sziasztok!
Anyukámtól tanultam a kelkápi fõzit, õ igy csinálja:
Kb fél fej kelkáp. laskára vágni (csikokra), erre kicsire darabolt 4-5 szem krumpli (kocka forma),erre 2-3 gerezd összedarabolt fokhagynma, köménymag, õrölt bors, só
(kevés!)Kicsi vegeta, és annyi viz,hogy jól ellepje.Puhára fõzni(krumplit villával megnyomni) , néha kevergetni kell, a vizet lehet pótolni.Rántást késziteni :zsiradék (jó evõkanálnyi) + 2 evk. liszt, ezt a kész káposztához tenni,összekavarni,jól elkeverve eloszlik a káposzta és a krumpli. Kb 1,5 dl tejet, vagy 1 dl-t hozzá tenni, asszerint milyen sûrû a massza. Kóstolni, ha kell még só, bors, és kész!
A borsófõzivel én is hadilábon álltam, egészen odáig eljutottam,hogy inkább neki sem kezdtem,mert sosem sikerült. Aztán a nõvérem adott egy tippet, habarás helyett inkább rántás (olaj+liszt).Azóta megint van a menün a borsófõzelék. Az õ receptje:
Pici cukorral, összedarabolt peterezselyemzölddel, pici vegetával, és annyi vizzel, hogy ellepje, feltesszük fõdõvel a borsót fõni. Amikor megdinsztelõdõtt, levesszük a fedõt. Ahány személy, annyi kanál lisztet zsiradékban csomómentesre keverünk, picit prititjuk,majd a borsóra öntjük. Ez kb. legyen folyós, önthetõ. Rögtön ezután tejjel felöntjük,mindig picit-picit, ameddig össze-össze sûrûsödik. Picit sózni , vagy édesiteni lehet, ha kell.
Még egy ötlet. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem már kezdett elegem lenni az állandó pizzagyártásból, nem azért mert nem szeretem, csak a férjem túlságosan is, igy már szinte menetrend volt a pizzatészta készités.
Nos,szintém a nõvérem ötlete alapján: pizza tésztát 2 újjnyi csikokra kell vágni, picit laposabbra nyújtani lisztes deszkán. Fõzés nélküli 1 db virslit feltekerni a csikba, és sorban tepsibe rakni. Reszelt sajttal megszórni, tepsiben barnára sütni. A virslit lehet mustárba, ketchupba mártani is.(én félbe szoktam a virslit vágni, igy kisebb,és több kifli lesz belõle)Szerintem nagyon fini, és változat a pizza tésztára.
Na, ennyit az én fõzõscskés tudásomból
Sziasztok
Barbi