Új privát üzeneted érkezett!

[url=http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=2648" TARGET="_top]http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=2648[/url]


Farfekvésben

A medencevégűen elhelyezkedő magzatoknak egyre kisebb az esélyük arra, hogy természetes úton megszülessenek. Míg évekkel ezelőtt gyakori volt a faros szülés, ma már a legtöbb helyen inkább császármetszés mellett döntenek.


Az esetek felében nincs kimutatható oka a magzat medencevégű elhelyezkedésének. Érdekes jelenség, hogy a fartartás a későbbi terhességekben is gyakorta ismétlődik. Előfordul, hogy a köldökzsinór rátekeredik a magzat nyakára vagy testére, s emiatt válik túlságosan röviddé a megforduláshoz. Igen ritkán a méh fejlődési rendellenesége miatt nem tud a magzat fejjel lefelé elhelyezkedni.


Mikor kerülhet sor faros szülésre?

A medencevégűen elhelyezkedő magzatok harminc-negyven százaléka születhet meg hüvelyi úton, s ez az arány évről évre csökken. Ha a magzat feje van elöl a szülésnél, alaposan kitágítja a szülőutakat, s a test többi része már könnyen megszületik. Faros szülésnél a fejnél jóval kisebb átmérőjű popsi halad át először a szülőcsatornán. Ilyenkor a fő probléma az, hogy a köldökzsinór előrébb helyezkedik el, mint a fej, amely utoljára halad át a szülőcsatornán, s attól kezdve, hogy a koponya belép a medencébe, a köldökzsinór egészen addig leszorítódik – azaz megszűnik a magzat keringése – amíg a koponya el nem hagyja a medencét. Az oxigénhiány következtében károsodik az agy. Felnőtteknél ez három perc múltán következik be, a magzatok öt percet is kibírhatnak. Normális szülés esetén a fej általában 6-8 óra alatt halad át a medencén, s ezalatt a koponya a szükséges mértékben át tud formálódni. Medencevégű fekvés esetén erre az áthaladásra csupán egy-két perc áll rendelkezésre. Ez a gyors folyamat nagyobb megterhelést jelent a magzat koponyájára. Faros szülésre tehát akkor kerülhet sor, ha a magzat mérete nem túl nagy, ha a szülés jól halad, és más szövődmény nincs. Többedszer szülőknél könnyebben dönt az orvos hüvelyi szülés mellett, ha első babáról van szó, szinte mindig császármetszésre kerül sor.


A kitolási szakot rendszerint gyorsítják

A faros szülést a Bracht-féle műfogással vezetik le, így, ha jól halad a folyamat, három-négy tolófájásra ki lehet emelni a kisbabát. Gátmetszést mindig végeznek, és a kitolás alatt oxitocin infúziót is adnak, hogy gyorsítsák a születést. A faros szülés kísérésekor olyan segítőkre van szükség, akik minden részletében ismerik az ilyenkor lejátszódó folyamatot.


A baba elhelyezkedése azonban sokszor változtatható

A faros baba külső fordításának célja, hogy előnytelen fekvését fejvégűvé alakítsák, és így lehetővé tegyék a hüvelyi szülést. A beavatkozást a betöltött 37. terhességi hét után végzett külső fordítás felére csökkenti a medencevégű hüvelyi szülések és a medencevégű fekvés miatt végzett császármetszések gyakoriságát.

A külső fordítás nem veszélytelen sem az anyára, sem a magzatra, ezért a beavatkozás csak szigorú feltételek teljesülése esetén végezhető. A feltételek közé sorolható a 37. hetet betöltött zavartalan terhesség, ép magzatburok, 4 cm-nél nem tágabb méhszáj, ellazult méh, valamint az, hogy a medencevégű fekvésen kívül más veszélyeztetettségi tényező nincs. A külső fordítás egyik veszélye, hogy a test köré csavarodott, vagy az eleve rövid köldökzsinór megfeszülhet.
Névtelen
 


Tudd valaki valamilyen mószert, tornagyakorlatot ajánlani, a baba megforditására. igaz még csak a 29. héten vagyok és még könnyen megfordulhat, de nagyon szeretnék természetes úton szülni!
curly
Névtelen
 


