Új privát üzeneted érkezett!

Ildi,köszi!Kép

Szia: Norcsi.
norcsi
Lenti
 
 


Sziasztok!

Nálunk éveken át nyár közepén volt a nagy családi szülinapi buli (3 gyerek szülinapja, 2 hét difivel)
Menü: fasírt : normális és húsmentes verzióban; rántott husi (sertés, de apró darabok); majonézes saláták: a majonézt sem veszem a boltban, igaz, nekem tuti friss tojásom van anyósomtól: két tojássárgához 2 kiskanál mustár, jól elkevered, majd nagyon lassan és folytonos keverés közben ehhez jön 2 dl olaj. (szakácskönyvek hajlamosak úgy írni, hogy az olaj és a tojás nyitnak együtt, nos úgy nagyon könnyen összeugrik, de ha mustárral kezded, akkor nem, ezt egy szakácsnak tanult sráctól tudom) Ezután jöhet bele pici porcukor, só, citromlé. Majd ezt az egészet tejföllel és/vagy kefirrel felhigítod. Ebbe jöhet: a verzió:párolt zöldség, úgymint répa, borsó, kukorica, b verzió: krumpli (fõtt, esetleg hagymával elõáztatott) c verzió: tojás (fõtt), ekkor bors is bele és minden egyéb verzió, ami eszedbe jut;
a tuti salátás tésztám: fejes sali, paradicsom, ubi és minden idény szerinti kedvelt nyers zöldség, salátaöntet (ezersziget vagy egyéb), sok tejföl, fõtt tojás és/vagy reszelt trappista sajt ÉS a tészta, aminek én kerék alakút használok leginkább (billában szoktam kapni)(, egy ehhez hasonló õsi recept emlékei miatt)(megfõzve, lehûtve). Ennek és a majonézeseknek is jó ha áll fél napot.
tuti még a gyümölcssali ebben a melegben (ha van elég kistányérkád...) avagy kirakva sok friss gyümölcs

Ildi

Ildi
pildi
 
 


PIldi, köszi a további szuper ötleteket! A mártásokat (ezersziget, stb.) azt készen veszed, vagy azt is Te csinálod? Ha csinálod, akkor milyeneket szoktál a majonézesen kívül csinálni?
Anno mikor még az amerikai barátaim itt voltak,akkor õk hoztak magukkal ilyen mártás-porokat Amerikából amit tejföllel kellett elkeverni, isteni ízük volt, és ebbe lehetett a nyers, apróra darabolt zöldségeket mártogatni. Azóta sem sikerült még csak hasonló ízû mártásokat sem csinálnom!Kép Tudtok esetleg ilyet?

Köszi, köszi, köszi.

Norcsi.
norcsi
Lenti
 
 

 
 

Bavallom õszintén, ezeket készen veszem én is. Vettem port is már, de a leveskockára emlékeztetõ illata-íze volt, nem olyan, mint szerettem volna. De én is nagyon örülnék, ha valaki tudna rá jó tippet! (végül is, itt fûszereket kéne megfelelõ arányban összevegyíteni, meg hozzá ecet, olaj, joghurt vagy tejföl)
Ildi

Ildi
pildi
 
 


NYÁRI LEVESEK 1.

A levesek fontosak az étkezési szokásainkban. A nyári kánikulában nagyon jó folyadék pótlók, üdítõk és vitamindúsak. Hidegen és melegen kellemes élvezetet nyújtanak.

*****

Sós levesek

Savanyú zöldbableves
Hozzávalók:
1/2 kg zsenge friss zöldbab
1,5 l víz

õrölt bors
2 babérlevél
1/2 dl olaj
2 gerezd fokhagyma
1 evõkanál finomliszt
2 dl tej
2 dl tejföl
1/2 citrom leve vagy ízlés szerint ecet
1 csokor friss kapor

A szálkáitól megtisztított zöldbabot vágja 1 cm-es darabkákra. Többször váltott vízben mossa meg, majd 1,5 l vízben fõzze puhára, amit sóval, borssal, babérlevéllel fûszerezett.

A felforrósított olajban a fokhagymát kissé süsse meg, hozzáadva a lisztet pirítsa zsemleszínûre. Hideg tejjel felengedve öntse a forrásban levõ leveshez. Ízesítse a tejföllel és jól forralja össze.

Kicsit hagyja hûlni, majd a babérlevelet dobja ki. Kevés citromlével vagy ecettel savanyítsa ízlése szerint. Tetejére apróra vágott friss kaprot tegyen. Melegen és hidegen egyaránt finom.

*****

Brokkolikrém leves

Hozzávalók:
kb. 30 dkg brokkoli
1 fej vöröshagyma

1 kanál étkezési keményítõ
2 dl tejföl
1 dl tejszín
bors
szerecsendió

A brokkoli rózsákat és az apróra vágott hagymát sós vízben fõzze puhára.
A fõzõ vízzel együtt turmixolja simára.

Keverje el benne az ételkeményítõt, hogy sürü mártás legyen. Ízesítse tejföllel, tejszínnel, sóval, õrölt borssal és szerecsendióval. Ha túl sûrû lenne, kevés vízzel lehet hígítani. Jól forralja össze.

