Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Aktualis kerdesben kerem a velemenyeteket. Legnagyobb fiam harmadikos. Mar tavaly Karacsonykor is volt nemi vitaja nehany osztalytarsaval, aki nem atallotta azt allitani, hogy nem is angyalok hozzak az ajandekokat, hanem csak a szulok teszik a fa ala. O es a kistestverei (a legkisebb 3 eves) szentul hisznek a Mikulasban es a husveti nyusziban is. Multkoriban hallgattam, amint egymas kozott talalgattak, vajon hogyan jon be a Mikulas a csukott ajton, es egyaltalan, hogyan jarhatja be az egesz vilagot egyetlen nap alatt. Vajon min utazik?
Amig csak lehet, szeretnem megtartani ot a mesevilagban, de megsem hagyhatom, hogy bolondot csinaljon magabol az iskolaban. Ha mar megtudja, jobb, ha tolunk tudja meg. Mit gondoltok errol?
Kinga
 


Szia Kinga'

Az én lányom még csak 6 éves, de a hétvégén nekem szegezte a kérdést: Anya, mondd meg - de az igazat - a Jéziuska hozza az ajándékot, vagy ti veszitek?
Mondhatom, nagyon meglepõdtem. Megkérdeztem, hogy õ mit gondol, de továbbra is várta az igaz választ. Akkor azt kérdeztem, hogy mit szeretne, minek örülne jobban, ha a Jézuska hozná vagy mi vennénk. Nem felelt, csak az igazat akarta hallani tõlem. úgy gondoltam, hogy nem mondhatom tovább Neki a mesét, de azért le se rombolhatom. Elmondtam, hogy ez egy nagyon szép ünnep, aminek nem az a lényege, hogy ki hozza az ajándékot, hanem, hogy azért kapunk ajándékot, mert szeretnek minket és mi is szeretünk másokat. Próbáltam a szeretetet kihangsúlyozni. Végig csöndben hallgatott, úgy láttam, megértette, de talán egy kicsit sajnálta, hogy nem igaz a mese. Viszont arra gondoltam, hogy mástól is megkérdezheti és más nem biztos, hogy kiméletesen mondja el az igazat. Késõbb válik el, hogy jól döntöttem-e, ill. jól magyaráztam-e.
Szóval, nálunk igy történt.
ncsg
 


Szia Kinga!

Jó a téma, amit felvetettél. Kezdve mindjárt azzal, hogy együtt járunk boltba, látják a sok Mikulás csokit. Ide betették maguknak: a Mikulás a boltban veszi meg a csokit. Az is ment, hogy több Mikulás van, hiszen egy nem gyõzné. Anyuék meg besegítenek Jézuskának, amikor megveszik az ajándékot.
én is érzem néha, hogy zûrös ez a dolog. Azt hiszem, õk most úgy vannak vele, hogy sejtik az igazságot, vagy tudják, de jól esik nekik a mese hozzá, és mint hagyomány, hozzá tartozik a körítés a dologhoz.
Nálunk már a fa díszités is titokban megy. Ugyanakkor minden évben együtt bontjuk le és tesszük el a díszeket. Idén meg már õk figyelmeztettek, tavaly eltörött a csúcsdísz, újat kell venni. Az oviban, suliban együtt díszítik a fát, és mégis, mikor kérdeztem a nagyot, hogy legyen itthon, õ azt kérte, maradjon minden a régiben.
Gergõ meg rajzolt a Mikulásnak, amit alkalmasint be akar majd készíteni a csizmájába.
Szóval igaziból nem is tudom, hányadán állnak most õk ezzel az egész dologgal. Nem hiszem, hogy ne sejtenék a valót, túl okosak ahhoz. De hinni akarják a mesét.

érdekes, otthon mi egész nagy korunkig Mikuláskor meg nyuszikor eljátszottuk, hogy ott járt a miku/nyuszi. Sorra egymás után mindenki kikészítette az ajándékait, akkor is, ha már ott látta a többiekét, és mikor már mindenki kész volt, valaki "felfedezte", jé itt járt a...