- a 31. hettol az elemlampas modszer, mivel ekkor mar a magzat kepes megkulonboztetni a vilagosat a sotettol. Tehat egy jo erosen vilagito elemlampat erdemes min. 10 percig naponta a has also reszehez rakni, s a baba elkezd a feny fele mozogni. Nem tudom mennyire hasznos, de a mi babank olyankor nagyon beindul es jobban hullamzik a hasam mint a Balaton :-)
- a masik modszer, a fenekedet 50 cm magasabbra tenni, mint a fejed, a foldre lefekszel es felpocolod a feneked jo sok parnaval.

Elõ lehet segíteni a megfordulást a következõ "mutatvánnya": egy poktrócot hosszában4 rétre hajtassz. Felgörgeted, így egy kb. 25 cm átmérõjû, 40 cm hosszú hengert kapsz. Reggel és este kb. 10 percig fekszel hanyatt úgy, hogy a derekad alatt legyen a henger. így a pocakod egészen kimagasodik. Nem mindenkinek sikerül így megfordítani a babát, de a legtöbbször igen.

Valamint van egy link itt, tobb otlettel.

-Afonya
Névtelen
 

 
 

Elszurtam a linket, igy a helyes:

http://www.babapont.hu/babavar/inf/pozicio.html#anc4

-Afonya
Névtelen
 


A tornagyakorlatoknal az is fontos, hogy ehgyomorra csinald oket, es a baba legyen ebren! Megmondom oszinten, nekem nem jott be!
A 34. heten homeopatias segitseggel sikerult megforditani a babankat, ebben Dr. Jonas Eszter homeopatias doktorno segitett. A telefonszama: 228-24-46.
Amugy meg idoben vagy, ilyenkor szokott a legtobb baba magatol is befordulni, szerintem a 32-33. het elott nem is erdemes beavatkozni, hatha "tudja a dolgat"!

Zsuzsi
38+1
 


Az én babám megfordításához "moxabustion" technikát alkalmaztunk. A 36. hét körül fordult meg, pedig már akkor több mint 3,5 kg. volt.
A neten találsz róla infot.
Luca
Luca
 


Sziasztok. Nálam semmi nem segített. Farfekvéssel a 40. héten szültem meg a kislányomat. Most 3 és fél hónapos. Nem tudom milyen "normálisan" szülni, mert nekem ez az elsõ gyerekem, de én egyáltalán nem éreztem nehéznek. Még csak a feneke volt kint, amikor megszólaltam, hogy jöhet a következõ. Egyébként csak aznap derült ki, amikor bementem szülni, hogy természetes úton megszülhetem. Nagyon féltem elõtte, hogy császármetszés lesz a vége. Ehelyett 4 óra alatt meglett a baba.
Névtelen
 


Sziasztok!

Egy barátnõm most van a 34. hétben és totál farfekvéses a babu. Szerintetek van még esélye, hogy "menetirányba" forduljon?

Névtelen!
És mekkora volt a baba?

Üdv.:
Szilvi
 


Szia Szilvi!

Bocsi, elfelejtettem aláírni. Ivoni vagyok. 3kg 40 dkg, és 52 cm. A barátnõd babája még megfordulhat, ha nagyon akar. Milyen magas a barátnõd? Ettõl is függ, hogy ha mégsem fordul meg, akkor megszülheti-e természetes úton. (Én 180 cm vagyok)
Névtelen
 


Szia Szilvi!

Bocsi, elfelejtettem aláírni. Ivoni vagyok. 3kg 40 dkg, és 52 cm. A barátnõd babája még megfordulhat, ha nagyon akar. Milyen magas a barátnõd? Ettõl is függ, hogy ha mégsem fordul meg, akkor megszülheti-e természetes úton. (Én 180 cm vagyok)

Ivoni
Névtelen
 


Bocs, mindig 2* küldöm el valahogy
Névtelen
 


Köszi Ivoni! Hát nem tudom mi lesz velük, a barátnõm kb. olyan magas mint én azaz 160. A babu pedig elég nagynak tûnik, a végére kb. 3,5-4kg saccolják. Remélem még sikerül neki megfordulnia.

