Delfinke
Szegény Marcipán
A képen viszont olyan édesen bújik el a virágpárna mögé
Te ildi, én használok papírt, de nem ilyen drágát. Pl az auchanban van pár száz ft-ért is ugyanennyi, most pontosan nem emlékszem mennyibe kerül. Azért jó a papír, mert nem kell mosogatni
És könnyebb kivenni a muffint a tepsiből is. Van olyan szilikonos muffin tepsi, amibe semmi nem ragad bele, de nekem olyan nincs.
Az én receptem:
12 dkg margarint felolvasztok egy kis lábosban közepes lángon.
Közben egy tálba kimérek 160-170 gramm lisztet és belekeverek egy sütőport.
Egy másik tálba beleütök két tojást, 12 dkg cukrot, párr csepp vaníliaaromát (vagy vaníliás cukrot) és robotgéppel összekeverem. Beleöntöm az olvasztott margarint is, avval tovább keverem.
Ez az alap, tehát van egy tálnyi szárazanyag (sütőporos liszt) és egy tálnyi tojásos-cukros-vajas keverékem. Az utóbbiba keverem még azt a pluszt, amilyen ízűt szeretnék, aztán az egészet lazán összekeverem és megsütöm.
A plusz: sokféle lehet.
Almás -fahéjas: max 2 db alma felkockázva és kevés fahéjpor.
Gyakorlatilag bármilyen gyümölcs jó bele, évszaktól függően, ami van: meggy magozva (egy maréknyi kb), sárgabarack kockákra vágva, ananász-befőtt kkisebb darabokban stb.
Mákos: pár evőkanál őrölt mák (kicsit kevesebb liszt kell akkor), ebbe kevés reszel narancshéjat is teszek.
Diós: diódarabokat szórok bele.
Mézeskalácsos: kotányi mézeskalács port teszek bele két kiskanállal.
Sokfélét lehet csinálni, mi a kedvencetek? A kedven íz a családban? Nálunk pl a kávés is bejön.
Adagolás és sütés: a tepsibe rakom a papírkosárkákat és abba adagolom a tésztát, hogy mindenhova egyforma mennyiség kerüljön. 200 fokon sütöm előmelegített sütőben úgy kb 25 percig. Ha kész, akkor a tepsiből könnyen kiesnek a forrón illatozó kis muffinok!!
Az egész kb 35 perc alatt megvan, reggel félálomban megcsinálom. Még lehet a tojásfehérjét külön is felverni és úgy beletenni, akkor lazább lesz a tészta. Meg ha pl egy-két evőkanál sárgabarack-lekvárt teszel bele, akkor is lazább lesz. Ebből az adagból 12 db lesz.
A csokis és a sós változat hozzávalói kicsit más arányban vannak, leírhatom azt is, ha kéred.
Van étcsokis, illetve fehércsokis variáció, és sós változat nálunk főleg a hagymás-füstölt sajtos, gombás jön be. De lehet pl füstölt húsos is.
Ildi, kívánok jó sütögetést!
Vezso