Tálalásnál a tányérba pirított zsemlekockát vagy puffasztott rizst
Tegyen, erre szedje a forró levest.

*****

Tárkonyos csirkeleves

Hozzávalók:
1 db filézett csirkemell
1 fej vöröshagyma
3 dkg vaj
2 l víz
1 szál sárgarépa
15 dkg zöldborsó
1 citrom
1 kanál liszt

õrölt fehérbors
1 dl tejszin
2 dl tejföl
1 csokor tárkony,

Galuskához:
1 tojás,
4 kanál liszt


A csirkemellet vágja vékony, kb 3 cm hosszú csíkokra. A felforrósított vajon a vöröshagymát pirítsa amíg üveges lesz, majd adja hozzá a csirkét és rövid idõ alatt pirítsa meg. A kockára vágott sárgarépát és a zöldborsót is tegye a húshoz és gyakori kevergetéssel kb. 5 percig fõzze együtt.

Szórja meg 1 kanál liszttel és öntse fel a vízzel. Ízesítse sóval, fehérborssal,
2 karika citrommal. Minden hozzávalót fõzzön puhára, a közben elforrt vizet pótolja.

A galuskákhoz a tojást, lisztet, sót keverje össze, majd kiskanál hegyével szaggasson apró galuskákat a forró levesbe.

Tegye bele a tejszínt, és a tejfölt és a vagdalt friss tárkonyt. Citromlével ízesítse.

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Sziasztok!

Ha valakinek megvan, kérem irja le a fornetti tésza és töltelék receptjét, ha tudja! Vagy ha a boltokban kapható péksütik alaptésztáját le tudná valaki irni, az is nagyon jó lenne!(Arra az alaptésztára gondolok, amibõl a meggyes párnát, pékkrémest, croissant csinálják.)

Elõre is köszi!
helga
 
 


Spenót

Sok gyerek hallani sem akar a spenót evésrõl. Régebben a szülõk ezzel tömték csemetéiket, hogy erõsek legyenek mint a vas. Ma már tudjuk, hogy a hasznosítható vastartalom nem teng túl a spenótban. A téveszmét állítólag egy tudós táplálkozáskutatónak köszönhetjük, aki a vastartalom kiszámításánál egy tizedes vesszõt rossz helyre tett.

A vas hasznosulását a C-vitamin nagyban javítja, ezért fogyassza a spenótot magas C-vitamin tartalmú étellel, például paradicsommal együtt a jobb hatás érdekében.

Azonban számos más, hasznos anyagot is tartalmaz ez a zöldség. Igen magas a béta karotin tartalma, ami az A-vitamin elõ anyaga. Ennek a vitaminnak sok fontos funkciója van, nélkülözhetetlen a bõr épségének megõrzéséhez, a látáshoz, az emésztéshez, az egészséges magzat fejlõdéséhez. Magas rosttartalma, és a B-vitamin segít a zsírok és a szénhidrát megemésztésében.

Több vizsgálat szerint a sötétzöld levélzöldségek, így a spenót fogyasztása védelmet nyújthat a rákos betegségek kialakulása ellen. Hasznos folsav forrás, ezért különösen ajánlott terhes nõk számára, mivel segít megelõzni különbözõ fejlõdési rendellenességeket. Magas káliumtartalmánál fogva fontos szerepe van a vérnyomás szabályozásában.

A népi gyógyászatban régóta ismert az alkalmazása egyes betegségek ellen, mint a magas vérnyomás, vérszegénység, székrekedés. Egy 1931-es füveskönyv szerint, a francia háború idején borral kevert spenót lével itatták a sérült, beteg katonákat, ami a vérképzés segítségére volt.

Sokan nem szeretik a fõzött spenótot, és a tápanyagtartalma is csökken a hõ hatására, ezért ajánlatos a fiatal leveleket nyersen, salátaként fogyasztani. Nagyon jól társítható gyógyfüvekkel, például az édeskömény és a bazsalikom, ami javít az amúgy ízetlen spenóton.

Táplálkozási szempontból az elõnyös tulajdonságok mellett némi hátránya is van. A benne levõ sok oxálsav megköti a kalciumot és a vasat, így nem engedi a megfelelõ felszívódását a szervezetbe. Ez az átlagos táplálkozásnál nem jelent vszélyt, mivel nagyon nagy mennyiséget kellene fogyasztani a spenótból ahhoz, hogy káros legyen. Más oxálsav tartalmú élelmiszerekkel együtt fogyasztva pl. sóska rebarbara, hozzájárulhat az epe és hólyag kövek kialakulásához.

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


A cukrászdák mindennapos süteményeit, mint a Rigó Jancsi, Indiáner, stb. mindannyian ismerjük, szeretjük, de a történetükrõl, nevüknek eredetérõl igen kevesen ismerik a valóságot.

Rigó Jancsi

A Rigó Jancsi a híres cigány prímás és a francia Chimay grófnõ románcának
állít emléket. Az eset a múlt század végén történt, amint a grófnõt megszöktette a híres prímás. Errõl film is készült francia -magyar koprodukcióban "Fekete szem éjszakája" címmel. Ezután született meg a finom sütemény.

Rigó Jancsi
Hozzávalók:
6 tojás
6 kanál porcukor
10 dkg csokoládé
3 kanál liszt
A krémhez:
4 dl tejszín
8 dkg cukor
4 dkg kakaó
A csokoládé mázhoz:
5 dkg csokoládé
3 dkg vaj
2 kávéskanál porcukor
1 kiskanál tojás fehérje

Elkészítés:
6 tojás sárgáját 6 kanál porcukorral keverjen habosra. Vegyítsen hozzá 10dkg
reszelt csokoládét, majd a 6 tojás keményre vert habját és 3 kanál lisztet. Jól keverje el és 2 db 15x20 cm -es vékony lapban süsse meg. A sütõedényt vajazza és liszttel szórja be. Közepes hõfokú sütõben tûpróbáig süsse.

Kihûlés után az egyik lapot 4-5 cm vastagan kenje meg a krémmel, amihez a tejszínt, a cukorral és a kakaóval keményre verje fel, ízesítse vaníliával.

A másik lapot a csokoládé mázzal vonja be, amihez a csokoládét egy kis edényben gõz felett olvassza meg, mikor már puha, keverje ki a cukorral és a vajjal. Ha már langyosra hûlt a tojásfehérjével hígítsa, amitõl szép fényes lesz. Ha megszáradt, egyenletes kockákra szeletelje fel, 15-20 egyenlõ darabra. Így késõbb könnyebb a sütemény szeletelése.

A csokimázzal bevont szeletkéket pontosan egymás mellé a krémre helyezze el. Hûtõben jól hûtse le, majd melegvizes késsel szeletelje fel.

Indiáner

1834-ben egy Bécsben élõ Pálffy Ferdinánd nevû úriember vette bérbe a
Theater an der Wient. Ott egy operettben egy indián artistát alkalmazott. A darab népszerûsítésére egy jó nevû cukrásszal készíttetett egy süteményt, amit "Indiáner"-nek neveztek el. Azóta nagyon sok féle indiáner készült világ szerte. Találkoztak már 25 cm -es süteménnyel is, a legnagyobb azonban 2 m magas volt. Ezt a süteményt 1929. juniusában készítették a Bécsi cukrászok ünnepi felvonulására. Kétlovas kocsin vitték végig az Osztrák fõvároson,
természetesen tejszínhabbal töltve.

Hozzávalók:
4 evõkanál porcukor
5 tojás
5 evõkanál liszt
A csokoládé mázhoz:
2 evõkanál kakaó
2 evõkanál víz
2 evõkanál cukor
2 dkg vaj
1/2 l habtejszín

Elkészítés:
A porcukrot a tojás sárgákkal keverje nagyon habosra. Vegyítse hozzá a nagyon keményre felvert tojáshabot, majd a lisztet. Csillagcsõrrel ellátott habnyomó zsákból, sütõpapírra 5-6 cm átmérõjû, kör alakú fánk formákat nyomjon.
Mérsékelt tûznél süsse meg, de a sütõ ajtaját kissé tartsa nyitva, hogy a
gõz eltávozzon. A megsült fánkokat hagyja kihûlni, a belsejét éles késsel és kiskanál segítségével kaparja ki.

Készítsen csokoládé mázat. A kakaót a cukorral és a vízzel fõzze nagyon sûrûre. A tûzrõl levéve dobja bele a vajat és addig keverje míg felolvad. Mártsa a fánkokat csokoládé mázba, amit hûvös helyen, rácson hagyja megszáradni. A tejszínt kemény habbá verje, tálalás elõtt töltse meg fánkokat és kettõt-kettõt
összeragasztva kínálja.

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Sziasztok!

Húúú, ez nagyon jól hangzott!

Kérésem lenne felétek: tudnátok jó wok-os recepteket leírni? Néhányféle dolgot már fõztem benne, de szerintem sokkal sokrétûbben lehetne kihasználni! (Egyszer láttam egy filmet errõl.)

Köszi, Norcsi.
norcsi
Lenti
 
 


Sziasztok!

Norcsi, sajnos wok-os recepteket én sem tudok, én is csak kérdezni jöttem.
Szóval: tud valaki egy BEVÁLT sárgadinnye-lekvár receptet? Én ma próbáltam egyet, de azt inkább nem írom le, szerintem nem lett valami nagy élmény (bár télen nyilván ez is el fog fogyni Kép ).

Köszi: Laura
p_laura
 
 


Norcsi!

Találtam egy oldalt kínai receptekkel. Remélem, hasznát veszed, de én nem néztem át õket tüzetesen.

[url=http://www.terebess.hu/terebessgabor/kinaikonyharecept.html" TARGET="_top]http://www.terebess.hu/terebessgabor/kinaikonyharecept.html[/url]

Laura
p_laura
 
 


Laura nagyon köszönöm, meg fogom nézni tüzetesen!