Üdv.:
Szilvi
 


Szia Szilvi!

Hát az jó nagy baba! Bár attól is függ, hogy milyen széles a csípõje. Legjobb, ha direkt rákérdez az orvosnál, hogy mi lesz, ha nem fordul meg.

Ivoni
Névtelen
 


Szilvi!
Nekem nem fordult meg a babámKép, ezért császároztak. Második baba, mégsem engedte a doki, hogy simán szüljek, pedig szerettem volna. De az elsõ is problémás volt (nem nagy baba, normál fekvés, mégis volt egy kis téraránytalanság, ezért vákuumozni kellett), ezért nem ment bele. Én 162 cm vagyok, és a babát 3,8-4 kg-ra saccolta az UH. Végül 3850 g lett, és 56 cm.
Remélem, a barátnõd babájának sikerül megfordulnia, de ha nem, és esetleg császározzák, az még mindig jobb, mintha valami baja lenne.

Panda

panda
Halásztelek
 
 


Sziasztok,

bár rég volt az utolsó hozzászólás, de én most vagyok ilyen helyzetben. Talán lesz, aki tud segíteni nekem! A 40. hetet tapossuk (okt. 14-re vagyok kiírva) és már nem sok esély van, hogy befordul a babám fejvégűnek. Azt tudom, hogy két eset lehetséges: farosan megszülöm, orvosom ezzel biztat (hiszen van már egy 20 hónapos fiúcskánk, teljesen normális terhesség után nagyon szépen problémamentesen megszületett, a magasságom is megfelelő és az "útvonal" is kitaposvaKép). Vagy, ha úgy állnak a dolgok, akkor megműt. Persze, hogy elsősorban szeretném megszülni. Van e valakinek tapasztalata, mit tudok tenni annak érdekében, hogy segítsem a babát ebben a nem igazán hagyományos helyzetben megszületni??
Minden ötlet érdekel!
Évica
 
 


Evica,
En homeopatias bogyot kaptam, es hipp-hopp megfordult a babam. Ha irsz egy mailt, szivesen irok reszleteket! Kép

Zsuzsi
 


Zsuzsi74,
Engem érdekelnének a homeopátiás részletek. Én is szedtem valamilyen bogyókat, de nekem akkor nem jött be (lehet, hogy későn is kezdtem el). Nekem végül császár lett az első, most várom a másodikat és nagyon szeretnék rendesen szülni. Az orvosom biztat is, de egy kicsit aggódom, mi lesz, ha ez sem fordul be.
A profilomban megvan az email címem.
Köszi,
Zsuzsó
 
 


Zsuzsi74,

profilomban nekem is ott a címem, talán még nem későn érdeklődtem... Nagyon lement a pocim, ma CTG-n nagyon lent találtak szívhangot. Hátha a tegnapi óriási bemozdulás egy fordulatot jelentett.sajna UH-n nem tudták megnézni. Most csak reménykedem, de azért a bogyó érdekelne! Várom mailedet. És köszi, Évica
 
 


Sziasztok,
nem régen még ötleteket vártam egy farfekvéses baba születésének megkönnyítéséhez, ma már itt alszik a kicsilány a szomszéd szobában.Kép Nem fordult be és 8 nap túlhordással megszületett 4000 gr-al, 61 centivel, 37-es buksival!! Azért írom itt le, hogy bátorítsak másokat is (tudom, amíg előtte áll az ember, ez nehéz), nem lehetetlen a dolog, még ilyen méretekkel sem!! Tudom, hogy sokan, sok helyen azonnal császároznak, de hála az orvosom (Dr. Bardóczy Zsolt, Szent Imre Kórház) szemléletének, hozzáállásának ez nálunk csak végső mentőövként merült fel. Tökéletesen felkészített az eseményre, maximálisan figyelembe vette a körülményeket és aszerint tervezte meg a szülés menetét. Persze sok mindennek kellett összejönni fizikálisan és lelkileg, hogy így alakulhasson. Kívánom ezt mindenkinek, aki hasonló helyzetben van éppen.
Évica
 
 


Luca,
S.O.S. elkezdtem utánanézni ennek a moxabustion módszernek. Tudnál valakit ajánlani? Te hol voltál, ki csinálta neked?
Köszi szépen.
Zsuzsó
 
 


Nekem is két szülésem volt, mind a kettő farfekvéssel, fogalmam sincsen milyen lett volna, ha fejvégűek lettek volna, egyik szülés sem volt nehéz, sőt, az első - állítom - kifejezetten fájdalommentes volt. Pedig abban az időben még sem CT sem Uh semmi nem volt, és az elsőnél én is a szülés előtt tudtam meg, hogy farfekvéses lesz a baba. Azt hiszem, ha valaki azt mondta volna, hogy nekem most előtte megfordítják, a világból kiszaladtam volna.

Viszont azt mindenkinek a figyelmébe ajánlom, hogy azonnal ellenőriztesse le, hogy nincs-e veleszületett csípőficama! Az én első lányom ugyanis így született, igaz aztán szépen helyrejött a Pavlik kengyel segítségével, de a veleszületett csípőficamnál nagyon fontos, hogy minél előbb kezdjék el a kezelését! Az egyim már 8 hetesen kengyelben volt, és a másodiknál már 2 hetesen berendelt az ortopéd orvosunk, aki kezelte az elsőt. (Hálistennek neki nem volt.)
Úgy tudom, hogy a farfekvéseseknél sokkal nagyobb számban fordul elő ez, lányoknál pedig 7szer olyan gyakran, mint a fiúknál. Nem a szülés, hanem a méhen belüli elhelyezkedés miatt.

Gyakran van olyan érzésem, hogy a farfekvéses babákat csakis azért császározzák olyan gyakran, mert ez több pénzt hoz a kórháznak.
Alice Csodaországban
 


Sziasztok!

Ugyan az utolsó hozzászólás nagyon rég volt, de remélem valaki tud rá válaszolni!

Én is császárral szültem, farosság miatt, ráadásul csecsemőkoromban én is csipőficam-gyanus voltam.
Még nem voltunk ortopédián, majd 22-én megyünk, akkor leszünk majdnem 8 hetesek.
A kengyel teljesen helyre hozza a bébit? Nagyon félek hogy csipőficamos a lánykám, és nem tudnak rajta segíteni.

KépKép

www.eneh.gportal.hu

"Ne feledjem, hogy gyermekem első mintája és alakítója én magam vagyok."
 
 


Szia Sancsi!!!

Én is császárral szültem meg a kislányomat pontosan a farfekvés miatt!!!
Nekünk is az ortopédián 7 hétig terpeszpelust rendeltek elKép
De nem kengyelt!!!
Nálunk nem volt csípőficam gyanus senki a családban , mégis Vikinek kellett hordani ezt a pelust!!
De én úgy voltam vele hogy inkább ráadom mint hogy a későbbiekben bánjam hogy mért is nem használtuk a t.pelust!!!
Szerintem a kengyel is hasonlóképp működik mint ez a t.pelus!!!
a kicsik csípője gondolom nektek is a bal kötöttebb mint a jobb?!!

Vikim pár hete nagyon szépen sétálgat, lépeget.

ha gondolod írj hogy mi van a lányddal?
Voltatok dokinál?
És hogy le e került a kengyel a kicsiről?

Kép

Kép
 
 


Szia Sancsi!

