2002.05.19 14:11
Szerző: bigacsiga
Szörpök és más különlegességek bodzából
Bizonyára mindannyiunknak eszébe jut nagyi bodzaszörpje, amelyrõl gyerekfejjel azt hittük, varázstudományra van szükség, hogy az út szélén is megtalálható bokor virágából a finom ízeket kicsalogassuk. Pedig nem kell hozzá egyéb, mint néhány "bodzavirág-tányér" és egy kevés kísérletezési kedv.
A "beszerzési körút" alatt érdemes odafigyelni, hogy honnan szüreteljük le az apró, sárgásfehér virágokból álló, tányér alakú virágokat. Válasszunk kevésbé forgalmas és poros helyeket: ligeteket, erdõket, ahol nem annyira szennyezettek a növények. Nem csupán egészségügyi szempontból fontos ezt megjegyeznünk hanem, mert igazán aromás limonádét csak tiszta virágokból lehet elõállítani.
Friss bodzaszörp
Hozzávalók:
10 db tenyérnyi, teljesen kinyílt bodzavirág
1 nagy, lédús citrom
1 kg cukor, esetleg barnacukor
2-4 l víz ízlés szerint
Tegye a virágokat egy nagy befõttes üveg aljára, miután finoman lerázta róluk az apró bogarakat. A virágokat nem szabad lemosni, mert a szennyezõdésekkel, rovarokkal együtt kimossuk az aromát adó virágport.
Vágja a citromot egészen vékony szeletekre, és tegye a virágokra, majd a szeleteléskor kifolyt citrom levét is öntse rá. Az így elõkészített virágokat öntse fel vízzel, majd, miután a szörpöt 1- 2 órán keresztül állni hagyta, szûrje át sûrû szûrõn. A szörp elõnye, hogy akár azonnal is átszûrhetõ, ám aromásabb lesz, ha hagyja kicsit összeérni az ízeket. A frissítõ hûtõszekrényben kitûnõen tárolható.
Bodzaszörp
Hozzávalók:
- 20 - 22 db bodzavirág
- 10 liter víz
- 7 kg cukor
- 5 db apróra vágott citrom
- 10 dkg borkõsav vagy citromsav
Fõzze fel a vizet a cukorral. Ha kihûlt, adja hozzá a bodzavirágot, és a felaprózott citromot. 1 dl vízbe elkeverve fõzze fel a megadott mennyiségû borkõsavat vagy citromsavat.
Keverje össze a bodzalevet és a borkõsavas/citromsavas oldatot, majd hagyja 4 napig állni. Naponta kevergesse meg az így elõkészített levet. Az 5. nap szûrje le és töltse üvegekbe a szörpöt.
Bodzavirág bor
Hozzávalók:
1 l lemorzsolt bodzavirág
1 kg cukor
1 karikára vágott citrom
3 l víz
50 g élesztõ
Tegye a lemorzsolt bodzavirágot rozsdamentes fazékba, adja hozzá a cukrot és a citromot, majd forrázza le 3 liter lobogva forró vízzel. Ha kihûlt adja hozzá az élesztõt. Az így elkészített alapot hagyja állni egy éjszakán keresztül, majd másnap szûrje le, töltse üvegekbe, és gyengén ledugaszolva tegye azokat hûvös helyre (ne a hûtõszekrénybe!). Az érlelés során többször kiugorhat a nyakas üvegek dugója, ha elõfordulna, dugaszolja gondosan vissza azokat. Amikor már letisztult lé, szûrje le az idõközben képzõdött üledéket, majd dugaszolja be véglegesen az üvegeket.
Bodzaecet
Hozzávalók:
frissen szedett bodzavirág
borecet
Töltsön meg egy befõttesüveget megtisztított, frissen szedett bodzavirággal, majd öntsön rá annyi borecetet, hogy az üveg színültig megteljen. Tegye a befõttesüveget kb. 2 hétre napra vagy meleg helyre.
Ezután szûrje le az így elkészült bodzaecetet és öntse szét kis üvegekbe. Halételek ízesítésére kiváló.
Bundás bodza
Hozzávalók:
4 szép, virágzó bodza
1 db egész tojás
1 dl tej
15 dkg liszt
kevés szódavíz
csipetnyi só
ízlés szerint porcukor
olaj, a virágok kisütéséhez
A következõ ínyencség, amely csak virágzó bodzából jó, egyszerûen és gyorsan elkészíthetõ.
Verje a tojást habosra 1 evõkanál porcukorral és a tejjel, majd adja hozzá a lisztet, sót és annyi szódavizet, hogy a szokásos sûrûségû palacsintatésztát kapja. Mártsa meg lisztben a száráról lecsipkedett, megmosott és lecsöpögtetett virágot, majd forgassa meg a tésztában. Tegye az így bepanírozott virágokat 180 fokra felhevített olajba; 1-2 perc alatt szép világosra sülnek. Itassa le a megsült virágokról a felesleges olajat, és tálalja porcukorral meghintve.
bigacsiga
Budapest IV. kerület