Ildi
Ildi
 

 
 

Sziasztok!
Kinga, szeretném megköszönni, hogy megosztottad velünk a gondolataidat. Igazán érdekes a probléma. Az én lányom még csak három éves, így nálunk most éljük a mesevilág fénykorát. Szerintem minden szülõnél elõbb-utóbb felmerülnek a kétségek és nagyon nehéz megtalálni a jó megoldást. Biztosan több is van, de nekem ncsg hozzáállása tetszik. Amig a gyerek igényli a mesevilágot, adjuk meg neki. De amikor már kételkedik és kész hallani az igazságot, jobb megmondani a tutit. Persze olyan finoman ahogy azt ncsg tette.
Ildi, ahogyan nálatok van az is szimpatikus. Gondolom miután már elmondtuk az igazságot egy kis játékosság, meseszerûség átszõheti az ünnepeket, az ajándékozást.
apa
Névtelen
 


Sziasztok!

Koszonom a valaszokat. Ncsg, nagyon tetszik, amit irsz, hogy nem az a fontos, ki hozza az ajandekot, hanem a szeretet, es abban is teljesen igazad van, hogy jobb, ha nem bizzuk masra, hogyan mondja el neki. Magamban mar fogalmazgatom is, hogyan mondom majd el Petinek... Mivel mi a ferjemmel hivôk vagyunk, kicsit azon is aggodtam korabban, hogy ha egyszerre kiderul, hogy a Mikulas, a Nyuszi, stb. csak mese, nehogy ugy gondolja, elobb-utobb kibokom, hogy Isten is csak mese. De azt hiszem, nem lesz ebbol gond.

Ildi, azt hiszem nalunk gyerekkoromban hasonloan tortent a dolog, mint most Nalatok. En nem emlekszem valamifele nagy megdobbento felismeresre. Valahogy megsejtettuk a dolgot a noveremmel, es tovabb jatszottunk, ahogy irod, hinni akartuk a meset. Tizeves koromig, amig elt a Nagymamam, mindig setalni vitt minket Karacsony este. Miutan mar csak negyen maradtunk, az elso Karacsonykor a szuleimmel egyutt mi is diszitettuk a fat. Rossz volt, elmult a varazs, a mese. A kovetkezo evben kozoltuk a szuleimmel (13 ill. 11 evesen), hogy mi nem szeretnenk ezutan reszt venni az elokeszuletekben, csinaljak ok, addig mi ki se jovunk a masik szobabol. Igy volt ez, mig ferjhez nem mentunk.

Mar 6 het sincs Karacsonyig - mindnyajatoknak boldog keszulodest kivanok!

Kinga
Kinga
 


SZiasztok!

A nagymamás sétálásról eszembe jutott, hogy anno nálunk is így volt, pontosabban én a nagypapámmal sétáltam. és érdekes, de az õ halálának évében szûnt meg nálunk is a séta. Mondjuk abban az évben már önállóan készültem a karácsonyra (másodikos voltam), csokit vettem a fogalmam sincs honnanvolt zsebpénzembõl.
A gyerekekkel egyszer próbáltuk a nagymamás sétát, és nem többet. Ugyanis a lakás közepén van a fa, és sétából megjövet nem jöhettek beljebb az elõszobánál, míg le nem vetkõztek (meg át nem öltöztek). Na ehhez meg kicsi volt a hely. Most az van, hgoy elmennek "aludni", ami egyre inkább csak pihi, és becsszóra nem leskelõdnek, mert akkor nem jönnek az angyalkák.
Megkérdeztem a párom, szerinte a "kicsik", azaz a 6 éveseink még nem tudják a valóságot.

Ildi
Ildi
 


Sziasztok!

Az én lányomnál 5 éves korában az egyik csoport társa gyõzködte, hogy nincs is mikulás. Amikor nekem elmesélte, hogy mit mondott a Nóri, akkor azt mondtam neki, amit talán valamelyik másik fórumban olvastam, hogy a Mikulás csak azokhoz a gyerekekhez megy, akik hisznek benne, a többieknek a szüleik veszik az édességet. Meg kellett azt is magyarázni, hogy miért szaladgál minden sarkon egy-egy mikulás (mindig másmilyen ruhában): az igazi Mikulást senki sem láthatja, mert csak akkor jön, amikor alszunk. és mi van azzal, hogy nálunk dec.5-6-án jár, máshol karácsonykor, valahol meg szilveszterkor: így több ideje van mindenkihez elmenni.
Karácsonykor pedig mindenkinek más hozza az ajándékokat: angyalka, szülõk, stb (vallástól függõen).
Móni
 


Sziasztok

Az én fiam 6 éves, és õ is ragaszkodik a meséhez, pedig nálunk is pont úgy történik minden, mint Ildiéknél. Sõt, tavaly együtt sütöttük a mézeskalács díszeket, amelyeket késõbb viszontlátott a fán, amit ugye az angyalka hozott, és ezen kicsit sem akadt fenn.
Szóval, szerintem addig kell hagyni õket hinni a mesében, amíg igénylik. Ez kinél hamarabb, kinél késõbb jön el (remélem, nálunk késõbb).

