Sziasztok,
Megegyszer koszonjuk mindenkinek a gratulaciokat es dicsero szavakat!
En is sok kitartast es kellemes utolso heteket/honapokat kivanok a kismamaknak!
Ildi - megkaptam a privit - koszi!, es hamarosan megy a valasz is
.
Igeretemhez huen, leirom alabb diohejban Antonia szuleteset. Remelem sikerul vele meghoznom a kedvuket a szulesre a jelenlegi kismamiknak!
A szules igy utolag mar nem is tunik olyan borzasztonak, azok utan meg plane nem hogy a latogato midwife szepen el is magyarazta hogy milyen szerencses lany vagyok.
Vegulis szombat keso delutan (okt 1) elkezdett szivarogni a magzatviz, es par oraval kesobb a korhazban megallapitottak (benezesre
- belso vizsgalat nelkul) hogy teljesen zart a mehszaj. Nagyon tetszett a mw profizmusa, hogy az elso az volt hogy elolvasta a szulestervemet es megbeszeltuk a leirtakat. Valamint, hogy nem csinalt belso vizsgalatot hogy ne noveljuk a fertozes veszelyet. Kertek hogy menjunk haza, egyunk, igyunk, pihenjunk, es varjuk hogy otthon nyugodt korulmenyek kozott szepen meginduljanak a fajasok. A fajasok vegul este 10.30-kor kezdtek el utemesebben jonni, de annyira ossze-vissza (hol 4, hol 8 percenkent orakon at), hogy a vegen hajnal 3 elott nem is mentunk vissza a korhazba. Megerkezven, atvett egy masik mw (az elozo esti akkorra mar vegzett), racsatoltak a monitorra hogy megallapitsak milyen suruseggel es intenzitassal jonnek a fajasok, hogy vajon szukseg van-e belso vizsgalatra. A vegen kozosen ugy dontottunk hogy vizsgaljanak meg, mivel mar ugysem megyek megint vissza haza, es legalabb tudjuk meg hogy mennyire vagyok kitagulva. A vegen sajnos nem a vart hirt kaptuk, mert a tagulast szinte csak milimeterekben lehetett merni
. A mw meg is allapitotta hogy mivel elso baba, valszeg lassabb lesz a vajudas folyamata, de ha egyszer beindulnak rendesen a dolgok akkor mar gyorsan kint lesz a baba. A vegen neki lett igaza
...
Addig is vajudtam rendesen egesz ejjel, kozben korbe-korbe setaltunk a folyoson, meg-megalltunk egy ket "kitraccsolasra". Az agyon szinte alig fekudtem, csak a legeslegvegen amikor mar 3-as/4-es hullamokban jottek a fajasok. Piheneskeppen a nagy vajudo labdat hasznaltam (nekem ez jott be a legjobban). Volt TENS gepem, de nagyon rovid idon belul rajottem hogy nekem az csak fokozza a fajdalmat es leszedettem magamrol. Igy fajdalom ellen maradt a semmi, addig amig el nem ertuk a reggel majd 10 orat, amikor mar az en nagy fajdalomturo kepessegem is atlepte azt a bizonyos hatart. Ez nem sokkal azelott volt hogy masodjara is megvizsgaltak belsoleg es megallapitottak hogy 5 cm vagyok. Ennek a hirnek amennyire nem orultem annyira halas is voltam, mert igy legalabb kaphattam epidural-t es vegre veget vethettunk annak az iszonyu fajdalomnak...gondoltam en...Ugyanis kb 5-10 perccel azutan hogy megvizsgaltak, hirtelen beindultak a tolofajasok es ugy kellett a ferjuramnak odaugratnia a mw-ot. Hirtelen negyen is ott termettek mellettem es elkezdtek rohamosan pakolaszni es intezkedni. En kis naiv pedig kozben folyamatosan kertem az epiduralist, amikoris a mw kijelentette hogy ez a baba rovidesen kint lesz, es az epiduralissal bizony elkestunk egy par oracskat
.
En meg nem ertettem hogy ez hogyan lehetseges. Hosszu orakon keresztul 5 cm-re sikerult kitagulnom, majd hirtelen az utolso 10 percben tagultam meg 5 cm-t?!?! A mw akivel a vegen megszultem Antoniat 10.30h-kor - eppen akkor lepett szolgalatba - rendkivul profin adta az utasitasokat. Neki koszonhetem hogy nem repedtem be! Szegeny viszont nagyon kenyelmetlenul erezte magat es oda is jott bocsanatot kerni a vegen, amiert nem volt ideje atolvasni a szulestervemet (hiszen akkor lepett szolgalatba), es a szules kellos-kozepen kellett kerdezgetnie olyan dolgokrol hogy kerem-e az injekciot a placenta megszulesehez, meg hogy mi a dontes K vitamin ugyben, stb...mind olyan dolgok amelyek vilagosan le voltak irva a szulestervben. Nem baj!
Mindent osszevetve, most hogy tul vagyok az elso szulesemen, az elmenynek sikerult elfelejtetnie velem az osszes angol mw-okkal valo addigi ketelyemet. Tenyleg felettebb jol kepzettek es, ha komplikaciomentes a szules, felernek akarmelyik szuleszorvossal! Jol esett amikor a latogato mw magabiztosan kijelentette hogy a kovetkezot akkor itthon szuljuk
.
Hat ennyi az annyi.
Udv mindenkinek, berni