2007.01.04 21:17
Szerző: kmarian
Köszi a hozzászólásokat! nem sokat pihentem az elmúlt napokban, nem nagyon tudtam ideülni.
A történtek a szegedi Gyermekklinika "B" részlegének fertőző osztályán történtek. Többször kioktattak abban a kérdésben is, hogy miért szoptatom még másfél éves gyerekemet, ez már nem egészséges. Két doktornő és egy nővér is hivatkozott 30valahány éves tapasztalatára, az egyik abban a kérdésben, hogy idő szerint kell szoptatni, csak etetési időben, ő ezt 30 éve tudja (kérdem én: egy beteg gyereket hasmenés és hányás után????), a másiknak csak egy kérdést tettem fel, hogy nem kellene-e az újra fellángoló hasmenést újra kitenyészteni, magyarázat és emberséges válasz helyett lehurrogást kaptam, és hivatkozást a 35 éves tapasztalatra, a harmadik pedig arra a felvetésemre, hogy a gyerekem valójában soha nem ette meg a turmixolt krumplit, csak a darabosat, szintén durván lekezelően azt válaszolta, hogy ezt azért kell így csinálni hasmenésben, mert neki 35 éves tapasztalat a van. "Ha egy éves már elmúlt a gyerek- miért szoptat még?" Mondtam, hogy a WHO ajánlása 2 év, azért, és mert a gyerekemnek szüksége van rá. "Hát akkor maga jobban tudja"-sértődött meg a doktornő. "Ha nem úgy csinálja, ahogy én mondom, nem tudom olyan hamar meggyógyítani". (Azaz csak etetési időben szoptassak, sárgarépaturmix után, amit miután beleöntöttek, másfél óra múlva változtalanul jött ki alul--az anyatej azonban 5-6 órát is megmaradt benne, ezt még az egyik nővér is megfigyelte, hogy az tényleg tovább benne marad.)
Aztán amikor hazajöttünk, se éjszakánk, se nappalunk nem volt, azóta is fél az alvástól, ha megmozdulunk mellette, már felébred, és hordozgatni kell, pedig ezt korábban nem igényelte. Szopizni sem akar annyit, és más folyadékot, ételt sem fogad el, pedig most nagy szüksége lenne a súlyveszteség után mindenre.
Közben megjártuk a Gyermekklinika "A" részlegét is, mert a "B " részlegen bennefelejtették a 30 éves tapasztalatukkal az infúziós kanült... Mi azt hittük, hogy egy kötés van csak a helyén, és amikor le akartuk venni, kiderült, benne van a tű. 30-án jöttünk haza a kórházból, de csak 2-án kaptunk zárójelentést, papíron még benn voltunk, hogy a kórház kapjon pénzt... Mondták, ha probléma van visszamehetünk, megmarad az ágy. Közben Csongi újra beteg lett, orrfolyás, köhögés, nem múló láz. 2-án nem fürdettük, mert nagyon korán ágynak , ill. vállunknak esett lázasan, merthogy ágyban már nem hajlandó aludni... Másnap is egész nap lázas volt, aznap kapta a zárójelentést, de azt mondták, ne vigyük be a gyereket, ha rendben van már a kaki. A kanülről meg mindenki megfeledkezett... Való igaz, mi is hibáztunk, mert hamarabb le kellett volna szedni, de mi egyrészt vártuk a 2-át, másrészt az újabb lázas állapotában annyira elesett volt, hogy állandóan karban volt, felöltöztetve, nem láttuk a karját, jól fel volt öltöztetve, fáradtak, elcsigázottak is vagyunk már, elfelejtettük. 3-án aztán az esti fürdetésnél mondtuk, hogy most már levágjuk. És benne volt a tű... talán ezért lázas és elesett egész nap??? Elfertőződött? Nem az orrfolyás miatt? Mert az nem szokta olyan elesetté tenni. De hát túl van egy hányás-hasmenéses betegségen is, egy kilót veszített a súlyából. Körbetelefonáltuk megint az ügyeleteket. A Klinikán, ahonnan kihoztuk, egyszerűen azt mondták, vegyük ki mi a kanült, nem történhet baj... 5-6 napot benn szokott maradni. (Mi már a 8-nál tartottunk) Az ügyeletes orvos, és a gyerekorvosunk, akit elértünk telefonon, viszont azt mondták, hogy azonnal kórházba, legjobb lenne oda, ahol benne hagyták, de ha nincs bizalmunk, menjünk az "A " részlegre, már nem kell a fertőzőre menni. Éjjel fél 12-kor ki is vették a kanült, nem tűnt elfertőződöttnek, de a tenyésztés eredménye csak holnap lesz meg. Közben itt is kaptunk kioktatást a szoptatásról... Fiatal 30 év körüli rezidens férfi orvos volt az ügyeletes. "Még mindig szopik másfél évesen? Hányszor szopik? Még éjszaka is? Hát ez már nem jó, ennek már semmilyen pozitív hatása nincs... Ez már nem egészséges, már az immunglobulinok sem védenek ilyen korban." (!!!! Mondja ezt egy orvos!) Kérdem én, ők nem tudják mi a WHO ajánlása???
