2002.06.30 21:55
Szerző: vikus
Sziasztok Csajok!
Helló Jutka!
Én sajnos csak most tudok csatlakozni hozzátok, mert kedden csõtörésünk volt. Éjjel Dina bab ébresztett, szopizni kért, lelépek az ágyról, a lakásban bokáig érõ forró víz, a kicsi meg a másik szobában. Hát majdnem infarktust kaptam. A nagy szerncsére a dédinél volt. Na mindegy, a picinek nem lett baja, hál istennek, de a konyhabútorunk totál kárt szenvedett, mindenünk új a lakásban, és a bútorok lábai is szépen szétáztak, meg a szõnyeg, írtó büdös volt, ki kellet költöznünk. Azóta kint járt a biztosítós, minden bútor szuper volt számára, hogy mit fizetnek majd, nem tudom. A szõnyeg nagyipari gépek segítségével kiszáradt, de, ha jövõre nem költöznénk el, újat vettünk volna. Most már újból a lakásban vagyunk, és nagyjából újra berendezkedtünk.
Jutka a szüléssel kapcsolatban, hát végre emberembre találtam. Nem kertelek, Keszthelyen szültem. Fekve, oxitocin infúzióval a karomban, a gyerek fejébe belecsípett az orvos a magzatburok kicsippentése alatt, végig kézzel tágított, kértem ne vágjon gátat, akkorát vágott, hogy mai napig sem gyógyult be, egy nagy luk maradt a két varrat között, nehéz azóta is leülnöm. A szülés után a lepény leválásakor majdnem elvéreztem, kikapartak észen, ez több mint 1 órán keresztül tartott, és azt mondták, hogy ne emelgessem a fenekem, végül több üveg infúzióval, injekciókkal, elállították a vérzést. A két szülésznõ húzta a hüvelyem szét, a doki meg csak kapart, kapart, és a fájdalom leírhatatlan. Mondtam, hogy azt gondoltam, hogy velem ilyen nem fordulhat elõ, és nem akarok elvérezni. Azt mondta, hogy mindent megteszünk. Semmi empátia, semmi nyugtatás. A szülésznõ aki végig velünk volt, hát nem is merem leírni milyen volt. Amikor jött a baba és nyomnom kellett, szóltam, hogy jön a baba, azt mondta a szülésznõ, hogy tartsam vissza, mert bereped a méhszájam. Mikor már nem bírtam, közölte, hogy akkor jön majd a doktor úr, ha látszik a baba feje. Tök jó. És csak akkor jött. Fekve kellett szülnöm, pedig nem úgy akartam, kinyomták belõlem a babát pedig nem úgy akartam, és ami elkeserít, felsírt, sõt ordít. Aki olvasta Frederic Leboyer könyvét tudja, hogy ha ordít a gyermek születéskor, akkor szenved. Azonnal elvágták a köldökzsinórt, és 10 másodpercre fektették a hasamra, úgy, hogy közben fogta a szülésznõ. És itt jönnek a jogok. Kértem, hogy rögtön hadd szoptassam meg mikor megszületett, azt mondták, hogy mit gondolok én, egy ilyen kicsinek inkubátorban a helye, szülés után 6 óráig abban lesz. Akkor minek a pólya, meg az anya melege? A babás szoba szép volt, de a csecsmõs nõvérek, hát mit mondjak, nem akarták megengedni, hogy szoptassak, merthogy vérzik a mellem. A védõnõ nagyon okos és jó fej volt, azt utálták. Engem meg szerintem a dokim utált, pedig mennyi pénzt otthagytam nála. Szóval én még szeretnék szülni, csendes gyengéd születéssel szeretném világra hozni többi gyermekemet, gátmetszés nélkül. Sokan azt írják, hogy nem fáj, én mindkettõvel õrülten megszenvedtem. Persze alkati adottság kérdése. Ez a második szülésem, kb. a 70-es évek szüléseire hasonlított. Leginkább azért voltam csalódott, mert az elsõt Baján szültem, végig azt csináltam vajúdás alatt amit akartam, félig ülõ helyzetben szültem, a baba nem sírt fel, csak nézelõdött, a hasamon volt, és nagyon boldog voltam. A második szülésem életem legnagyobbb traumája volt. Ti terhesek ne hallgassatok rám, én kifogtam rossz szülészetet, olyan orvossal aki nem bírta szerintem a búrám. Mikor úgy éreztem, hogy hamarosan szülni fogok, jól elküldött a búbánbatba, mert hogy még zárva van a méhszájam. Ultrahangot a 32. hét után már csak házit csinált, de az adatokat nem jegyezte fel.
Az oltásokkal kapcsolatban elsõ gyermekem a 2. di-per-te oltás után este elkékült, nem tudtuk észhez téríteni, azt hittük ott a kezünkben vége. 10 per után észhez tért, túl lettünk rajta. Következõ hónapban mentünk az orvoshoz a 3. oltásra, mondom, hogy mi történt, rögtön Pestre telefon, és ott az oltási osztályon a Szt. Lászlóban mondták, hogy a Pertusis összetevõre a gyerek érzékeny, többet ezt a vakcinát nem lehet adni. Egy évben átlag két gyermekkel történik ez a dolog meg. Azt mondták, hogy ne menjünk elmaradott országokba, merthogy nem lesz védve a szamárköhögés ellen.
Csajok ne haragudjatok a panasznapért, de nagyon régóta nyomta ez a lelkemet, és én a saját marhaságom miatt jártam meg.
Jutka!
Engem érdekel a napvilág születésház, a következõ gyermekeim szülése miatt, írj meg róla, mindent, hogy hogyan mûködik a dolog, és hogy lehet oda eljutni. Olvastam a róla szóló dolgokat, de nem tudok a dologról mégsem semmit.
Mégegyszer ne haragudjatok, hogy ezeket leírtam, és higyjétek el a ti szüléseitek nem így fognak lezajlani, én alapvetõen egy nagyon peches csaj vagyok, és normál héten életvidám, ez a hét más volt mint a többi.
Sziasztok.
Pusszancs
Vikus