolja meg.
Gyomorégés, mellkasi fájdalom, keserű szájíz – a reflux klasszikus tünetei
-Először is érdemes tisztázni, hogy mit is értünk reflux alatt – mondja dr. Sárdi Krisztina. Ez az állapot akkor jelentkezik, amikor a gyomor savas vagy epés tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, ami számos nemkívánatos panaszt okoz az érintetteknek. Ezek közül a leggyakoribb a nyálkahártya irritációja miatt tapasztalt, hétköznapian csak gyomorégésnek nevezett tünet, valamint a szegycsont mögött, a mellkas egészében érezhető égő fájdalom. Egy másik gyakori és igencsak zavaró panasz a savas vagy keserű szájíz és a savas felböfögés. Dr. Sárdi Krisztina szerint azonban tévhit, hogy a reflux kizárólag emésztőszervi tünetekkel ad hírt magáról. Talán meglepő, de a krónikus köhögésük miatt kivizsgálást kérő pácienseknél igen gyakran derül fény reflux betegségre.
Az alkalmanként jelentkező refluxos epizódok normálisak: többnyire egy-egy kiadós étkezést követően tapasztalhatjuk, de akár egy szorosabb ruhadarab is kiválthatja a tüneteket. Várandósság idején is gyakorta bukkan fel a kismamáknál, a hasűri nyomásfokozódás és a nyelőcső alsó záróizmának elégtelen működése miatt. Ha azonban rendszeresen tapasztaljuk a tüneteket, akkor forduljunk gasztroenterológushoz, ugyanis a reflux hosszútávon súlyos következményekhez, nyelőcső gyulladáshoz, fekély képződéshez, illetve szűkület kialakulásához vezethet. A reflux életmódbeli változtatásokat igénylő betegség. Az étrend átalakítása mellett a testmozgásra, a dohányzás elhagyására, az alkoholfogyasztás mérséklésére és testsúlyuk optimalizálására kérjük a betegeket.
Erősödő refluxos tünetek nyáron? Így kerülhetjük el őket
Sokak számára a nyár egyet jelent a felejthetetlen társasági eseményekkel, a grillételek, fagylaltok, jéghideg sörök és koktélok élvezetével. Sajnos azonban épp ezek a népszerű nyári ételek azok, amelyek súlyosbíthatják a refluxot. Dr. Sárdi Krisztina szerint néhány alapanyag újragondolásával a refluxos betegeknek sem kell lemondaniuk a nyár kulináris élményeiről.
- Cseréljük le a zsíros húsokat soványabb alternatívára! A hagyományos vörös húsok helyett válasszunk pulykát, csirkét és halat a grillezéshez! Ha nem tudunk lemondani a marhahús pogácsával készült hamburgerről, válasszunk alacsony zsírtartalmú húst!
- Ügyeljünk az öntetekhez, pácokhoz és szószokhoz használt összetevőkre! Csökkentsük minimálisra a paradicsom alapú szószok, a fokhagyma, a hagyma és a fűszerek (különösen a chili, a bors, az erős piros paprika) használatát, és bánjunk csínján a citrusos összetevőkkel is!
- Fűszerezzük ételeit inkább friss zöldfűszerekkel, kaporral, bazsalikommal, kakukkfűvel és rozmaringgal!
- Ha gyakran hűsítjük magunkat fagylalttal, fontoljuk meg, hogy inkább frissítő jégkrémet, sorbetet vagy alacsony zsírtartalmú, otthon készített joghurtfagylaltot együnk. Ha nem tudunk ellenállni a fagylalt csábításának, kerüljük a csokoládés és mentás ízt, mivel ezek súlyosbíthatják a refluxot.
- Korlátozzuk az alkohol, a koffein, a citrusos és szénsavas italok fogyasztását! Az alkoholos koktélok helyett próbáljuk ki inkább a nagy népszerűségnek örvendő refluxbarát mocktail italokat. Az összetevők kiválasztásakor itt is kerüljük a tüneteket provokáló alapanyagokat (citrusfélék, menta, paprika, csokoládé, kávé)!
Forrás: Gasztroenterológiai Központ
Babanet, 2024. július 15.