JéJé
JéJé
 


Sziasztok!
érdekes volt, ahogy a baráti körben a gyerkõcök reagáltak a Mikulásra... A többség rajongott, imádta, de volt olyan is, aki szegény megrettent és teljesen kiborult. Tamara lányom most három éves és már nagyon élvezte, de egy éve még bizalmatlan volt. Szerintem imádni való ahogy csillog a szemük az egész mutatványtól. Nálatok hogy zajlott a találkozás a Mikulással?
apa
apa
 


Sziasztok!

Elmondtam Petinek, meg joval Mikulas elott. Csillogo szemmel, vigyorogva halgatta a mondokamat, amit persze jo elore vegiggondoltam... Egy fikarcnyi rosszallas sem latszott rajta, hogy "Mami, miert bolonditottal?". Ehelyett, azt hiszem, megertette vagy elhitte, hogy ez igy volt jo neki. Egyfolytaban szelesen vigyorgott. Azota is, mint cinkosok, idonkent osszesugunk a tobbi gyerek hata mogott.

Mikulaskor Peti eljatszotta a tobbieknek a meglepodest, a kivancsisagot, stb., teljesen hihetoen csinalta. A kisebbek nem sejtettek meg semmit. Tokeletesen szineszkedett, ijesztoen jol. Arra gondolok, elottem is igy tud szineszkedni, megjatszani oromot, szeretetet, megbanast, vagy akarmit, amire epp szukseg van? Valoszinuleg igen.

Jo keszulodest!

Kinga
Kinga
 


Szerintem a titok a lényeg. Mi már advent elsõ vasárnapján teleaggatjuk a lakást karácsonyi díszekkel fényfûzérekkel, gyertyákat helyezünk el a lakás több pontjára. így négy héten keresztül eszünkbe jut a várakozás, az a hangulat, ami többnyire csak egy pár pillanat, vagy jó esetben pár napra sikeredik.

A fát mindig a gyerekekkel együtt díszítjük, sütünk és minden elõkészület közös. Egészen kicsi koruk óta nagyon élvezik. A fa, a kis betlehem (amit a lányom babájából, plüss állatokból és egy fonott kenyérkosárból állítunk össze)a mi közös ajándékunk a kis Jézusnak (aki ugyebár most született). A fára fel szoktuk akasztani a plüss játékokat, bábokat is.

Szóval, ha még bírjátok azért leírom, hogy 8, 7 és 1 éves gyerekeim vannak és még mindig hiszik, hogy az ANGYALKáK hozzák az ajándékot.(gondolkodtatok már azon, hogy az éppen megszületett csecsemõ Jézus nem igazán bírná el azt a sok ajándékot hát még a fát!)

Szóval fontos, hogy L O G I K A legyen a mesében. Nem szabad mindent össze-vissza mondani. én az elsõ babás-karácsonyunk elõtt nagyon komolyan elgondolkodtam ezen, felépítettem magamban, és azóta mereven ragaszkodom a sztorihoz.

Mindig valami K ö R í T é S T (közös játékot) találok ki Szent este (akit érdekel a babanet/ötletek/ karácsony...
társalgójában elolvashatja).

Tehát az angyalkával, a mikulással következetes vagyok többször E L J á T S Z O M a várakozás idejében hogy láttam elsuhanni, vagy hallottam egy furcsa hangot. Különös fényeket, vagy hangokat nem nehéz találni... A gyerekek fantáziájának elég ennyi és õk mesélik egymásnak, hogy ki mit látott vagy hallott..

Az utolsó elem pedig ehez a témakörhöz, hogy M I N D I G , minden kérdésben õszinte vagyok a gyerekeimhez, bíznak bennem. Az angyalka, a mikulás és a nyuszi az egyetlen hazugságom.
Sz
 


Véleményem szerint az angyalka, a jézuska és a mikulás egyáltalán nem mese...
Igaz alapja van...már aki hisz benne...
Jézust a hívők tudják hogy van...az angyalokkal ugyanez a helyzet...
a Mikulás pedig élő ember volt,akinek fennmaradt a legendája...Szerintem ebből kell kiindulni.
kta
 
 


Köszönjük a szép posta és boldog új évet ...

lord
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Kölökidõ

Jegyzetfüzet: