Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Hát kiderült hogy szájpenészünk lett a Zinnattól, meg ettõl van a csúnya popsi is. Boraxot javasolt a dokinõ, ezt aki már csinálta hogy kell, hányszor, pontosan evés elõtt vagy után, és a mellett minden evés elõtt át kell-e vele törölni?
Mindenesetre legalább jól eszünk Kép, úgyhogy a szájpenész ezt nem gátolja,és azért már gyógyulunk is, bár kell még legalább csütörtökig továbbra is szedni a Zinnatot, de már kevesebbet mint eddig.

Sziasztok: Norcsi.
norcsi
Lenti

Bocs: Nem mellett, hanem mellet!!KépKépKép
norcsi
Lenti

Iboly!
Nagyon koszonjuk a reszletes tanacsokat!
Matol megprobalom akkor a surubb szoptatast. Most jottunk a vedonenitol es jelentem: Donat 3 kilos.KépKépKépKép Igy nem kell mar neki tapszert ennie. Rakerdeztem a kasas kiegeszitesre, felhivta a dokinkat, aki azt tanacsolta, hogy mivel van eleg tejcsim, felejtsuk el egy idore a hozzataplalastKépKép
Szoval indul a szoptatas ezerrel, a cumisuvegeket meg elfelejtjuk vegreKépKép
Szurkoljatok, jo?
Pusszantas: Nyuszimano es Donat
Nyuszimano

Szia Norcsi!
Nekünk kellett, glicerines bórax a patikában kapható recept nélkül kicsi üvegben. A mellett nem kell vele lemosni, ha veszel Mamilla kendõt az nagyon jó (Brendonban lehet kapni). Egy fültisztító pálcikát kell beledugni az üvegcsébe, azzal kell bekenni a nyelvét, a szájüreget oldalt, jó alaposan. Mi szopizás elõtt és után is kentünk. A lényeg, ha utána bekenitek fél órán belül ne érje folyadék, tejci stb. Hamar használ, de 10 napot kenjétek vele végig (minden szopizáskor), mert nagyon hamar kiújulhat.
Remélem, mostmár meggyógyul Bánk!Kép
ágci

Kép
Ágci

Sziasztok!
Norcsi: nekünk is volt szájpenészünk (nagyon durva volt, mert annyi volt, hogy úgy nézett ki a 1,5 hetes Balu szája messzirõl, mintha már fogai lennének). Nagyon fontos a száj ecsetelésénél, hogy egy kicsit meg kell dörzsölni, mert ettõl jön le a szájáról. Mi nem így tettük az elején, és nem is akart rendesen múlni.
cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest

Sziasztok!

Köszi Ágci és Cory. Kenegetem, meg most már dörzsölöm is neki, úgyhogy remélhetõleg hamar elmúlik. Nála csak a nyelve kicsit szájpenészes, de jó lenne ha ez nem is fokozódna. A Mamillát meg fogom próbálni, mert ez a bóraxos oldat olajos, és nem valami jó érzés amikor bekenem vele a mellemet.Hát most már én is szeretném ha végleg kilábalnánk a betegeskedésbõl!Kép

norcsi
Lenti

Sziasztok!

Heni!
Esküvõre megyünk, de majd csak 2 hét múlva. Amúgy 75C lett a BH mméret, elõtte 75B volt. A húgom elnevezte a melltartóbetéteket tappancsoknak és mindig röhög rajtam, ha átlátszik.Kép

Snoopy!
Köszi a jótanácsot, de nekem attól is beindul a tej, ha Boti sír. És akkor a gyereket szorítsam, vagy a cicimet? Azért lehet, hogy itthon kipróbálom.

Lara!
Az esti szopival egy darabig én is így voltam. Próbáld ki, hogy elõtte beülsz egy kád melegvízbe és ellazulsz. Nekem ez segített. Az élményt azzal fokoztuk, hogy Apuka- babával az ölében a kád mellé ült. Boti nagyokat sikkongatott, hogy Anya is bír pancsolni. És mire a baba is megfürdött, csak bodyt adtam rá, bebújtunk a frissen vetett ágyba és szopizás közben a kicsi édes talpacskáival rugdosott (vagy símogatott). Esküszöm akkora élmény volt, hogy tuti több tej termelõdött.

Norcsi!

A Mamilla kendõnek van olyan összetevõje, ami meggátolja a szájpenész kialakulását.
Remélem még nem mentem az agyatokra a kendõmmel.

Kicsit segítsetek!
Ti hogy gyõzitek meg a nagyszülõket arról, hogy jó amit csinálunk és eljárt az idõ a 3 ill. 4 óránkénti szoptatás fölött. Engem már szinte utálnak, hogy össze-vissza szoptatok. (Persze nem anyukámról van szó)

Jók legyetek! Erika
Erika

Kedves Iboly!

Igen, nagyon szomorú vagyok, mert én nagyon szerettem volna szoptatni a kislányomat, de akármit csináltam, nem lett több a tejcim.

Sajnos mára már oda jutottunk, hogy Zsófi csak akkor hajlandó szopizni, ha nem túl éhes és akkoris csak az elsõtejet szopizza ki. Csináltam már azt is, hogy kicsit fejtem szoptatás elõtt, de akkorsem hajlandó sokáig szopizni. Januárban még kb. 30-40 ml-t kiszivott a két mellembõl és utána még 150-160 ml tápszert evett, most már a bal mellemet nem is hajlandó a szájába venni, a jobbot is csak immel-ámmal szivja, aztán gondol egyet és üvölt. Néha még bevetem a szop-tanit-ot, merthogy azzal sikerült fenntartanom a tejtermelést, de sajnos igen küzdelmes, mire a szájába adom a mellemet és a csövecskét is úgy, hogy mindkettõt rendesen szivja és menjen is belõle. Rendszeresen fejem a melleimet, naponta kb. 100-120 ml-t sikerül lefejnem, többet nem. Sajnos kezdek belefáradni a küzdelembe, azt hiszem, elég sokáig türelmes voltam, nem?

Azért ha van még ötlet, szivesen várom, de olyat nem nagyon hallottam, hogy valakinek a gyerkõc 4 hónapos korában beindult volna rendesen a tejtermelése. Vagy Ti tudtok ilyet, mert akkor nem adom fel!!! Már 3 hetes kora óta nem elég a tejci!

Sziasztok!
Walacky (Réka) és a 4 hónapos Zsófi
walacky

Sziasztok!
Kedves Nyuszimanó!
Nagyon gratulálok, igazán ügyes vagy, hogy át tudtál térni a kizárólagos szoptatásra! Mennyi ideig volt kórházban a babád? Ott hogyan tudtátok megoldani az etetést? Mesterségesen táplálták vagy megengedték, hogy mellre tedd? Kíváncsi vagyok, hogy zajlik ez Finno.-ban! Vagy inkább a baba állapotától függ? És tényleg ott is van védono-rendszer?

Kedves Erika!

Érdekes, hogy neked rögtön folyni kezd a tejci, nekem ilyenkor ált. csak belövell. De akkor úgy néz ki a cicim, mintha a duplájára none! Elég vicces látvány. Tényleg, ha abbahagyom a szoptatást, akkor visszacsökken a méret? Avagy a súly befolyásolja?

Ne hagyd magad a nagyszülokkel szemben! Én úgy oldottam meg a problémát, hogy már azelott elmondtam, hogyan és miért így szoptatok, mielott beleköthettek volna. Minden olvasmányélményemet elmesélem (szörnyen idegesíto lehet, de túlélö technika!), és a legföbb érvem mindig az, ha valaki bele akar kötni, hogy éppen azért van még mindig tejem, mert igény szerint szoptatom a Barnit. Szerencsére nálunk nem a nagyszülok a legföbb ellendrukkerek, alig-alig mernek beleszólni bármibe is. Ezért vagyunk nagyon jóban! Férjem anyukájának az a heppje, hogy nem fázik-e a baba, de hál'Istennek ezt is nagyon óvatosan kérdezi, és már megszokta, hogy mondom, hogy nincs ez a gyerek cukorból (bár épp olyan édes!), meg hogy néha kell egy kis koszt ennie... Na de ez nem ide tartozik, hanem az Anyós-após rovatba...
Szóval, ha teheted, olvastasd el velük a SzME, az LLL és a Kismama ide vonatkozó írásait, vagy legalább meséld el, hogy régen épp a szigorúan betartatott etetési órarend és a teáztatás, ill. a korai hozzátáplálás miatt szoptattak a mamák csak 2-3 hónapig! (Sot, sokan most is ezeket a hibákat követik el!) Én nagyon nem hagytam magam befolyásolni.

Kedves Réka/Walacky!

Iboly biztos fog tudni mondani neked valami okosat, nekem is a szop-tanít jutott eszembe, de ezek szerint már próbáltad! Talán van még remény, ha rájöttök, mi lehet az oka a babád rossz szopizási kedvének! Gondolj arra, hogy sok soha nem szült, örökbefogadó anya is képes szoptatni gyermekét!
Ha pedig végképp nem sikerül, ne légy szomorú, hiszen az a pár csepp tejecske is ajándék, amit ki tud szopizni Zsófid! Tudom, hogy ebben a helyzetben nehéz megvalósítani, de ne akard ennyire görcsösen, hátha akkor jobban megy a dolog! A lelki attitüd szerintem szinte többet számít, mint a fizikai adottságok!
Tápszeren is ugyanolyan kiválóan fel fog noni a kisbabád, hiszen a leges-legfontosabb az, hogy szeresd! Ne hagyd fel a cicire tevést, hiszen a testi kontaktus azért ugyanúgy megmaradhat, és talán ha nem koncentrálsz annyira arra, hogy Zsófi szopizik-e tejet vagy csak cumizik, akkor könnyebben be is indul?!
(Lehet hogy hülyeségeket írtam, de talán segít egy picit.) Tényleg ne legyél szomorú!!!! Always look on the bright side of life...

Kérdésem a rizspehellyel kapcsolatos. Ha valaki kizárólag szoptat egy 4-5 hónapos kisbabát -azt hiszem teje is van elég-, akkor szükséges-e ilyet adnia neki??? Vagy akár a 6. hónap után?

Sziasztok,
Heni
gesztenye

Szia Bianka!

A cumiról kérdeztél. A puha, rugalmas anyamellet egészen más technikával szopizzák a babák, mint a kemény, mesterséges cumit. A mellet úgy kell bekapni, hogy nem csak a bimbót szopogatják, hanem az areola (bimbóudvar) nagyobb részét is beveszik a szájukba. Alatta helyezkednek el a tejöblök, amelyek a tejet "tárolják". A bimbóban nincs tej, a tejmirigyekben termelõdött tej a tejcsatornákon keresztül jut el a tejöblökbe, ahonnan a baba szívó, préselõ mozdulatokkal nyeri azt ki. Ahhoz, hogy ez a szopás hatékony legyen, a baba nagyra tátja a száját, jó mélyen veszi be a bimbót és az areola nagyobb részét, vácuum keletkezik, a bimbó ellapul, hozzápréselõdik a szájpadhoz. Ezzel a technikával olyan hatékonyan szopik a kisbaba, hogy a megfelelõ ingerek eljutnak az agyalapi mirigyhez, ennek hatására prolaktin termelõdik, amely a tejképzõdést beindítja.

A kemény, rugalmatlan cumit nem tudja a csecsemõ ezzel a technikával szopni. A szája elsõ részében tartja, mégpedig a szájával, fogínyével. Ha ez a tartás rögzül és így szopja a mellet is, akkor nem ér el eredményt. A kicsi nem jut elég tejhez, nem jut elég inger a prolaktin termelõdéséhez, apadni fog a tej. Ezenkívül kisebesedik az anya mellbimbója is. A másik gond, hogy a cumi használata miatt, nem tölt a kisbaba elegendõ idõt a mellen való szopizással, a komfortszopási igényét a cumin elégíti ki, így az anya mellét kevesebb inger éri, kevesebb tej termelõdik, a kisbaba nem jut elegendõ tejcsihez, stb.

Felsorolom csak címszavakban, milyen problémákhoz vezethet a cumi használata:

-lassú gyarapodás
-szájpenész
-cumizavar
-szopási sztrájk
-tejcsatorna-elzáródás
-mellgyulladás
-mellbimbófájdalom
-nagyobb esély a korai elválasztódásra
-az anya fogamzóképességének hamarabbi visszatérése

Hozzáteszem még, hogy a fejlõdõ országokban a korai elválasztódás növeli a csecsemõhalálozás esélyét, tehát ott a cumihasználat élet-halál kérdésébe is beleszól. (Nem én akarom neked túldramatizálni a dolgot, ezt egy szakkönybõl idéztem szóról szóra, mint hiteles felmérési eredményt.)

Üdv. Iboly
iboly

Heni!
Donat nov. 25-en szuletett, dec. 27-ig volt Helsinkiben a klinika koraszulott osztalyan, mi erre az egy honapra felkoltoztunk oda (merthogy 250 km-re lakunk a fovarostol egy kisvarosban.) Dec. 27-en hoztak a varosi korhazunk gyerekosztalyara a kisfiunkat es febr. 2-an hozhattuk haza. Eleg hosszu ido volt, de nagyon megerteKép
Eleinte mestersegesen taplaltak, de kezdettol fogva kapott anyatejet, mindig en tolthettem bele a pumpagepbe, hogy erezzem, en etetem a kisfiamat. Persze volt, mikor a paromnak atengedtem ezt a feladatotKép. Fontosnak tartottak a noverek, orvosok, hogy minden csepp anyatejert megdicserjenek, es sokat nyugtatgattak, hogy ne stresszeljem magam a mennyiseg miatt, a lenyeg, hogy oruljek minden cseppnek. Aztan hosszu ideig cumisuvegbol etethettuk Donatot, kizarolag az en tejemmel, vegul januar kozepetol neha-neha mellre rakhattam, de utana persze cumibol evett. Szoval igy zajlott ez nalunk.

Igen itt is van vedono rendszer, csak nagyobb hataskorrel, felelosseggel birnak, mint otthon. Pl. az oltasokat is ok adjak. Otthon dokik nem?
Ja tegnap megkaptuk az elso oltasunkat. Szoval nagyfiuk lettunkKép

Puszi: Nyuszimano es Donat
Nyuszimano

Szijasztok!

Erika! Ezt az esti fürdöt már kipróbáltam, tényleg nagyon hatásos, dehát minden nap ezt nem lehet csinálni sajnos. Ha nincs erre idöm, akkor szoktam inkább többször szoptatni, ha kevesebb a tej este.

Walacky! Szerintem nincs minden veszve, tudnál több tejcsit elöállitani, de elöbb a babát kéne rábirni arra, hogy szopizzon. A tápszert gondolom cumisüvegböl szoktad adni, ugye? Talán ez az oka, hogy nem hajlandó szopizni mellröl Zsófi.
Ugyanazt kéne csinálnod, mint én csináltam Iboly tanácsára a bimbóvédöröl való leszoktatáskor.
Iboly, ugye? Rékánál is ez lehetne a megoldás.
Nekem is azóta szopizik mellröl bimbóvédö nélkül a kislányom és van is több tejem.
Ha gondolod leirom neked e-mailben, én hogyan csináltam.

Nyuszimano! Nagyon ügyesek vagytok!Kép

SZijasztok, Lara
lara

Kedves Lara!

Természetesen minden jó tanácsot szivesen fogadok, mert mint irtam korábban, nem adom fel, ha valaki szerint még van remény.
Azt elfelejtettem irni, hogy mi is bimbóvédõvel szopiztunk az én befelé forduló mellbimbóm miatt, december 22 óta megy csak anélkül. Addigis többször próbálkoztam, de sajnos nem fogadta el Zsófi a meztelen cicit, aztán egyszercsak elfogadta.
Igen, cumisüvegbõl adom neki a tápszert, mert kb. 3 hetes korától 6 hetes koráig kanállal adtam, de aztán mivel nem lett több a tejcim, ezért azt hittem, hogy biztosan gyorsan elapad a tejem és ezért nem gondoltam, hogy a cumisüveg káros lehet. Most már érzem, hogy nem volt jó dolog abból etetni, ezért használjuk a szop-tanitot, de nincs mindig türelme Zsófinak hozzá.

Várom az e-mailedet.
sch.reka@axelero.hu

Elõre is köszi: Réka
walacky

Sziasztok!

Fõként Ibolytól kérdezem, de minden tanácsot szívesen veszek. Mikor van itt az elválasztás ideje?

Maja 5 és fél hónapos, a dokinéni javasolta a 6 hónapot kezdésnek. Ez már közel van. Nade nálunk még semmi olyan nincs, hogy kapkodna a kaja után, amikor eszünk, szemmel láthatóan egyáltalán nem érdekli. Nagyon jól szopó és fejlõdõ baba, ámde elég lusti. Általában jól van lakva, és nyugodtan szemlélõdik. Étvágy megnõtt az utóbbi idõben, úgyhogy többet eszik (ez lehet már jel), rág is (de nõ a foga), de különösebben nem érdekli a kanál, a banán vagy ilyesmi.

Szóval ti mikor kezdtétek, kezditek?

Zsuzsa
zsuzsa73

Iboly,

Koszi a valaszt. Hat eleg elrettento dolgokat irtal! Sajnos az altatashoz kell, de azon kivul nem is nagyon igenyli. Regen elaludt szopi kozben, ez volt az altatas. De par hete, hogyha faradt, nem hajlando szopni. Na ilyenkor jon a cumi es egy kis alvas. Kb. 35-45 perc mulva felebred es akkor eszik. Remelem ennyi cumizas meg nem okoz bajt.

Viszont van ujabb kerdesem. Ejszakai szopi utan kell ill. szoktatok bufiztetni?
Mert az en lanyom fel sem ebred ugy eszik es ha ujra elalszik szopi kozben, nincs szivem felvenni nehogy felkeljen.

Es meg egy kerdes az "egyuttalvoktol". Miben alszik a babatok?
En csak egy vekony pamut rugit adok ra, de igy is mindig megizzad mellettem. Napkozben ha egyedul alszik nincs ilyen problema. Ja, egy paplan alatt alszunk. Lehet hogy kulon kellene?

Elore is koszi a valaszokat,
Bianka
bianka

Sziasztok!

Most talán már a szájpenészünk is múlik, a hasmenés már határozottan csökkent!KépKépKép De ez a Mamilla kendõ rettentõ büdös!

Bianka. Mi együtt alszunk a babával, de úgy,hogy egy jó nagy ágyunk van, aminek az egyik része csak az övé, ott õ gyakorlatilag azért nem teljesen közvetlenül mellettem van, de ha szopizni akar, akkor kicsit közelebb fekszem hozzá, és így oldjuk meg.
Büfiztetésrõl szó sincs, hiszen gyakorlatilag félálomban szoptatom, én is, õ is alszik közben. Én egy hálózsákot adok rá (thermo) és van egy külön kis takarója is, amit rendszerint le szokott rugdosni, de nem mindig. Mindenesetre egyáltalán nem szokott izzadt lenni. Szerintem nektek is egy külön takarózás lenne célszerûbb.

norcsi
Lenti

Sziasztok!

Bianka: az én fiam is velünk alszik. Közös takaróval, mert duplapaplanunk van. Bár ez elég vékony. Balun egy pamut hálózsák van és pelus. Nem szokott megizzadni.

cory

cory
Budapest

Sziasztok!

Heni, ahhoz képest, hogy csak mûkedvelõ vagy, teljesen pontos voltál. Kép
Rizspehely: szerintem tök felesleges még, 6 hónapos kor után is többre megy a babád gyümikkel, fõzelékekkel. De a rizs legalább nem allergizál, ha bevezettél már egyebeket, adható. Fontos, hogy megnézd, nem tartalmaz-e tehéntejet, tejport, mert akkor mindenképpen várni kéne vele egyéves korig.

Nyuszimanó, de jó! Ügyesek vagytok, hajrá!

Erika, nem mindig lehet õket meggyõzni. Néha az válik be, ha megmondod, hogy tudod, hogy jót akarnak, de neked rosszul esik, hogy folyton kritizálnak. Úgy csinálsz mindent, ahogy a legjobbnak ítéled, s ha nem is értenek egyet veled mindenben, higyjék el, hogy te is a legjobbat akarod a gyerekednek. Ez most a te esélyed a gyereknevelésre, nekik is megvolt a maguké. Mindezt kedvesen, hiszen tényleg jót akarnak. (Persze, vannak kiállhatatlan rokonok, akiknél nem válik be a dolog, de reméljük, a tieid nem azok.)

Heni ötletei az olvastatásra nagyon jók, néha pedig az jön be, ha mintegy véletlenül elölfelejted az újságot egy adott cikknél kinyitva...

Réka, szerintem, próbáld ki, amit Lara tanácsolt, nagyon is lehetséges, hogy nálad is cumizavar miatt nem termelõdik elég tejcsi. Cumizavaros babáknál a Szoptanít nem nagyon válik be.

Na, itt meg is ragadom az alkalmat, hogy eloszlassak egy félreértést. A Szoptanít nem tanítja meg a babákat szopizni! Az elnevezés helytelen. Az eredeti, angol neve Supplementer vagyis Hozzátápláló. Ez a készülék abban segít, hogy amíg nem indul be a tejtermelés, vagy kevés a tej, addig a pótlást ezzel adjuk a babának, megelõzve a cumizavart. A tej egy kis csövön keresztül áramlik, amelyet a mama mellére kell erõsíteni. Így a baba akkor is stimulálja a mamája mellét, ha abban még nincs tejcsi, s közben hozzájut a táplálékhoz. Jól beválik örökbefogadott babáknál is.
Koraszülött babáknál a mama ujjára lehet erõsíteni, ezt hívják Finger feeding-nek. (Ha még gyengék a mellbõl való szopizáshoz.)
Egyetlen esetben tanít: ha a baba szopóreflexe gyenge. Akkor ugyanis a szájába áramló tej hatására nyelni kezd és a nyelés hatására ösztönösen szopni fog.

Cumizavaros vagy sztrájkoló babák, akik nem fogadják el az anyamellet, nem veszik hasznát a Hozzátáplálónak.

Zsuzsa, 6 hónapos kor elõtt nem javasolt a szilárd táplálék bevezetése, de 6 hónapos kor után sem kötelezõ. Legjobb, ha figyeled a kisbabád jelzéseit.

Általános jelek:
-6 hónapos elmúlt;
-stabilan tud ülni;
-a szájába bevitt étel befelé megy, lenyeli, nem tolja ki a nyelvével;
-váratlanul gyakrabban szeretne szopizni, mint akinek sosem elég, és ez nem rendezõdik gyakoribb szoptatással pár nap alatt, mint egy -növekedési ugrásnál;
-stagnál a gyarapodása;
-képes rágni;
-képes a kezével megfogni és a szájába tenni az ételt

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy az elsõ életévben a babák fõ tápláléka az anyatej, tehát ha megismertetjük a szilárd ételekkel, akkor azt szoptatás után tegyük, ne elõtte és fõleg ne helyette! Nem kell kiváltani egy-egy szoptatást a gyümölccsel, fõzelékkel!
Egy kisbaba akár egyéves koráig is élhet kizárólag anyatejen, ha megfelelõen gyarapszik és nem mutatja jelét, hogy megérett volna a vegyes táplálkozásra.

Bianka, nem muszáj éjjel megbüfiztetni a kicsit, ha bántja a pociját a lenyelt levegõ, úgyis jelzi.

Norcsi, örülök, hogy jobban van Bánk!

Iboly
iboly

Norcsi, cory, Iboly,

Koszi a valaszokat.
Ugy tunik az en lanyom ilyen forroveru fajta Kép Lehet, hogy megprobalom a kulon takarot, bar o kimondottan szeret hozzambujva aludni.
Ejszakai bufizes pedig hanyagolva.

Most volt itt a vedono. Kerdeztem a hajhullasrol, marmint hogy meddig tart. Azt mondta amig szoptatok. Kép Azert remenykedek hogy ez nem igaz, mert ha igen, akkor en tenyleg meg fogok kopaszodni mire a lanyom egyeves lesz.

Bianka
bianka

Sziasztok!

A hozzátápláláshoz szeretnék hozzászólni. Tapasztalataim azt mutatják, hogy egyáltalán nem jó a babáknak az, ha 6 hónapos korukig nem kapnak valamilyen szilárd táplálékot. (Védõnõ vagyok, sok gyereket látok.) Igaz, hogy sokáig érdemes szoptatni a babát, de ezt lehet úgy is, hogy mellette már kb. 4 hónapos korától kap gyümölcsöt, fõzelékfélét, majd 6 hónaposan akár húst is, persze keveset. Nagyon sok baba vérszegény lesz, akivel nem így járnak el, a vashiány miatt. Ez pedig általános fejlõdési visszamaradást eredményez. Nagyon kevés gyereknek elég a kizárólagos szoptatás (kb. 10 %), akármilyen nagy divat is ez manapság.

Iboly: miért kellene ülni egy babának ahhoz, hogy egyen? Miért kellene rágni tudni? Senki sem olyan étellel kezdi ismertetni a babáját, amit már rágni kell, sokáig csak pépeket ehet. Azzal pedig végképp nem értek egyet, hogy meg kellene várni, amíg stagnál a súlygyarapodás! Szép is lenne, ha mindenki megvárná!?! Mint ahogy az sem feltétele az evésnek, hogy a baba önállóan meg tudja fogni az ételt, és még a szájába is tudja tenni. Ezt csakis teljesen szilárd táplálékkal tudná megtenni, mint pl. a babapiskóta. Az általad írt lista abszurdum, a feltételeit egy átlagos 9 hónapos baba tudná csak teljesíteni.

Összefoglalva: a legjobb legalább 1 éves korig szoptatni a babákat, de már 4 hónapos kortól hozzátápláni, fokozatosan bevezetve a különbözõ ételeket.

Cs. Judit
Cs. Judit

Kedves Cs. Judit!

Mindenekelõtt kérlek, olvasd el a Csecsemõ- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium állásfoglalását a 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatásról, amit védõnõként meg kellett kapnod.

A többit illetõen: valóban kiváncsi vagy az érveimre és meggyõzhetõ vagy, vagy csak háborogsz? És gondolom, van még egy pár dolog az elõzõ írásaimban, amivel nem értesz egyet, ki vele!

Iboly
iboly

Sziasztok Lányok!

Régen jártam erre, sajna nem volt túl sok idõm. Idõközben nekem is elkezdett kevesebb lenni a tejem, de okultam abból, amit nemrég Larának írtatok, úgyhogy hála Istennek, 1-2 nap alatt(!) megoldottuk ezt a gondot.

Tegnap megkaptuk a 3 hónapos oltást. A dokinéni szerint Romola vérszegény, (ami szerinte nem nagy gond, sok kisbabánál elõfordul) és írt fel neki vasat és folsavat. (A vasat cseppekben kell adagolni, a folsav tabletta formában van, össze kell törni és gyümölcslével /szerintem pedig anyatejjel/ adni neki.)
Kérdésem ezzel kapcsolatban az volna, hogy szerintetek nem lenne jobb, ha inkább ezeket én szedném, és Romi a tejcsivel kapná meg?
Továbbá: én a különbözõ vitaminokat, ásványi anyagokat jobbnak látom természetes formájukban, egy jól megválasztott étrenddel elfogyasztani, mint így, mesterséges formájában.
Ti mit tennétek a helyemben?
1. Kezdjek el én egy vasban és folsavban gazdag étrendet tartani,
2. én szedjem a lányomnak felírt gyógyszereket, vagy
3. ahogy a doki néni mondta, adjam be neki?

Elõre is köszi a segítségeteket, sziasztok: Laura
Laura

Laura!

Épp tegnap beszéltünk errõl is (meg sok másról is) a homeopata dokinéninkkel. És õ mondta, hogy a vashiányra van nagyon jó homeopátiás bogyó. Szerintem érdemes lenne ennek utánanézned, mert az aztán tényleg természetes, és a baba kis forralt vízben feloldva kaphatja.

Bár én nem vagyok sem védõnõ, sem szoptatási szakember, de eddig a két nagyobbik gyerekemet (most a kicsit is remélem) hat hónapos korukig kizárólag csak szoptattam, és utána még sokáig, a nagylányom 18 hónaposan magától hagyta abba a szopást, a kisebbet a harmadik terhességemkor kellett leállítani, mikor két éves elmúlt, és egyáltalán nem volt vérszegény és fõleg nem fejlõdésben visszamaradott egyik sem. Úgyhogy nálunk ez nagyon bevált, és csak ajánlani tudom mindenkinek!Kép
norcsi
Lenti

Oh, most, hogy visszaolvastam, látom, Cs. Judit is a dokinénim véleményént osztja!
Judit! Ha hozzátáplálok, pl. fõzeléket, gyümit, akkor elegendõ vashoz jut szerinted? Nem kötözködni szeretnék, de vas (ha jól tudom) a mákban, marhahúsban, vörösborban, meggyben található nagyobb mennyiségben. Szerinted valóban ezeket kellene adnom a fõzelékekkel, gyümivel a babának? Tényleg nem akadékoskodásról van szó, hiszen az általad leírtak teljes mértékben igazolják a doki nénimet.
De akkor nem lehetne azt a kompromisszumot megkötni, hogy az anyukák fogyasszanak értékesebb táplálékokat? Mondjuk kidolgozni egy vasban, folsavban, meg persze káliumban, D-vitaminban gazdag étrendet a szoptatós anyáknak. Így szopizhatna sokáig a baba, és nem is lenne a baba vashiányos szerintem.

Kíváncsi vagyok a véleményedre, szia: Laura
Laura

Judit!

Eszembe jutott még valami. Köztudott, hogy a gyógyszergyárak (hogy finoman fogalmazzak) anyagilag érdekeltté teszik az orvosokat, hogy felírják a termékeiket. Ez sajnos a gazdag országokban is így mûködik, tehát egy rossz szavam sem lehet azért, hogy nálunk sem állnak ellen az orvosok a csábításnak ilyen fizetések mellett.
Csak tudod, sajnos ez a gyakorlat azt hozza magával, hogy ha a doki felír egy receptet, bennem mindig elõször az a kérdés fogalmazódik meg, hogy: ez most a betegnek (babámnak, nekem, stb) jó, vagy a gyógyszergyárnak? Biztos, hogy IGAZÁN be kell venni? Úgyhogy a gyógyszereket mindig nagy-nagy kételkedéssel veszem be és adom be a gyermekemnek is.

Hozzátartozik még a dologhoz az is, hogy ez a doki néni felírt tápszert az unokahugom kislányának, aki 1 éves és még mindig szopizik esténként, de már mindenfélét eszik rendesen, és makk egészséges.

És eszembe jut még egy történet ezzel kapcsolatosan: amikor a lányom született, a kórházban a szomszéd ágyon lévõ kisbabából egyik REGGEL vért vettek (mint minden újszülött babából). Aznap ESTE lett kész a vérvétel eredménye, amely szerint a baba súlyosan vérszegény, vércsere szükséges. A kisfiú EGÉSZ NAP SZEMMEL LÁTHATÓAN gyönyörû volt, és jól "mûködött": tanult szopizni, aludt nagyokat és alig-alig volt sárga. Levitték a patológiás osztályra, az anyuka oda járt szoptatni, idegeskedett állandóan, és egy emelet választotta el a gyermekétõl. A vércserét végül nem csinálták meg, és - mintha mi sem történt volna - 5 nap után haza is mehettek.
Késõbb tudtam meg, hogy a kórházban minimun x beteg gyermeknek "kell lennie", különben bezárják az osztályt...

Bocsának, ha hosszú voltam, de ezeket csak azért írtam le, hogy lásd, hogy nem direkte renitens kismamák vagyunk, hanem megvan az okunk, hogy miért pártoljuk egyre többen a lehetõ legtermészetesebb etetési és egyéb módszereket gyermekünk nevelésében.

Szia: Laura
Laura

SZija lányok!

Képzeljétek a védönönk mesélte, hogy ö még annak idején úgy tanulta, hogy már 2 HETESEN adni kell a babának gyümölcsötKép Jó, nem? Mesélte, hogy annak idején mindenki igy csinálta, söt fél évesen már itatták a babákkal a tehéntejet. Aztán mikor bölcsibe/oviba mentek ezek a gyerekek, semmi ellenállóképességük nem volt, sorba döltek ki az ártalmatlan ovis betegségektöl.

Laura! Ezaz! Néha ha én is észreveszem, hogy kezd kevesebb lenni, akkor csak egyszerüen gyakrabban szoptatok, és hipp-hopp több lesz a tejcsiKép
Miböl derült ki, hogy Romola vérszegény?

Szijasztok, Lara
lara

Lara!

A doktornéni lehúzta az alsó szemhéját, és közölte, hogy vérszegény. Elég világosak, halványrózsaszínek voltak az erei, talán nem volt valami vérbõ, ebbõl gondolhatta.
Nem tudom, érthetõen írtam-e le: ahol az alsó szempillák vannak, azt a részt húzta egy picit lefelé.

Szia: Laura
Laura

Laura!

Iboly naprakész a legújabb tudományos eredményekbõl, de addig is, amíg erre látogat, saját okulásom és vadászatom eredménye:

A babák 3 hónapos kora körül tetõzik a fiziológiás, azaz élettani vérszegénység. Ahogyan a magzati oxigénszállító vérfesték kinti élethez valóra cserélõdik. Minden babánál van. Nincs ellene terápia, mert nem is betegség.
Van olyan gyerekorvos aki ilyen kor vért is vesz Kép. Szerencsére a tietek nem ilyen Kép

A baba az anyatejbõl tudja legjobban felvenni a vasat. Mert abban ugyan nincs túl sok (ha vasat szedsz, akkor biztosan több), de olyan faktor van mellette a tejben, ami mindet a baba szervezetébe juttatja. A külsõ bevitt vas, akár kaja, akár gyógyszer, sokkal rosszabbul szívódik fel. Pláne egy 3 hónapos babában, hiszen még a pocakja sem érett másra, mint az anyatejre. Ha mást teszel bele, bármit, az megzavarja azt a védõréteget, amit a tejcsi alakított ki a bélfalon. Hogy ennek milyen hatása van a vasfelszívódásra, azt nem tudom. Talán Iboly tudja.

Szerintem legfeljebb Te szedd be a vasat, de babád a vérszegénységet úgyis kinövi. Persze meg kellen tudni, hogy Te nem vagy-e vér és/vagy vasszegény.

Üdv
Snoopy
snoopy

Sziasztok! Újra itt!
Nyuszimanó! Nagyon érdekes, amiket írtál, jó látni, hogy ott kint mennyire fontosnak tartják a mama tejét a koraszülött babácskák táplálásánál. Lassan itt is eljutunk oda? Jól értettem, hogy sikerült áttérned a kizárólagos szoptatáshoz? Ez szuper!!!
Iboly! Köszönöm a dícséretet! A rizspelyhet nem én adom, hanem egy rokonom az enyémnél fiatalabb babájának, teljesen meglepodtem rajta. Pedig tök jól tud szoptatni.
Cumizavarról nagyon tanulságosakat írtál. Az én fiam úgy játszik a cumival, mint bármilyen más rágókával, vagy csörgovel, forgatja, egyik kezébol a másikba teszi, megrágogatja, hozzáütögeti valamihez... Muris.

Hozzátáplálás: Az elmúlt pár nap hozzászólásai abszolút reprezentálják a ma Mo-on uralkodó, eléggé ellentétes felfogásokat, nem? A régi, "elválasztós" rendszert, ill. a "divatos", anyatejeset. Nekem mindig az jut eszembe, hogy a természeti népektol kellene tanulnunk, az ún. civilizált társadalom csomó olyan dolgot ránk kényszerít és elhitet velünk, ami valójában felesleges, söt, gyakran kifejezetten ártó. Azt hisszük (vagyis hiszik sokan, ált.), hogy cumi, cumisüveg, sterilizáló vackok, kiságy, babakocsi, stb nélkül már nem is lehet élni, nem nohet fel egészségesen egy csecsemo, holott dehogynem!!! Számtalanszor olvasom, hogy 6 hónapos kor elott meg sem tudják igazán emészteni a babák a másfajta ételeket, akkor miért eröltetik oly nagyon még mindig a 3-4 hónapos kortól kezdett hozzátáplálást??? Miért hívják még mindig elválasztásnak, amikor erröl szó nincs? Miért nem esik szó a 6 hónaposnál idösebb gyerekek anyatejes táplálásáról??? Miért reklámozzák egy olyan újságban, mint pl. az Anyák Lapja, az elválasztó tápszereket és babatejeket? Nem lehet, hogy az örök mumus, a PÉNZ áll mindezek hátterében? Ez költöi kérdés volt...

Annyiban talán-talán igaza lehet Cs. Juditnak, hogy sok gyerek azért nem fejlödik rendesen, mert mondjuk a szoptató anyuka felejti azt el, hogy ugyanolyan gondosan kellene ügyelnie a táplálkozásra, mint várandós korában, és ugyanúgy nem inni, nem dohányozni... (Ha akkor így ügyelt, természetesen Kép )

Ezzel azonban ellentmond az a tény, hogy (állítólag), még az igen elmaradott területeken, éhínségben élo, csontsovány asszonyok is tudják szoptatni kisbabájukat, és azok egészen addig, (ha jól tudom 2-3 éves korukig), egészségesek, azaz nincs hiánybetegségük, amíg CSAK SZOPNAK.

Szóval ritkább, amikor az orvos azt mondja, milyen rendes anyuka, hogy csak szoptat (nem emlékszem, ki írta.) A mi dokink is állandóan gyümölccsel etetné Barnit, férjem azzal tréfálkozik, hogy neki a helyi zöldséges ad jutalékot Kép

Uff.

Én azt szeretném kérdezni, hogy ti hogyan oldjátok meg 3 hónap feletti babával nyilvános helyen "ebédet"? Nálunk elég muris a helyzet, mert Barnit már minden más jobban érdekli, mint a cici! Cory, te írtál valami vicceset nemrég ezzel kapcsolatban.

Bianka: nekünk a BabyShop márkájú kocsizsák vált be, ezt használjuk hálózsáknak. Götzben vettük (azt hiszem, az újpesti MegaToysban lévoben), kb 4000 forint, de már majdnem fél éve használjuk. Mosógépben mosható, hamar szárad, könnyu vele ide-oda rakosgatni még az alvó babát is(Már ha rakosgatni kell Kép ) , és nem izzad bele, nem rúgja le magáról, stb. Csak egy ötlet, bár már jön a tavasz és a meleg ido.

Jó éjt nektek!
Heni
gesztenye

Sziasztok!

Snoopy! Köszönöm szépen, nagyon megnyugtattál. Valahogy ösztönösen én is így gondoltam, tehát már biztos, hogy nem fogom beletuszkolni szegénykémbe a vasat a folsavat.
Amikor a kórházból hazajöttünk, állítólag tökéletes volt a vérem vastartalma, ezért le is állítottak a vastablettáról. Hát, akkor most majd beszedem, és abban folsav is van.