Nekem is farfekvéses volt végig a babám, és császárral szültem. Már a kórházban szóltak, hogy csípőficamos. Mi kengyelt kaptunk, de nálunk elég súlyos volt a helyzet. Ezt többször is elmondták az ortopédián a Karolina úton. Minden kontrollon hangsúlyozzák, hogy ahhoz képest, milyen volt, gyönyörűen helyrejött. 3 és fél hónapig kellett hordani, de szörnyű időszak volt. Nagyon sokat sírt a gyerek, és persze mondanom sem kell, milyen macerás a pelenkázás, öltöztetés stb. Ez nyáron volt, úgyhogy ujjatlan cuccot nem adhattam rá, különben vágja a szíj. Nagyon nehéz volt, de azt kell mondanom, megérte.
Mivel a kengyel felhúzza a lábakat, és szét is feszíti, azért tudja mozgatni a lábait a baba, de mégsem tudja pl. egymás mellé tenni, kinyújtani csak oldal irányba.
Az orvosok nagyon kedvesek, rendesek. Az egyetlen bosszúság, hogy az ortopédia elég lerobban épület, és sokat kell várni. Pláne, amikor még ultrahanggal meg is nézik, vagy most, amikor már csak röntgenezik. Ilyenkor már meg sem kell vizsgálni, mert a röntgenkép mindent megmutat.
Ellenőrzésre még biztos kell sokáig járnunk. A lányom, Zsani 29-én lesz 1 éves. Még nem jár, csak mászik, bútorok mellett feláll.

Szia:

Andi
 
 


Szia! Sancsi!

Érthető az aggodalmad. Én a harmadik gyerkőcöt szültem. 37. hétig farfekvéses volt, csodák-csodájára megfordult, a doki is alig hitte el. féltem, hogy csípőficam gyanús lesz.
Nálunk a családba volt csípőficamos,(Nem a gyerekeim, hála Isten) egyiket a terpeszbetétes pelus rendbe hozta.(Rugin kívül tettük fel, így nem bántotta a kis lábát. Másiknak sajna már kengyel kellett,de teljesen normális a járása,abszolút egészséges. Persze ez hosszadalmasabb kezelés, de megéri.

Szurkolok nektek, minden rendben legyen.

KépKépKép
Üdvözlettel
Edit
 
 


Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem.Olvastam a fórumon hogy van egy homeopátiás gyógyszer amivel esetleg megfordítható egy farfekvéses baba.
Erről szeretnék több infót megtudni és a készítmény nevét,mellékhatásait stb.
Előre is köszönöm :D
 
 


A gyógyszer neve Pulsatilla. Nekem sajnos nem segített , maradt faros a babám. Hányadik héten vagy?
 


Köszi a segítséget :D már jövőhéten a 40. hétben leszek így már nem probálom meg.
 
 


Sziasztok!
Biztos emlékeztek rám egy pár héttel ezelött érdeklődtem egy homeopátiás gyógyszerről ami esetlegesen megfordítja a magzatot.
Azóta megszültem a Szent Imre kórházban és szívesen megosztom veletek faros baba szülésem történetét.
Mindketten a férjemmel izgalommal vártuk kisbabánk megszületését.
Az utolsó Uh-on kiderült farfekvéses és elkeztünk kicsit aggódni,mivel tudtuk milyen következményei lehetnek a faros baba születése közben.
Szülészorvosom Dr.Bardóczy Zsolt megnyugtatott hogy nem feltétlenül lesz császármetszésre szükség,ha minden ugy zajlik a szülés menetében ahogy annak lennie kell.
Mi hittünk és bíztunk benne , és vártuk a pillanatot hogy kislányunk ugy döntsön ma világrajön.
Vasárnap hajnalba elkezdődtek a fájások és elindultunk a kórházba.
Már a szülésznőnk Nyulas Jolán várt és rögtön CTG-re rakot.
Ami kimutatta, már nemsokára meglesz a kisbabánk.
Mire a doktor úr is megérkezett már annyira jól haladt az egész hogy mondta most rögtön szülőszoba.
30 perc alatt megszületett ,se gátmetszést se semmit nem kellett csinálni.4 tolásra és egy profi orvosi kivétellel már kinn is volt. :D
Köszönet mindenkinek aki segített,soha nem felejtjük el a férjemmel kislányunk születését.Egy profi csapat kezébe voltunk.
Minden kismamát bíztatok aki nemsokára szül és esetleg faros a baba.Meg lehet szülni! :wink:
 
 


Szia Ildi!

Micsoda véletlen, én is a Szt. Imrében fogok szülni a Bardóczy dokinál és egyenlőre faros a babám. Köszi a megnyugtatást, én is egyre többet hallok arról, hogy nem kell császározni. Te próbáltad megfordítani valamilyen termeszétes módon?

