Hello,
Csongit szerettem volna kezdetekben megkímélni a tápszertől, és igény szerint szoptatni, amiről annyit olvastam előtte. Sajnos ő a klinikán minden bajára tápszert kapott, így lehet hogy őbelé meg már ott nevelték a sűrű evészetet. Kék fény alatt volt 6 napig, mert nagyon sárga volt, vércsoportkülönbözőség miatt. Három óránként hozták szoptatni, de addigra már mindig kapott tápszert is időközben, mondták, h. "nagyon sokat tud enni". Csak így anyatejből nem evett sokat persze, és csak 4. napon lett valami tejem, pedig nem voltam császáros. Mondtam, h. inkább én kimegyek megszoptatni, amikor éhes, csak szóljanak, de csupa olyan érvvel jöttek, amire lövésem sem volt, a nagy felkészülésem ellenére. Pl. hogy "anyuka, nagy baba, pótolni kell!" (mondjuk sztem épp ezért volt miből leadnia), meg hogy ne kapkodjam ki folyton szoptatni a fény alól, mert akkor nem múlik a sárgaság. Hát erre mit léptem volna? Erre nem készítettek fel olvasmányaim, élő ember pedig nem volt, aki képviselte volna a klinikán az igény szerinti szopit (ill. ők ezt úgy értelmezték, h. igény szerint tápszer...). Aztán meg jött itthon a doki néni, hogy ha hasfájós a baba, nem szabad igény szerint szoptatni, 3 óránként tegyem csak mellre. (Ráadásul Csongi nem volt alvós baba,csak fél órát aludt minden etetés után, úgy könnyebb 3-4 órát kibírni, ha alszik.) Ki voltam akadva, hogy mindenki ellenem van. (Sztem azóta már nem lenne tejem, ha hallgattam volna rájuk.) Csongi üvöltött másfél óránként, tényleg rendesen éhes volt. Én nem tudtam volna még 2,5 óráig sírni hagyni, éhen ( Jézus mondja: "éhes voltam és enni adtatok" -pont a saját gyerekemmel ne tegyem ezt???) szóval az én természetem nem alkalmas a rigorózus várakoztatásra. ( persze nem tudom mit tettem volna köldöksérv esetén, még jó, h. nem kavart be nálunk még valami ilyesmi is!) Itthon egyébként semmi gondot nem okoz, ha sűrűn szopik: nekem mindegy, h. játszom vele, v. etetem, úgysem alszik, tehát ezzel nem nyerek időt. Viszont tényleg nehéz volt eleinte kimozdulni vele, de a legrosszabb az volt, h. azt hittem, ez már mindig így lesz, nem fog változni a helyzet, amíg szopik. De megváltozott!!! 4-5 hónaposan ritkábban kezdett enni, de annyira,h. itthon 3-4 óránként, ha elmegyünk, akkor 5-6-7 óránként lesz csak éhes. Ma du. is voltunk játszóházban, és 6 óra hosszat nem evett, minden gond nélkül. Én ehhez semmit nem csináltam másképp, nem kezdtem "rendre szoktatni". Ha ezt előre tudom, h. így lesz, az elején is sokkal türelmesebb lettem volna, csak akkor nem láttam az alagút végét.
Egyébként a védőnő mindig azt mondta, örüljek, h. nagy baba, mert ha beteg lenne, és emiatt csökkenne a tömege, akkor van miből veszítenie. Amíg ilyen kicsi egy emberke, lehet azt mondani, hogy "túlsúlyos" ? Úgyis leadja, amikor ficánkolni kezd! Szerintem Máté is csak a mozgékonysága miatt nem gyarapszik olyan erősen, nem kellenne aggódni a súlya miatt, nagyon szépen fejlődik! Mindenkit lepipál! Persze nyilván nem lehet elég korán kezdeni, h. egy ilyen extrém sportoló apuka nyomdokaiba lépjen!
Volt kitől örökölnie a mozgás szerelmét!
Csongi ma mászott!!! 3-4 "lépést" tett így. És tudjátok hová? A legelső székhez, ahol fel akart állni! Két napja ezt is gyakorolja már. Szegénykém, nem tudja, h. a szék nem stabil. MOST MÁR TÉNYLEG FÉL PERCRE SEM LEHET EGYEDÜL HAGYNI. Elkezdtük kipárnázni a lakást.
Kellene már építeni? A Clemmy-t is csak 9 hónapos kortól ajánlják. Csongi nem tud még. A karikatornyát meg elpakoltam, mert folyton fejbeverte magát vele, olyan nagy, de majd elkezdem mutogatni neki a "karóbahúzást". Mostanában mindent utánoz. (csak a tapsikolást nem
) Hétfőnként babatalálkozónk van: a szomszéd nénihez jön a 11 hónapos unoka: este otthon Csongi mindent előad, amit tőle látott, így kezdett felállni is. Legújabb szokását is tőle vette át: szájába veszi egy játékát, és viszi magával. Kutyázik.
A Clemmyből épített toronyra pedig fölteszünk egy labdát v. kacsát stb, és megmutattuk neki h. hogyan fejelje le. És lefejeli! a torony nem dől össze. Egyébként a 11 hónapos baba sem építkezik még.
Újabb módot találtam a lekötésre: szappanbuborékokat fújok neki. Imádja!
Sajna nekem két napja fáj a mellem, mellgyulladásom van.
Szerencsére nem lázzal járó. Két órán keresztül se tudtam kimasszírozni-kifejni. Csongi sem tud a tejcsatorna-elzáródásoktól megszabadítani. Ismertek valami jó módszert?
Üdv,mariann