Egészséges snackek a várandósság alatt
Sokan akkor ismerkednek meg a tudatos táplálkozás kifejezéssel, amikor megtudják, hogy babát várnak. Onnantól, hogy megjelenik a két csík a teszten, már egy másik életért is felelős vagy, valószínűleg elkezdesz másképpen gondolkodni, mert szeretnél már a kezdetektől biztosítani minden tőled telhetőt születendő gyermeked számára. A tudatosság az, amivel a legtöbbet tehetsz a várandósság alatt a gyermeked egészségéért, ezért figyelj az életmódodra: kerüld a stresszt, találd meg a számodra megfelelő mozgás és pihenés arányát, tápláld megfelelően a tested, és menj el a szűrővizsgálatokra is, hiszen így tudsz megadni mindent a növekő kis életnek.
Minden várandós protokoll részét képezi a hazai gyakorlatban a vércukor terheléses vizsgálata. Ez egy fontos vizsgálat mind a saját, mind a babád egészsége szempontjából. A terheléses vércukorvizsgálat során 2 értéket elemez a labor: a vércukor- és az ehhez szorosan kapcsolódó inzulinszinteket. Az inzulin a szénhidrátok elfogyasztása nyomán termelődő hormon. Ha eltérést tapasztalnak ezekben az értékekben, valószínűleg előírnak számodra egy diétát. Fontos tudnod, hogy a terhességi cukorbetegséget több tényező is befolyásolja: a genetikai tényezők mellett az életmódnak van a legjelentősebb szerepe.
A felgyorsult hétköznapokban egyre kevesebb idő jut az ételek elkészítésére, és sok esetben választjuk az egyszerűbb és gyorsabb megoldást: a készételeket. A feldolgozott élelmiszerek java része az indokoltnál nagyobb mennyiségben tartalmaz cukrot.
A várandósság alatt a terhességi cukorbetegség elkerülése érdekében fontos figyelni az élelmiszerek összetételét a csomagoláson. Minden esetben nézd meg a terméken az összetevők listáját, és igyekezz olyat választani, amiben nincs vagy elenyésző a hozzáadott cukor mennyisége. Az Európai Unióban forgalmazott élelmiszereken 2011 óta kötelező feltüntetni a jogszabályban előírt tápanyagokra vonatkozó adatokat. Az itt található felsorolásban a szénhidrátokon belül tudod ellenőrizni, hogy mennyi a termékben a hozzáadottcukor-tartalom. A legjobb persze az lenne, ha te magad készítenéd el az összes ételt, amit elfogyasztasz, de lássuk be, ez elég megterhelő. Első körben elég, ha csökkented az előrecsomagolt ételek arányát.
A feldolgozott élelmiszerek mennyiségének csökkentése mellett kiemelten fontosak a vitaminok és ásványi anyagok, a várandósság alatt is figyelj a tested megfelelő tápanyag-ellátottságára.
Ahhoz, hogy a babád megfelelően fejlődjön, és te is megkapd a szükséges ásványi anyagokat, vitaminokat és nyomelemeket, törekedj rá, hogy minél több frissen készült étel kerüljön az asztalra. A táplálékkiegészítők mellett fontos a friss, feldolgozatlan ételek fogyasztása is. Minél több zöldség és gyümölcs kerüljön a tányérra, ezek mellé válassz alacsony zsírtartalmú húsokat. A fehérjét, rostokat, egészséges zsírokat ötvöző harapnivalók energikussá tesznek és hosszabban megőrizhető a jóllakottság érzése.
Mutatok egy olyan gyorsan elkészíthető édességet, mely telis-tele van vitaminnal, ásványi anyaggal, egészséges zsírokkal, rostokkal, és egyik sem tartalmaz hozzáadott cukrot, mindemellett rendkívül finom is. Válaszd inkább ezt a bolti feldolgozott pékáruk, kekszek, müzliszeletek helyett.
Diós datolyagolyó – RECEPT
1 bögre magozott datolya
½ bögre dió
½ bögre zabkorpa
A datolyát áztasd be egypár órára, így könnyebb dolgozni vele. Tedd késes aprítóba a megpuhult datolyát, a diót és a zabkorpát. Adj hozzá 2-3 evőkanállal abból a vízből, amelyben a datolya ázott, majd kezdd el aprítani. Nem kell, hogy krémes állagot kapj, csak addig járasd a késeket, ameddig a diót össze nem zúzod. A datolya áztató vízével tudsz az állagon javítani, ha túl sűrű lenne. Mikor a dió már darabos, állítsd le a gépet, majd vizes kézzel formázz golyókat a masszából, és tedd a hűtőbe pár órára.
A dió telis-tele van értékes ásványi anyagokkal: A- és E-vitaminban gazdag, de sok benne a magnézium és kálium is. A datolyában nagy mennyiségű kálium, kalcium, magnézium, valamint A-, B6- és K-vitamin is található. A zab pedig egy gluténmentes gabona, így bátran használhatod, akkor is, ha kerülöd a gluténtartalmú élelmiszereket.
+1 tipp: megbolondíthatod egy kis teáskanál fahéjjal a keveréket, ezt is add hozzá a többi összetevővel együtt még az aprítás előtt. A fahéj a terhességi cukorbetegség megelőzésében is segít azáltal, hogy képes csökkenteni a vércukorszintet.
Csokipuding 3 összetevőből 1 perc alatt – RECEPT
2 banán
1 érett avokádó
2 tk holland kakaópor
A banánt, miután meghámoztad, karikázd bele a turmixgépbe, majd add hozzá a héjától megszabadított avokádót és végül szórd a tetejére a kakaóport. 1 percig turmixold, és már tálalhatod is.
A banán káliumban és magnéziumban gazdag gyümölcs, az avokádóban pedig ott vannak a rendkívül egészséges telítetlen zsírok, de tartalmaz B-, C-, E- és A-vitamint is.
A szerzőről:
Petri Nóra táplálkozási tanácsadó vagyok, az ATV-n és a Viasaton meghívott szakértő, tucatnyi tudományos képzés elvégzője, de legfőképp food coach, akinek segítségével képes leszel egészségesebbé formálni a táplálkozásod.
Gyermekeim megszületése után a hozzátáplálás kapcsán és saját fogyásom miatt kezdtem foglalkozni komolyabban a táplálkozással. Ennek ma már 10 éve. Mindkét gyerekemnél felmerült ételallergia gyanúja, így beleástam magam a miértekbe, majd szépen lassan szenvedélyemmé vált a táplálkozástudomány.
Két fiam van, igyekszem őket megtanítani a tudatos táplálkozásra. Nem mondom, hogy könnyű. Azt sem hogy kizárólag egészséges dolgokat esznek. Nem hiszek benne, hogy 100%-ban elkerülhetőek a feldolgozott élelmiszerek, de törekedni kell rá, hogy jól tápláljuk a testünket, és akkor meghálálja.
Petri Nóra – Éléskarma, 2023. április 04.
Forrás: Nyitókép: Petri Nóra, Éléskarma; GettyImages.com