Kép

Kép
 
 


Sziasztok! Jó rég volt az utolsó hozzászólás, épp négyhónapja azon a napon, amikor kicsi lányom megszületett!!!!

Szeretnék én irni, először is azt, hogy nagyon rendesek vagytok, hogy biztatjátok a kismamákat a faros hüvelyi szülésre, de azt is kell mondani, hogy nem mindegy mekkor a baba.

Jómagam császárral szültem győrben faros kislányt! És nem ment volna természetes uton. Hogy miért? Ugyanis Zselyke lányom 4550 gr és 53 cm volt!! Hatalmas volt, nagyon nagy! Egy 4,5 kilos gyereket nem lehet, képtelenség popsival előre kipréselni!! Egyszerűen nem lehet!

Ennek ellenére én is mindenkit biztatok a faros, de hüvelyi szülésre!! Én is arra készülök!!

Amugy kislányom csipőficamos lett, ő is terpeszpelust kapott már a kórházban, de mivel nem javult, megkapta a Pavlik-hevedert, azt 3hónapig hordta. NAgyon macerás, utálta is, de én is!! Most épp kezdjük elhyagyni a kengyelt, amiota nincs rajta, átfordult, hason mászik, pedig mé csak 4hónapos mult!

Üdv mindenkinek


Sziasztok!

Zselyke2006!

Az én második lányom is faros volt végig. Mikor kérdeztem a dokit, hogy hogy szülünk, azt mondta, hogy farosan, ha: a baba mérete megengedi, ha megfelelő ütemben halad minden. Tehát nálam alapból belekalkulált mindent a doki.

A vége pedig egy lábbal előre szülés lett, mert a drágám odatette a lábacskáját az útba, mire a szülésre került a sor, és annyira sietett kifelé, hogy nem várta meg a beteghordót, aki a császárra vitt volna. :D

Szerencsére minden jól alakult, semmi baja nem lett a picurnak. Terpeszpelust hordtunk egy hónapig a biztonság kedvéért, mert éretlen volt a csípője. Azóta nem kell semmi, szépen fejlődik Csenge.

MIndenkinek kellemes várandósságot, problémamenetes szülést! :)

Timi

Kép

Kép
 


farosan szerettem volna szülni de a kisbabám lábtartásos volt, ezért császár lett belőle.

Szülési tapasztalatok: http://www.keruletivedonok.hu/anyakirtak.html

N.T.Dia
 
 


Kedves Lányok!

A Babanet szerkesztősége szeretettel várja a Látogatók történeteit a gyerekvárásról, családtervezésről, gyereknevelésről, szülésről, egészségügyről, családról, óvodáról, iskoláról, munkáról. Ha van olyan történeted, amely kacagtató vagy megható, megindító, elgondolkoztató vagy felháborító, esetleg reményt vagy megoldást adhat másoknak, ne habozzatok, hanem ragadjatok billentyűzetet és a kész írást küldjétek ide: szerkeszto@babanet.hu.

A történetek bekerülnek a Babanet Te Történeted rovatába, illetve a főoldalon is láthatók lesznek.

Üdv:

Dia
dia
Budapest
 
 
 


Sziasztok!

Remény mindig van a farfekvéses babáknál az én tapasztalatom szerint!
A kisfiam sokáig faros volt és mindenki (doki, védőnő, ismerősök) azt mondta, hogy már biztos nem fordul meg ilyenkor, főleg hogy első baba. Na aztán a 38. héten csak megfordult és kifutópályára állt! Halkan teszem hozzá, hogy ráadásul nem is volt pici baba (4170 g-mal született). :wink:
 
 


Sziasztok!
Én anno 2005 -ben császárral szültem a kisfiamat, mert faros volt most 29 hetes vagyok és még mindig faros a kislányom .
Szeretnék simán szülni de nem tudom mennyi esélyem van rá.
A 4-d-n közölte a doki hogy nálam szerinte alkati dolog ez a farfekvés mivel én is így születtem és a fiam is és most a lányom is az .

Kép

Eri
kismami22
Nagyvázsony
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Szülés

Jegyzetfüzet: