#baba#anya

Recept-abc (II. rész)

Múlt héten megismertettük veletek néhány olyan egyszerű babaétel elkészítését, ami vitamindús zöldséget (avokádó, bab), vagy gyümölcsöt (eper, grapefruit) tartalmaz. 
Folytassuk hát ezt az izgalmas kalandozást néhány újabb recepttel!

I, mint internacionális konyha    


Egy francia palacsinta receptet osztunk meg Veletek, ami nem csak a babáknak könnyen emészthető, laktató étek, hanem Nektek is örömöt okoz az eredmény. Azért is praktikus, mert megkenhetitek bármilyen megmaradt lekvárral, pürével, bébi péppel – a szokásos mogyorókrémes, gyümölcskompótos, pudingos vagy mézes változat mellett.
Szükség lesz hozzá 4 db tojásra, melyek fehérjéjét habbá verjük, a sárgáját pedig kikeverjük 5 dkg vajjal, 10 dkg lisztet, 2,5 deci tejet és egy csipet sót hozzáadva. Összekeverjük óvatosan az így kapott masszát a fehérjével, majd palacsintasütőben kisütjük és a töltelékekkel rétegezve kapott tortát; szeleteljük.


J, mint joghurt (magas fehérjetartalom, probiotikus hatás, természetes kalciumforrás)


A boltban kapható, cukrozott, elhanyagolható gyümölcstartalmú joghurt helyett most egy egészséges alternatívát ajánlunk: házi gyümölcsjoghurt. Igazán könnyű az elkészítése: csupán egy élőflórás joghurt, és valamilyen szezonális gyümölcs kell hozzá. Akár egy jó érett barackot, meggyet, banánt, szilvát vagy narancsot aprítunk bele, mind jó választás! Egy kiskanál mézzel, fahéjjal, pár szem mazsolával is felturbózhatjuk.

K, mint kelkáposzta (fehérjében, ásványi anyagokban, C- és B vitaminban gazdag)


Mossunk meg egy pár káposztalevelet, majd hagyjuk megszáradni. A levelek mindkét oldalát kenjük meg vékonyan olíva olajjal, aztán hintsük be sóval, helyezzük beolajozott sütőlapra és 20 percen keresztül süssük 150 fokon.


L, mint lazac (kiváló omega-3 forrás, ami az agy működéséhez elégedetlen)


Melegítsd elő a sütőt 200 °C –ra. Szeletelj fel 20 dkg lazacot vagy tőkehalat kétujjnyi vastag „rudacskákra”. Egy kis tányéron teríts szét 1/3 bögrényi búzalisztet (a teljes kiőrlésű még egészségesebb választás), egy edénybe pedig turmixolj össze 2 tojást és 2 teáskanál tejet. A halszeleteket finoman hempergesd meg a lisztben, majd forgasd meg a tojásokban, helyezd azokat kiolajozott sütőlapra, süsd oldalanként 6-7 percig, és már kész is az ínycsiklandó, tápláló házi halrudacska, ami könnyen a kicsik kedvencévé válhat.    

M, mint muffin    


Készítsünk banános muffint, hiszen ez a gyümölcs könnyű emészthetősége miatt babáknak is adható, valamint  A-, U-, E-vitamint, vasat, rezet, jódot, mangánt és foszfort is tartalmaz.
3 túlérett banánt nyomjunk össze villával, adjunk hozzá 1 tk. sütőport, 1 tk. szódabikarbónát, 1,5 csésze zablisztet, 1 mokkáskanál fahéjat, 1 csipet sót, 1/3 csésze olívaolajat és 2 kanál mézet. A megfelelő állag eléréséhez kb. egy csésze víz is szükséges. Töltsük kikent muffin formába a masszát, és süssük kb. 180 fokon 40-45 percig. 

Jövő héten ismét folytatjuk receptbörzénket, tarts velünk akkor is! 

 

Plézer Panna , 2016. augusztus 26.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?