Vica,
nem akarok hülyeségeket íri, így idézek
Lúgosító hatás - A szervezetben végbemenő kémiai folyamatok nagy része lúgos közeget igényel, a lúgos közeg biztosítja az egészséges sejtélet számára kívánatos feltételeket. A növényi étrend lúgosító hatású a szervezetre nézve, míg a vegyes étrend savasító hatással jár. Mivel sok baktérium csak savas közegben képes szaporodni, így a savas közeg meleg-ágya a különböző kórokozók elszaporodásának is.
Dr. Mayr a helyes táplálkozásról kidolgozott elmélete a SAV–BÁZIS EGYENSÚLY fontosságát emeli ki.
A testben állandó kémiai reakciók folynak savak és lúgok között. A táplálkozás szabályozza a test sav-bázis háztartását. A legfontosabb szabály, hogy a bevitt tápanyag 80 %-a lúgos, 20 %-a savas hatású legyen.
Amennyiben túlnyomórészt savkeltő táplálékot fogyasztunk, elkezdődik a szervezet elsavasodása. Ez köszvényhez, reumatikus betegségek, epe- és vesekő , visszér tágulatok kialakulásához, érelmeszesedéshez, csontritkuláshoz vezethet. Egyes feltevések szerint ez bizonyos fajta rákbetegségek kialakulásának is alapját képezi.
Lúgosító (bázikus) hatású élelmiszerek:
gyökér-zöldségek: burgonya, retek, sárgarépa
zöldségek (kivéve kelbimbó, articsóka)
gombák
gyümölcsök (citrusfélék is mérsékelt mennyiségben)
író, kefir, nyers tej, friss vaj
gyógynövények (gyógyfűszerek, gyógyteák)
szója készítmények
Savasító élelmiszerek:
ipari fehér cukor (édességekben, üdítőkben, készételekben is)
állati zsír és fehérje (disznóhús, marhahús, pulykahús, hal)
ipari margarinok és olajak
sajtok (különösen a kemény sajtok)
fehér liszt (ebből készült tészták, kenyér, sütemény)
fehér rizs
adalék anyagok, konzerváló szerek, ízesítő aromák
alkohol
kávé, fekete tea
nikotin
Az egészséges étrend természetes, friss élelmiszerekre épül, valamint a szezonális termékeket részesíti előnybe. (A mélyhűtött zöldségek természetes értékük 90 %-át megtartják, szemben a konzerv termékekkel.)
Az élelmiszerek az egészséges konyhatechnika után is megtartják természetes értékeiket, a zöldségeket, húsokat párolni kell sütés helyett (a panírozott, magas hőmérsékleten, bő zsírban készített ételek teljes elhagyása ajánlott).
Bővebben:
http://www.bio-tex.hu/mayr.htm Ennyit találtam hirtelenjében.
Lívia nekem nagyon szimpi volt. Sokszor akartam már átállni a kajával valami egészségesebb irányba és hosszú távra, de Lívia előadása és információi adták meg azt a lökést, amivel meg tudtam lépni.
Lívia is Etka jógás, és ott az egész társaság az én szememben az élő példa arra, hogy hogyan kell élni. Hihetetlen, hogy sokan kétszer annyi idősek, mint én, és különb életet élnek
Jó köztük lenni