Heni! A nyilvános helyen való ebédet mi szoptatással oldjuk meg. Átmásolom neked ide, amit "Az elsõ napok, hetek"-ben írtam errõl:
Egyébként én jobb híján már nem egyszer szoptattam autóban. Most lehet, hogy nem normálisnak tituláltok, de tapasztalatom szerint parkolóban egész nyugalmasan lehet szoptatni. Papamackónak múltkor elhúzódott egy megbeszélése, amire elkísértük, így hát kénytelen voltam a Blaha Lujza téren a parkolóban megszoptatni Romolát. De szopizott már a rendõrpalota elõtti parkolóban is. Végiggondoltam, hogy Romi úgyis bekapja a cicim egy részét, a buksijával is takarja, és a pulcsimat meg fölülrõl ráhúztam a cicimre, meg hát autóba amúgy sem lehet olyan tisztán belátni, úgyhogy nem csinálok belõle nagy gondot.

De szoptattam már a fogorvosi váróban is, szerencsére senki nem volt rajtunk kívül. Meg hát a fal felé fordultunk, háttal az üres székeknek.
Ha tényleg nagyon nem lenne nyugis hely valahol, akkor jobb híján keresnék egy WC-t, mondjuk egy gyorsétteremben, az szinte mindenhol van.

Nem tudom, tapasztaltabb anyukáknak mi errõl a véleménye?

Sziasztok: Laura
Laura

Szia Laura!
Persze én is szopizós ebédre gondoltam!!!! Én is szoptattam már érdekes helyeken, pl kórházi folyosón, Pizza Hutban és egyéb éttermekben, gyakran parkoló autóban, stb. Nem zavartattam magam, meg lehetett úgy oldani, hogy ne látszódjon semmi. Mostanában viszont azért vált izgisebbé a dolog, mert ha Barni valami zajt hall, vagy valaki elmegy elottünk, rögtön odakapja a fejét, és a cici szabadon marad, akrobata mozdulatok szükségesek az eltakarására, ill. a folytatáshoz.
Viszonylag bevált, hogy egy textilpelust betütök a ruhám nyakába, az eltakar, csak nagyon befülled alatta a kicsi, és utálja ha melege van. Na mindegy, nem járunk nap mint nap olyan helyekre. Mindez azért jutott eszembe, mert történetesen a Corában ért minket az "ebédidö", és elég mókás mutatványt hajtottunk végre a folyosón.
A vitamint én is inkább magam szedném be!
Sziasztok,
Heni
gesztenye

Sziasztok!

Snnopy, nagyon korrektül összefoglaltad a dolgot, én pedig mindjárt jövök a részletekkel. Egy dologban mondok ellent, nemrégiben néztem utána: Az anyatejben lévõ vasszintet nem befolyásolja az anya táplálkozása illetve az anya által szedett vaskészítmény.

Laura, én nem mondhatom azt neked, hogy ne add a babádnak a vasat, amit a doktor néni rendelt. Ellenben néhány dologgal talán hozzájárulhatok, hogy birtokodban legyenek a megfelelõ információk ahhoz, hogy helyes döntést tudj hozni. Amit itt leírok, akár ki is nyomtathatod és elviheted a doki néninek, hogy közösen tudjatok dönteni.

Személyes tapasztalatom: Nagyon sápadt gyerek voltam ( ma is elég sápadt vagyok, annak ellenére, hogy képes vagyok feketére sülni nyáron), a fél gyerekkoromat vérvétellel töltöttem, mégsem mutatták ki soha, hogy vashiányos, vérszegény volnék. Ha pedig lehúzom az alsó szemhéjamat, amolyan alig-rózsaszínû ott minden. Ennek oka, hogy elég alacsony a vérnyomásom, más már elájul azzal, amivel én még vígan elvagyok.

Akkor most jöjjenek a tények. Elõre bocsájtom, hogy a téma meglehetõsen kényes mivolta miatt, szóról szóra fogom idézni a szakkönyvet-angolból magyarra fordítva. Zárójelben, dõlt betûvel a saját megjegyzéseim.

<FONT COLOR="0000ff">"Anaemia (vérszegénység) ritka a szoptatott babák körében. Többek között, az alább felsorolt okok miatt:

* Az egészséges, idõre született csecsemõ bõséges
vastartalékokkal rendelkezik születése pillanatában, legalább
az elsõ 6 hónapra elegendõvel.

* Habár az anyatej vastartalma alacsony, nagyon jól hasznosul:
49%-a. Ellentétben a tehéntejjel, amibõl 10%, a vassal
dúsított tápszerbõl pedig csak 4% (!)
Az anyatej magas laktóz és C-vitamin tartalma segíti a vas
felszívódását.

* Szoptatott babák nem veszítenek vasat a székletükkel,
ellentétben a tehéntejjel táplált babákkal. A tehéntej ugyanis
bélrendszeri repedéseket (bevérzéseket) eredményez.

Az idõre született babák vastartaléka összeadódik az anyatejben készen lévõ vassal, s ez általában elegendõ ahhoz, hogy a csecsemõk hemoglobin szintje a megengedett határértéken belül maradjon akár az elsõ életév második felének nagy részében is.

Egy felmérés során, melyet olyan szoptatott babák között végeztek, akik nem kaptak vaskészítményt vagy vassal dúsított gabonapelyhet, bebizonyosodott, hogy a legalább 7 hónapig vagy tovább kizárólag szoptatott babák hemoglobinszintje egy éves korukban lényegesen magasabb volt, mint azoké a babáké, akik 7 hónapos koruk elõtt kaptak valamilyen szilárd táplálékot. A kutatók nem találtak anémiás esetet azok között az egy éven aluli babák között, akiket legalább az elsõ 7 hónapban kizárólag szoptattak. Ebbõl arra következtettek, hogy a 7 hónapig tartó kizárólagos szoptatás csökkenti a vérszegénység kialakulásának veszélyét, így ajánlott, különös tekintettel a világ azon részeire, ahol a szoptatás általános és vaskészítmények adása nem lehetséges vagy az adott kultúrában nem elfogadott.

Ha az anya vagy a gyermekorvos szeretné, egy vérvétellel ellenõrizhetõ a vas-szint, hemoglobinban mérve.

Születéskor a hemoglobinszint aránylag magas: 13,7-20,1 gm/dl között normális, ez az idõ múlásával csökken. 3 hónapos korban 9,5-14,5 között (általában 12), 6 hónapos kortól 6 éves korig 10,5-14,0 között (általában 12) normális.

A felesleges vas-kiegészítés felboríthatja a csecsemõ vasfelhasználásának kényes egyensúlyát, emésztõrendszeri problémákat, mint hányás, hasmenés okozhat. Az anyatejben két fehérje, a laktoferrin és a transferrin felveszi és megköti a bélrendszerben lévõ vasat, ezáltal megakadályozva azoknak a káros baktériumoknak az elszaporodását, amelyek növekedéséhez vas szükséges. Ha a szoptatott baba vaskiegészítést kap, a laktoferrin és a transferrin vasmegkötõ képessége ezt már nem bírja el, minek következtében a káros baktériumok elszaporodnak.</FONT>

Forrás: The Breastfeeding Answer Book, revised edition, 1997

Iboly
iboly

Sziasztok!

Hová tünt Cs. Judit???????
Még mindig olvassa az Iboly által ajánlott szakirodalmat?

Bianka!
Korábban én (is) felvetettem a hajhullásos problémát. Engem megnyugtatott az az info, hogy szülés után az a "hajfelesleg" hullik ki, amit terhesség alatt a fejbõrben tartott egy bizonyos hormon. De sajnos ettõl nem áll meg a hajhullásunk. Még mindig nem tudtok valami okosat?

Üdv.: Erika
UI.: Lécci vki írja már meg, hogy hogyan tudnék én is profilt készíteni, a tiéteket mind végignéztek, az összes fotó nagyon édes.Köszi: molnare@matavnet.hu
Erika

Sziasztok!
Erika,
bal oldalon találod: Regisztráció, Profil. Oda kattincs, a többi már egyértelmû.

Hajhullásról a következõt találtam:
Kérdés:
A gyermekem születését követõ 7. héten elkezdett hullani a hajam, ami azóta is - négy hónapja- tart. Normális-e ez, illetve milyen vizsgálat javasolt? Biztatnak, hogy a szoptatás abbamaradásával a hajhullásom is megáll. Van erre esélyem? Igen lehangoló az érzés és a látvány is.

Válasz:
Elõfordul, hogy a gyermekágyas idõszakban hajhullás észlelhetõ, bár ez szerencsére azért nem gyakori jelenség. Elsõsorban két dolog okozhatja: egyrészt hormonális eltérés, ennek vérvétellel, hormonvizsgálatokkal lehet a végére járni. A másik ok (a valószínûbb) az lehet, hogy a szervezet a terhesség-szoptatás miatt kimerítette tartalékait, esetleg vérszegénység is kialakult. Ha ez a helyzet, akkor a megoldás a terhes és szoptató anyák számára ajánlott multivitamin-mikroelem készítmények jelenthetik. Számtalan ilyen van forgalomban (csak példaként: Materna). Ha ez nem vezet célra, akkor tényleg az a biztató, hogy a szoptatás után valószínûleg magától megoldódik a helyzet.

Dr. Ács Nándor

A multivitamin mindenképpen jó lehet. Több termék is van, bár az áruk gondolom a húzósabb kategóriákba tartozik. Én nem próbáltam, tehát csak ideírom, amit találtam. (jutalékot nem kapok Kép
Vichy: Dercos ampulla (kúraszerûen), illetve kiegészítésként sampon.
Viviscal tabletta (kúraszerûen), külsõ kiegészítésnek uilyen hajszesz.
Phytoaxil sampon és kúra.
talán vmelyik segít.
Ágci

Kép
Ágci

Sziasztok!

Nem tûntem el, csak ritkán jutok géphez.
A vaskészítményekrõl és egyéb gyógyszerekrõl az a véleményem, hogy nem érdemes adni, inkább vasban gazdag táplálékot javasolnék, azt hiszem ezt már valaki részletezte.

Más: én nem elválasztásról írtam, hanem hozzátáplálásról. A legjobb az, ha az anyuka sokáig tudja szoptatni a babáját, de mellette adjon neki fõzelékeket is, "desszertként" ahogy azt szoktuk mondani. Így biztos, hogy mindenféle vitamin, tápanyag jut a babáknak. Pl. egy jó étvágyú 6 hónapos baba 6-8-szor szopizhat egy nap, és mellette 1-2-szer ehet már szilárd táplálékot.

Való igaz, hogy nagyon sok orvost, védõnõt megkeresnek a gyógyszergyárak, tápszergyárak képviselõi, nem mindig jó szándékkal, mint tudjuk mindenki a piacról él. Az anyukák feladata kiszûrni a sok gagyi tanács közül a jókat. Szerintem a legjobb az, ha semmiféle konzerv bébiételt nem adunk a piciknek, hanem mindenki elkészíti természetes alapanyagokbol az ételt. A konzerv ételekben mindig van só és cukor, ezzel tartósítják. Mellékesen megjegyzem, hogy sajnos a legtöbb kismamát ez egyáltalán nem érdekli, tömik a gyerekeiket a gyári ételekkel, most ez is menõ. (A lényeg, hogy márkás legyen, és lehetõleg jó drága is.)

A vérszegénység megállapítására a jobb orvosok nem használnak vérvételt, ne kelljen feleslegesen szurkálni a babát. Figyelni kell a szemet, fület, körmöket, és a szájat. Ezeknek kell szép rózsásnak, vérrel telinek lenni, és akkor biztosan nincs gond. Fõszabály: a sápadtság nem egyenlõ a vérszegénységgel.

Iboly: nem kötözködni akarok, nehogy annak vedd! Gondolkodtál már azon, hogy a különbözõ szakkönyvek, ajánlások milyen babákról szólnak? Az ideálisról, aki papírforma szerint fejlõdik, vagy az átlagosról, aki olyan amilyen? Aki nem úgy eszik, ahogy az a nagykönyvben van, vagy nem pontosan úgy hasznosulnak a tápanyagai, vagy éppen csak van 2 rossz hete étvágy szempontjából? Mernéd azt állítani, hogy kivétel nélkül minden babának elég 6 hónapos koráig a kizárólagos anyatejes táplálás? Erre tényleg kíváncsi lennék, mivelhogy az elõzõ kérdéseimre egyáltalán nem válaszoltál. Jöhetnek az érvek!

U.i: Hajhullásra talán jó a sörélesztõ tabletta is, mindegy milyen márkájú. De nem csodaszer, nem biztos, hogy beválik.

Cs. Judit
Cs. Judit

Cs. Judit!

Válaszaim megfogalmazásához alapvetõen szükséges, hogy tisztában legyek azzal, mi a te véleményed a fentebb, kékkel megjelent írásomról. Kérlek, fejtsd ki, mit gondolsz az idézett kutatási eredményekrõl!

Más: azoknak az anyukáknak, akiknek segíteni szoktam , van fogalmuk arról, mit tartok a nagykönyvrõl. Ebben tehát egyetértünk.

Én, mint LLL vezetõ, nem alkothatok véleményt arról, hogy minden babának elegendõ-e a 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatás. Ezt nálam jóval okosabbak megmondták, kutatási eredmények támasztják alá, saját tapasztalataim, ismereteim is ezt igazolják. Az Egészségügyi Világszervezet ezen állásfoglalását már nagyon régen közzétette, emellett viszont szükségesnek tartja egy olyan egészségügyi rendelet bevezetését, amely nem akadályozza meg az egészségügyi szakembereket abban, hogy indokolt esetben ajánlhassák a 6 hónapos kor elõtti hozzátáplálás megkezdését is.

Szerinted, Judit, mi számít indokolt esetnek?

Iboly
iboly

Sziasztok!

10 hónapos kislányom van. 6 hónapos koráig csak anyatejet kapott. Nem egy nagy evõ, most 8,5 kg. Az lenne a kérdésem, hogy ennyi idõs babának mennyi anyatejre van szüksége az egészséges fejlõdéshez? Szerintem kb. 150 g-ot eszik. 2x kap fõzeléket. Ebédre és vacsorára. Vacsi után van, hogy nem is szopik már.
Nagyon várom a válaszotokat mert a tápszert már megvettük, de még nem akarok adni neki. Akkor még ennyit se fog szopni.

Kriszta
Kriszta

Szija lányok!

Laura! Ééértem már. Érdekes, a mi dokinénink sosem nézte még az alsó szemhéját...

Hozzátáplálás: én azt figyeltem meg, hogy ahány embert csak megkérdezek (vagy olvasok), mindenki totál mást mond erröl, de nem csak erröl, hanem általában ami a babákkal kapcsolatos. Olyan egymásnak ellentmondó véleményeket hallok, és mindenki meg van gyözödve, hogy neki van igaza. Persze mindenki azt tanácsolja ahogyan ö csinálta, ami neki bejött, és ha igy nézzük, akkor tényleg neki van igazaKép
Csak egy tapasztalatlan elsö gyerekes anyuka ilyenkor azt sem tudja, hogy mihez kezdjen, mert mindenki mást mond, és mégis mindenkinek igaza van.
És az a legrosszabb, hogy még az orvosok sincsenek egy véleményen, megkérdeznék 5 dokit, tuti, hogy 5 féle etetési móccert mondanának.
Nehogy félreértsen valaki, ezt nem célzottan irom senkinek, csak úgy, hogy én ezt figyeltem meg. Nem is tudom, hogy ezt most miért irtam...

SZijasztok, Lara
lara

Szia Kriszta!

Tegnapi telefonbeszélgetésünk óta konzultáltam dr. Sarlai Katalinnal. Osztotta a véleményemet a tej mennyiséget illetõen, és õ is úgy gondolja, hogy vissza kéne édesgetni Nórit a melledhez. Úgyhogy próbáld ki, amit mondtam és tedd minél gyakrabban mellre õt, a fõzeléket pedig csak szopi után kapja. Gyümölcsleveket, teát el lehetne hagyni, amíg újra elég lesz a tejed. Kár lenne tápszerhez nyúlni, hiszen bõségesen volt tejed, könnyen visszajön, ha Nóri eleget szopizik.