Felháborítónak tartottuk, hogy szoptatás ügyben kapok kioktatást, miközben a kanül miatt mentünk be.
Beusa, igazad van, a közvéleméy formálásával tenni kellene valamit, hogy változzanak a körülmények, de nem tudom, mi lenne célravezető. Egy levél a doktornőnek? Kinevetnének, és a papírkosárba dobnák. "Túl érzékeny az anyuka... más gyerek is ott marad éjszakára...kaptam meg többször) Persze ő csak 2 percig látja a gyerekemet, akkor már nincs ott amikor másfél-2 óráig rázza a rácsot a gyerek, és meggyőződésem, hogy nem csak az én gyerekem "túl érzékeny"! Öngyilkos nemzet vagyunk, élen a statisztikákban, mennyi lelketlenség van e mögött vajon??? Hány magára hagyott gyermek, akit pont betegsége idején hagynak egyedül? Mennyien tartják meg egész életükre azt az érzést, hogy egyedül vannak, magukra hagyva, és nincs biztonság a világban? Én egyáltalán nem csodálom, hogy ennyi szorongó ember él ebben az országban,ha így bánunk a gyerekekkel, és ha az az általános nézet az egészségügyben, hogy én vagyok túlérzékeny, ha nem bírom a gyerek sírását hallgatni.
Csodálom, hogy a doktornők jól tudnak aludni, miközben osztályukon este és reggel több gyerek naponta sírva , elhagyatva, páni félelemben betegen több órán keresztül rázza a rácsot az osztályán. Szegénykémnek úgy zilált a szíve első éjszaka otthon, amikor alvásra került a sor, nem tudom sírás nélkül kibírni, ha rá gondolok.
Sajnos azt látom, sem én, sem a többi szülő nincs tisztában a jogaival. Próbáltam megkereseni az ide vonatkozó törvényeket, de csak részleteket találtam az egészségügyi törvényből itt az interneten. a teljes változat csak pénzért érhető el...az a törvény, amit az adófizetők pénzéből alkottak meg. A fertőző osztályon ki voltak téve rendelkezések az adatkezelésről, de semmi a kapcsolattartásról...Egyik napon este fél 8-kor a biztonsági őr tett ki engem egy másik szülővel egyetemben, és rosszul esett mindkettőnknek, amikor azt mondta, a látogatási idó délután 4 órakor lejárt... Én egy látogató vagyok csupán? A Klinika bejáratán nagy betűkkel ki van írva, hogy 20 óra után mindennemű érdelklődés és látogatás tilos!!! A másfél éves gyerekmről még azt sem szabad megtudnom, hogy hány óra sírás után tudott elaludni!!! Tényleg nincs ehhez jogom?
A fertőző osztályon tényleg nem lehetek vele? Éjszakára tényleg nem vonatkozik a kapcsolattartás?
Mariann