Sajnos én meg sárgadinnye ügyben nem tudok segíteni, mert a mi családunk sajnos egyáltalán nem szereti (én sem).

Szia: Norcsi.
norcsi
Lenti
 
 


SZiasztok!

Ti hogyan készítitek a kelkáposzta fõzeléket? Én bizonyos fajtáit nagyon szeretem (csak nem tudom, hogy az hogyan készül), amit viszont a menzán lehet enni, olyat én is tudok fõzni, de az nem olyan finom! Én azt szeretem, amiben zöldek maradnak a levelek, a krumpli, ha van is benne (nem tudom, van-e?) észrevehetetlen, nincs külön leve és nagyon finom! Több recept is jöhet, senkit ne riasszon el, hogy esetleg vki már megírta elõtte, hátha épp a TIED az igazi! KépKépKép

Nagyon köszi!

Márti
márti
 
 


Sziasztok!

Tud vki gofri receptet? Olyan érdekelne, amit olyan ropogósra lehet sûtni, mint amit az árusok készítenek.

elõre is köszi, Phaedra
Phaedra
 


Szia Phaedra!

A gofri hozzávalói: 1,75 csésze liszt (kb. 1 csésze az 2-3 dl), 2 teáskanál sütõpor, 3 teáskanál cukor, 0,5 teáskanál só, 3 felvert tojás sárgája, pici olaj, 1,5 csésze tej, 3 tojás fehérje kemény habja.
A lisztet, sütõport, cukrot, sót összekevered. Hozzáadod a tojás sárgáját, tejet, olajat, felvert tojáshabot.
Garantáltan ropogós lessz a gofri!
A lényeg, hogy sütés után nem szabad egymásra tenni a gofrikat ( mint a palacsintát töltés elõtt), mert akkor puha lessz.
Jó étvágyat!

TÁgi( idáig Ági voltam, de sokan vagyunk)
Ági
 


TÁgi köszönöm szépen a rcp-t kipróbálom. Az az igazság, hogy már jó néhány receptet kiprobáltunk, szinte mindegyik finom lett csak éppen nem rrrropog.
Köszi, szia, Phaedra
Phaedra
 


Szia TÁgi!
elkészítettem a gofri rcp-t, ahogy mondtad, illetve leírtad, de nekem sajnos nem lett ropogós.
Phaedra
Phaedra
 


Kedves Szofi!


Nem akarlak zaklatni de en meg mindig varom a turo-rudi receptedet!
Elore is koszonom a receptet.


Puszi:Angela
bagolyka
 


A saláták a reformkonyha fontos elemei, melyek nyáron különösen népszerûek. A nyers zöldségek a vitaminok és az ásványi anyagok fõ forrásai. A zöldsalátákat készíthetjük dresszinggel, öntettel és egyéb mártásokkal, tálalhatjuk elõételként, fõfogásként vagy pedig könnyû köretként sült illetve grillezett húsok mellé.

Saláta mix feta mártásban

Hozzávalók:
1 közepes kígyóuborka
1 nagy kaliforniai paprika
1 fehér paprika
2 nagy paradicsom
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
A mártáshoz:
1 kis fej lilahagyma
1/2 uborka
15 dkg feta sajt

cukor
1/2 citrom leve
1 ek olíva olaj
örölt zöldbors

Elkészítés:
A salátába kerülõ zöldségeket vágja 1 cm-es kockára A fokhagymát zúzza péppé, sózza meg.

A mártáshoz a zöldségeket vágja apróra, sóval, cukorral citromlével, olíva olajjal locsolja meg, õrölt zöldborssal ízesítse. Mikor kevés levet engedett az egészet turmixolja össze, belevegyítve a feta sajtot is, majd keverje krémesre.
A zöldségeket és a mártást vegyítse össze, majd jól behûtve kínálja. Önálló ételként vagy sültek mellé kitûnõ.


Zöldsaláta "12"

Hozzávalók:
1 fej Lollo Rossó saláta
kapor
1 csokor édeskömény levél és szára
1 csokor petrezselyem levél
2 szál zeller levél
1 csokor koriander levél
1 csokor bazsalikom levél
3 szál fokhagyma zöld levél
4 újhagyma szárával
1 csokor metélõhagyma
1 kis csokor kerti zsázsa
1 marék spenót
Öntet:
2 citrom leve

2 kávéskanál cukor
1 dl olíva olaj

Elkészítés:
A salátát vágja csíkokra, a zöldfüveket nagyon apróra. Tegye egy mély salátás tálba, majd keverje össze.

A sót, cukrot keverje el jól az olívaolajjal és a citrom levével. Vegyítse a salátához, és jól behûtve kínálja.


Dresszinges csirkesaláta

Hozzávalók :
1 nagyobb csirkemell filé

õrölt zöldbors
2 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
1 nagy fej jégsaláta
2 szem paradicsom
1 fej lilahagyma
1 zöld színû kaliforniai paprika
1 dl olíva olaj
10 db fekete olajbogyó
2 szál friss bazsalikom
petrezselyem levél
Dresszing:
1 citrom leve
1 kávéskanál só
2 kávéskanál cukor
1 csomag friss kapor

Elkészítés:
A csirkemell filét fûszerezze sóval, borssal és aprított fokhagymával, majd kevés vajon süsse pirosra. Kihûlés után vágja kis kockákra.

Cukor, só, citromlé keverékébõl készítsen dresszinget, ízesítése aprított friss kaporral, majd rövid idõre tegye a hûtõbe.

A jégsalátát tépkedje kis darabokra, a paradicsomot vágja kis kockára, a lilahagymát vékony karikára, a kaliforniai paprikát pedig csíkokra. Rendezze egy mély salátás tálra és öntse le az elõkészített dresszinggel. Locsolja meg olíva olajjal és óvatosan keverje össze, majd szórja rá a csirkemell kockákat.

Tetejére díszítésnek kerülhet néhány olajbogyó, apróra vágott bazsalikom és petrezselyem levél. Jól behûtve kínálja.

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Legismertebb gyümölcsünk egyike, így nyár közepén a sárgabarack, vagy más néven a kajszibarack. A nagyon érett gyümölcsöket szüreteljük és használjuk étkezésre. Akkor a legzamatosabb és legegészségesebb, ha közvetlen a fáról fogyasztjuk, de befõzésre, lekvár, dzsem készítésére is kitûnõ. Tartósíthatjuk aszalással vagy fagyasztással is.

A barack kevés energiát tartalmaz, viszont magas a rosttartalma, így az emésztés elõsegítésében fontos szerepe lehet. Értékét emeli még a magas A és C-vitamin tartalom. A gyümölcsben található béta-karotin egyike azoknak a tápanyagoknak amelyeknek fontos szerepe van az egészségünk megõrzésében. A mély, sötét narancs színû barackban van a legtöbb karotin. Megfelelõ mértékben fogyasztva megelõzhetõ a szív és érrendszeri betegségek, fontos a rák megelõzésében.

A tapasztalatok szerint javítja az éleslátást és segíti a bõr barnulását is.

A sárga barack magja cián vegyületet tartalmaz, ezért ne fogyassza.

Az aszalt barack energiadúsabb, mégis a legegészségesebb tápláléknak tartják. A sokféle tápanyag kényelmes, sûrített forrása. Az aszalás során a béta-karotin, kálium és a vastartalom koncentrálódik. A kálium mérsékli a magas vérnyomást, ellensúlyozza a nátrium vérnyomás emelõ hatását. Az aszalt gyümölcs Amerikában az ûrhajósok étrendjébõl sem hiányzik.

A tartósítás során a gyümölcsöt egyes elõállítók kén-dioxiddal kezelik, hogy ne veszítse el jellegzetes élénk színét. Ez az eljárás olyan melléktermékek képzõdéséhez vezet, hogy az arra hajlamosak asztmás rohamokat kaphatnak. Ezért az asztmás betegek inkább kerüljék ezt a terméket.

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Hagyományosan augusztus 20-án készül az új kenyér. Itt az alkalom, hogy otthon is megpróbálkozzon egy péksütemény elkészítésével.

Diós zsömle

25 dkg teljes kiõrlésû búzaliszt
25 dkg búzaliszt
1 zacskó szárított élesztõ
0.5 ek só
2 dl víz
3 dl aludttej (vagy kefír)
késhegynyi kardamom (elhagyható)
õrölt szerecsendió
15 dkg durvára tört dió

A lisztbe keverje bele az élesztõport és a sót. A vízben az aludttejet a kardamomot és egy csipet sót lanygyosítson meg, majd adja a liszthez. Az egészet konyhai robotgéppel kb. 5 percig dagassza, amíg a tészta hólyagos lesz. Hagyja szobahõmérsékleten addig kelni, amíg a duplája lesz, ez kb. 1 óra.

Lisztezett deszkán alaposan gyúrja át a tésztát, közben dolgozza bele a diót is. Formáljon 12 zsemlét, majd ültesse õket kizsírozott tepsire. Pihentesse 15 percig, majd 180 C fokon (gázsütõ 2-3 fokozat) süsse 45 percig.

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Lecsó variációk

Paprika és paradicsom hegyek látványa csábit a vásárlásra és egy finom vacsora vagy ebéd készítésére. Közkedvelt zöldségünk ez a páros, felhasználásával készül a hagyományos, régi ételünk a lecsó, aminek számtalan variációja ismert. Készülhet szalonnával, kolbásszal, tojással, rizzsel, tarhonyával, nokedlivel és még számos egyéb adalék hozzáadásával.

Alap lecsó
1 kg fehér, vastag húsú paprika
1 nagy fej vöröshagyma
1 dl olaj vagy 1 evõkanál zsír

20 dkg paradicsom (4 db)
cukor ízlés szerint

Elkészítés:
Zsiradékon pirítsa meg a csíkokra vágott vöröshagymát, majd adja hozzá a kicsumázott, vékony csíkokra vágott paprikát. Sózza meg, gyakran megkeverve párolja. Késõbb tegye bele a kis kockára vágott, érett paradicsomot. Addig süsse míg a leve elpárolog és zsírjára sül. Ha savanyú kevés cukorral ízesítse.

Az igazi paraszt lecsó pirított szalonnából, sok hagymával, fehér paprikával és kevés paradicsommal készül. A kolbászt, virslit, krinolint a fõzés felénél adja az alaplecsóhoz, karikára vágva. Tarhonyát, rizst, nokedlit készre fõzze és a végén keverje az ételhez. A tojást sóval, borssal ízesítve keverje habosra , majd a kész lesütött lecsóhoz adja és lassan süsse készre. A gogosári a piros paradicsom paprikával készített lecsó speciális változata.

A gombasári egy különleges egyveleg. A hagymával ,fehér paprikával együtt pároljon kevés apróra vágott gombát, majd eztán adja hozzá a paradicsomot. Paprika helyett használjon apróra vágott padlizsánt vagy cukkínit, fûszerezze kevés fokhagymával.

Egyes helyeken tejjel készült habarással sûrítik, így könnyebben emészthetõ, elkerülhetõ a gyomorégés.

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


És Te hogy szereted?

Cukkinivel, padlizsánnal, patiszonnal, tojással vagy tarhonyával?


Én káposztával és tejföllel.

kb. ilyen arányban:

1/4 kg vöröshagyma
1/2 kg fehér paprika
1/2 kg paradicsom
1/2 kg csikokra vágott fejeskáposzta

kolbász
1 pohár tejföl

isteni finom, friss fehérkenyérrel!


bigacsiga Kata

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Sziasztok!

Én paprika nélkül. Töklecsónak. Sok tök vagy cukkini, kockára vágva. Emellé nem kell feltétlen túl sok paradicsom, bár én szeretem úgy is, csak a családom nem szereti a pari héjakat benne.
Füstölt szalonnán indítom, aztán bele hagyma, tök, só, bors, paprika, ha puhul jön bele bõven virsli, a pari, és sok tojás. Ja, és a szalonnát kiszedem és a végén külön adom hozzá, mert nem szeretjük ha megpuhul.

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Én mindig "meghámozom" a paradicsomot. Lobogó forróvízbe beledobni õket pár pillanatra és egy mozdulattal lejön a héja...
Szofi
 


Sziasztok!
Brokkoli fõzeléket lehet csinálni? És hogy kell? Vagy "csak" krémlevesnek jó?
Ágci

Kép
Ágci
 
 


Sziastok!
Kicsit OFF:
hol vennetek/ vesztek muffin sutobe ( 12 lyukkal ellatott sutolemezke) a lyukakba illesztheto kapszlit - ez olyan, mint amibe a mignont rakjak, csak nagyobb-. Szoval a papir reszlegnel vagy a cukor stb, elemiszereknel????
mar ezerszer nekialltam keresni az Auchanban, de sehol semmi.
Zsike
zsike
 


Zsike!

Papírírószerbolt?

Van a cukrászoknak is olyan boltja mint a fodrászoknak a fodrász kellékes bolt, esetleg ott?

bigacsiga Kata

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Brokkoli:

Az egyik kedvenc: Wokban készül, kevés olivaolaj sok zúzott fokhagyma és rózsáira szedett brokkoli (esetleg kevés(!) víz) hirtelen kell csinálni pár perc alatt kész, friss, ropogós üde zöld marad. Öntet is van hozzá: tejföl, méz, mustár összekeverve. Nagyon finom köret fõleg szárnyasokhoz.

muffin sutobe: Pl. a Skála háztartási osztályán elõfordulnak ilyenek (nem tudom milyen méret), de a Kátay áruházban biztosan találsz... (Szerintem bármely áruházban olyan részlegen kell keresni, ahol edények és konyhai kiegészítõk vannak- az Auchan nem az ínyenceknek van kitalálva, a múltkor pl. zsemlemorzsa(!) sem volt kapható egy ekkora(!) áruházban...

Üdv: Szofi
Szofi
 


Lányok!
Nem tudja valaki véletlen, hogy hogyan kell csemege ubit úgy eltenni, hogy az olyan legyen, mint a bolti csemege ubi? Tudom, idén lassan tárgytalan, elõbb is eszembe juthatott volna. Nekem ezek a bolti trutyik (kapros savanyúságtartósító szilaséktól, meg oetkeréktõl) nem igazán tetszenek, variáltam már benne cukrot, ecetet, hõmérsékletet mindent, lett is sokféle végeredmény (forrt vagy nem forrt..., de szinte mindig túl ecetes a vége), de nem az, ami kéne. MI a titok?

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Ildi,

szerintem a bolti uborka tele van mindenfele adalekanyaggal, attol lesz mas az ize.Vagy rosszul gondolom?Amugy nagyon irigyellek a kertedert...Amig anyueknal volt kert, nem igazan ertekeltem, most meg 400km-rel arrebb nagyon hianyzik.Szoval gratula hozza!

szia

bb
borisbogyo
 
 


Ildi,
megkonzultálom anyósómmal, mert neki isteni finom, igazi csemege uborkája van. Ha elõbb nem hétfõn mgírom, mert hétvégén megyünk haza.
Ágci

Kép
Ágci
 
 


Sziasztok!

Ágci, elõre is köszönöm!
BB: köszi a kertes grat.-ot, azért elég strapás dolog, órabérbe nem túl jó... viszont hobbinak én nagyon szeretem. Egyszerûen jobban érzem magam, ha kimegyek, és gyönyörködöm benne (még akkor is, ha közben folyton meglátom azt is, amit csinálni kéne vele). Remélem, nem csak az adalékokon múlik a jó ubi!

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Ildi

Sajnos nem tudom az uborka receptjet. AnEn anyukam mig videken eltunk nagyon finomat tudot csinalni sajnos mar eselytelen kifaggatnom ot. Emlekeim szerint megmostuk az uborkat uvegbe tetulk kaprot es tormat tettunk bele es talan mustarmagot. Es ha minden igaz hideg ecetes vizzel ontottuk le, de ez nem teljesen biztos. De miutan Pestre koltoztunk es melegebb lett a spejz utana neki se sikerult sose. Mi azzal magyaraztuk hogy nem eleg hideg a spejz es ezert tulsavanyodik. Videken nalunk jeghideg volt a spejz. Megfagyni azert nem fagyot meg benen semmi, de muszaj volt valamit felvenni ha be akartunk telen menni.

Napocska
Napocska
 


Sziasztok!
A múltkor egy kínai étterembe ettem füstölt tofu salátát. Nagyon ízlett. Nem volt sem savanyú sem édes mégis tõkéletes. Azóta minden szakácskönyvet végignéztem eredménytelenül.
Tudja vki esetleg, hogy kell elkészíteni?
(tofut megvettem és lassan lejár a szavatossága)
Elõre is köszi
Móni
tánya1
 
 


Muffin sütõbe "papírkosárka" a Corában is kapható, a konyhai kiegészítõknél, dr. Ötker márka.
Lídia
 


Lányok!
a lecsót le lehet fagyasztani, készen?? Nincs kedvem üvegezni.
Zsomimama
zsomimama (zsomimama)
 


Sziasztok!
Zsomimama, szvsz inkább vagdalt össze paprikát, paradicsomot 1-1 adagra valót, úgy tedd zacskóba. Gyorsan kész úgyis télen.

PIldi,

Uborka recept

1 db 5 literes üveghez

2 dl 20%-os ecet
10 evõkanál cukor
1,5 l víz
2 evõkanál só
1 kávéskanál borkénpor
A tetejére sok szalicil.
Egy hétig (kb) lezárás nélkül kell hagyni az üvegeket (csak papírral letakarni). Utána lehet lezárni végleg.
A levet meg kell kóstolni, mert van aki édesebben szereti, akkor +3-4 ekanál cukrot kell még a léhez hozzáadni.
A víz sima hideg csapvíz.
Az uborkát körömkefével meg kell sikálni.

Az üvegek aljára az alábbi fûszerek kerüljenek:
1 db babérlevél
3 szem szegfûbors,
4-5 szem feketebors
1 mokkáskanál mustármag
4-5 szem koriandermag
2-3 szem borókabogyó
2-3 cm torma
2-3 szál kapor

Hát remélem sikerül, ha belevágsz.Kép
Majd írd meg, jó?

Ágci

Kép
Ágci
 
 


Zsomimama!

Én is nyeresen szoktam eltenni. A paprikát olyan ra vágom amilyenre a lecsóba szoktam (én pl. nem karikára, félkarikára), a paradicsomokat viszont egészbe hagyom. Amikor fõzõm egy pillanatra melegviz alá dugom a paradicsomokta és lehúzom a héját.
Szerintem sokkal jobb ízû mint üvegbe elrakva.

bigacsiga Kata

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Lapcsánka,tócsni recepteket szeretnék!Tud valaki nekem segíteni?Köszönöm
MGabriella
 


Hú a férjem szuperjót tud csinálni és a megszokottal ellentétben tojás nélkül.
TÓCSNI:

Hozzávalók: nagy, öreg krumpli, fokhagyma, liszt, só, bors, pirospaprika.

A nyers krumplit lereszeli,(a felét kislyukú, a felét nagylyukú reszelõn) beleteszi a fûszereket és annyi lisztet, amennyit felvesz. A massza ne legyen túl kemény, vagy túl lágy.
Forró olajban kisüti. (egy púpos evõkanál masszát a kanállal ellapítgat az olajban - mindkét oldalát megsüti)
Itatósra szedi, hogy a fölös olaj lemenjen róla.

LECSÓ:

Én a teljesen kész (natúr)lecsót fagyasztom le, virslit, vagy kolbászt utólag fõzök bele, de mi tejföllel szeretjük igazán..
Mi tejföllel és reszeltsajttal szoktuk enni.
Szofi
 


Ágci!

Köszönöm! Majd megírom mi lett belõle. Kicsit nekem soknak tûnik a 2 dl ecet, de lehet, tényleg van benne olyasmi, mint Napocska mondja, hogy a hõmérséklet és a savanyodás között is van öszefüggés.

Tócsi.
Nálunk csak így. Apropó, ki milyen nevét ismeri még? Hallottam már macinak is nevezni.
MI a nagy reszelõn reszeljük a krumplit, lustaságból.. És csak símán, só, meg liszt. Viszont nagyon feldobja egy kis reszelt sajt is.
Ja. Nekem az volt a természetes, hogy az ember ezt tejföllel eszi. De lehet lekvárral is!
Meg olvastam olyan verziót is, amibe mindenféle zöld fûszereket tesznek. És joghurttal fogyasztják.

Nagyon hasonló alap a sztrapacskáé, csak ott totál pépesre kell a krumplit reszelni (négyzetalakú, kisebb méretû reszelõn), liszt, tojás, mint a galuskába, kifõzni, mint a galuskát, túróval és füstölt szalonnával (sült) enni. Részemrõl sósan és tejföllel, apósom cukrosan szereti.

Ha már krumpli. GÁnca. Vagy másképp dödölle. Vagy másképp nyögvenyelõ. Imádom.
Krumplit kockára vágni, ujjnyira ellepi víz, totál puhára szét fõzni. Ekkor liszt bele, hogy nagoyn sûrû legyen, kis láng marad alatta, és kevergetni. Legjobb, ha a pároddal együtt, mert elég keményre kell. (ja, természetesen sós vízben fõtt.) Közben vöröshagymát apróra vágva zsírban megfonnyasztunk. Hõálló tálba hagymás zsírban zsírozott kanállal galuskákat szaggatunk a krumplis masszából, egy réteg ha benne van, azt a hagymával meghintjük. Tetejére szintén jusson hagyma, meg zsiradék. EZután sütõbe teszük és megsütjük (szánj rá egy félórát legalább). Sok-sok tejföllel meglocsolva melegen fogyasztjuk. (Tejföllel már nem nyögve nyelõdikKép)

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Ildi!
Az ecethez nem tudok hozzászólni, de abszolút nem lesz ecetes nagyon finom, tényleg olyan mintha "bolti" lenne. És mondta anyósom, hogy nagyon fontos, hogy 20 %-os legyen! (mi egyébként eléggé ecet, só meg ilyesmi mentesen fõzzünk, tehát ha sikerül tuti ízleni fog!Kép )
Szia:
Ágci

Kép
Ágci
 
 


Köszönöm!!!
MGabriella
 


Ildi!

Mi a Tocsnit Kocos Katanak nevezzük.Hogy Anyu ezt honnet vette,nem tudom.De szamomra mas nev szoba sem jöhet mar!Kép

Most csak ennyit irok,most fedeztem fel ezt a topicot,majd alkalom adtan at szeretnem olvasni!

Kryss

Szep napot, jo kedvet!
Kryss
Aaron (1999.X.13.)
Rebecca (2002.VII.23.)
Lea (2008.VI.19.)
Miriam (2010.X. 8.)
kryss
 
 


Kedves Kávékedvelõ Babanetesek.

Nem vagyok egy nagy kávéimádó, de most az alacsony vérnyomásom miatti állandó fejfájásomra úgy tûnik, ez a legjobb megoldás, hogy reggel egy adagot megiszom.
4 személyes a kávéfõzõnk, szerintetek hány kávéskanál õrölt kávé az ideális egy normál adag kávéhoz?
Köszi
Egy ügyetlen konyhatündér.
Moncsi
 


SEGITSEG!
A padlizsankremnek milyen szinunek kell lennie?Ha nincs turmix hogyan lesz krem allagu?A magokkal mit csinalok?
Egy masik ugyetlen...Kép((Gabi
Névtelen
 


Szia Gabi! A magok maradhatnak, bár turmix nagyon jó ha van, mert habosra kellene kikeverni.
Elvileg olyan beige színû lenne, de attól is függ, hogy hogyan sütöd.
Pl. csak fakanállal szabad hozzányúlni, mert állítólag a fém kanáltól barnul.

Orsi
GOrsi
 


Tul vagyok az elson...KépA szine szornyu lett de egy kis majoneztol elfogadhatova valt.Turmixot azert nem mertem hasznalni mert fem kes van benne.Vagy nem jol gondolom?Egyebkent finom lett,koszonom GOrsi!
Gabi
Névtelen
 


Padlizsánkrémnél én egészben tepsin sütöm 3/4 órát 200-220 fokon. Utána simán lejön a héja,kést használok. Én nem majonézzel, hanem tört fokhagymával, olivával, és 1 db reszelt paradicsommal keverem össze, majd hûtõ. Piritóssal isteni. Láttam a TV-ben a majonézest is, egyik délelõtt, az is fincsi lehet.Ott is sima késsel vágták. A héjától barnul be a padlizsán,nem a fémtõl. Rántottnál,simán késsel vágom le a héját, sózom, ettõl levet ereszt, leöblítem, és utána papnír.
Zsomimama
zsomimama (zsomimama)
 

Vissza: Ötletek, tippek

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?