Hívj, ha van még kérdésed.

Iboly
iboly

Még valami: ne stresszeld magad mennyiségek számolgatásával meg méregetésével, egyszerûen csak teremts nyugodt környezetet a szopihoz és te is próbálj nyugodt lenni. Meglátod, menni fog!
iboly

Szia Iboly!

Úgy gondolom, hogy tejcsi lenne mert este 190 g-ot sikerült lefejnem. AVENT cumisüvegbõl adtam neki oda. Ha cicire teszem sír. Azért próbálkozom.

Köszönöm, Kriszta
Névtelen

Sziasztok!

Iboly!

Végre valaki tudhat olyan kérdésre is válaszolni, amire sehol sem találtam.Kép

Persze, azt én is úgy gondoltam, hogy ha az ember vasat szed, akkor még nem nõ a szokásos felé az anyatej vasszintje. Az nyilván állandó. No de hogyha az anya vashiányos, akkor milyen érték után csökken az ilyen anyuka anyatejének vasszintje?
Merthogy ha csökken, akkor pótolva a vasat, rendezõdik a vashiány-nõ, azaz normalizálódik a tejcsi vasmennyisége. Szóval csak erre gondoltam. A kérdésre azonban nem tudom a választ....

Másik: A búzán kívül van-e még valamiben glutén?
Ha nincs, akkor nem tudod-e hogy miért írja a Kismama, hogy búzát 7? hónaposan már adhatsz, zabot meg csak késõbb?

Köszi

Snoopy
snoopy

Szia Lara! Mélységesen egyetértek veled! És ez olyan szomorú! Kép Mit gondolsz, én miért olvasom a szoptatás topicot??? Nekem is folytonos megerösítésre van szükségem...

A búza úgy értendö, hogy bármilyen péktermék, ami búzából készült? Valóban, mikortól lehet?

Sziasztok,
Heni

Walacky/Réka, sikerült tanácsot kapnod szoptatás-ügyben? Változott valami? Nagyon szorítok!
gesztenye

S.O.S. !!!

Tegnap visszatért a menstruációm! (5 hónappal a szülés után) Mivel elsõ babás vagyok, kicsit pánikba estem. Folyamatosan szoptatok. Hogy lehet ez? Még csak hozzá sem táplálok. A többieknek, akik szoptattak, akkor tért vissza, mikor ritkították a szoptatást, vagy amikor már abbahagyták. Mi lesz a tejcsivel??? Ugye nem fog jönni valami gonosz hormon, amelyik elviszi???
Tudom, hogy vannak köztetek többgyerekesek, kérlek írjátok meg, hogy nálatok hogy ment. Ha kínos, hogy ezt a témát ide írtam, akkor nyissunk újat! De gondoltam, esetleg Iboly is ír majd valami jót. A liga oldalán is azt olvastam, hogy amíg szopik a baba, addig nincsen peteérés.
Köszi: Erika
Erika

Erika!

Nyugi!!!!
Ez a dolog nagyon változó! Van, akinek akkor se jön meg, amikor már nem csak szoptat, és vannak olyanok, akiknek a kizárólagos szoptatás mellett is megjön.
Önmagában az, hogy megjött nem fogja a tej mennyiségét csökkenteni, nem kell aggódni.
Ami viszont néha bekövetkezik: a mensis napokon a tej íze megváltozhat, és ezt a babák megérezhetik. Vannak babák, akik ezeken a napokon nem szívesen szopiznak. De ez sem szükségszerû!!!!
A legfontosabb, hogy nyugi, nem vagy extra eset, nem kell aggódnod!!

Ildi

Ildi
pildi

Sziaszok!
Most olvastam el.

Ágci!
Köszi, meg fogom próbálni én is kialakítani.

CS.Judit!
Nekem az a véleményem a bébiételekrõl, hogy valóban nagyon csábosak és a rengeteg pr-nak köszönhetõen sokan ezt választják, és nem biztos, hogy rosszul teszik. Pl. gondoljunk a sárgarépára. Ami a szüleim kertjében terem, arról kijelenthetem, hogy nem kapott sok mûtrágyát, permetszert, stb. De amit a piacon veszünk, az ugye nincs bevizsgálva? Ilyen esetben sokkal biztonságosabbnak tartom a gyári bébiételt, amely szigorú ellenõrzéseken esik át. (A gyártók szerint, személyesen még nem láttam, kíváncsi lennék, hogy valóban így van?)
A tartósításról, pedig annyit, hogy szó sincs cukorról, meg sóról. Hõkezeléssel készülnek. Ennek az a hátránya, hogy a természetes vitaminok nagy része lebomlik, így hozzáadott vitaminokat tartalmaznak. De ha én fõzök meg, mondjuk egy krumplifõzeléket, abban pl. C vitamin, csak igen minimális található.

Snoopy!

Az élelmiszertanköny alapján - remélem jól emlékszem, ha nem, akkor javítsatok ki! - a rizs az egyetlen gabona, ami nem tartalmaz glutént. Ezért ez már elõfordul a 4 hónapos kortól ajánlott tejpépekben. A búza, zab, kukorica stb. tartalmaz glutént, nehezebben emészthetõ, megterheli a bélbolyhokat, késõbb szabad csak adni. Ne felejtsük el, hogy a babapiskóta, kekszek, mind ilyenek. Ja és a kenyérhéj is. Ezt csak azért írtam, mert tegnap Botit azzal akarták megkínálni.

Üdv mindenkinek! Erika
Erika

Sziasztok!

Nekem a lányoknál már megjött 8 hetesen és utána szabályszerûen óramû-pontossággal. Most egyszer volt még csak meg , a gyógyszer hozta meg, a gyógyszert azóta elhagytam, és nem is jelentkezett a menzesz. Pedig már várom a spirál miatt. Fel szeretném már rakatni végre.
Úgyhogy semmi pánik. Ja, és a lányaim menzesz ide vagy oda nagyon jól ettek akkor is.

Norcsi.
norcsi
Lenti

Sziasztok!

Heni! Örülök, hogy te is így gondolkozol a szoptatásról. Én nem szeretném azt bevezetni, hogy cumisüvegbõl kapja Romola a tejcsit, még ha házon kívül vagyunk, akkor sem. Ezek szerint nem én vagyok az egyetlen "õrült" kismama, aki szinte bárhol-bármikor szoptat.
Hogy hogyan ne terelõdjön el a babád figyelme, abban sajnos nem tudok segíteni, nekem ebben nincsenek még tapasztalataim. Mindenesetre nálunk már most szól szopizás közben is a rádió, persze nem túl hangosan, így talán nem lesznek neki késõbb sem annyira érdekesek a zajok étkezés közben.

Iboly! Elõbb nem tudtam jönni, de most köszi, köszi, köszi!
Én sem úgy gondoltam, hogy helyettem dönts a kérdésben, de nagyon nagy segítségemre voltak az általad adott információk.
A személyes tapasztalatod a sápadságról, mintha az én gyermekkoromat írtad volna le: engem is állandóan azzal nyaggatott a nagymamám, hogy vérszegény vagyok, a sápadt-világos bõröm miatt. (Persze sosem voltam az.) És mint kiderült, Papamackónál is így volt, tehát nyilván a babánál sem alakul másként.
És, hogy a doktornénivel meg tudom-e beszélni a dolgot, nekem arról az a véleményem, hogy legszívesebben azt tenném. De félek attól, hogy a dokinéni nem szívesen veszi azt, hogy egy mûkedvelõ, elsõgyermekes kismama revidiálja az õ 40 éves orvosi tapasztalatát. Pedig sok tekintetben egyetértek vele, de benne nyilván akkor is az maradna meg, hogy én egy kekeckedõ némber vagyok, és félek, hogy ezt rávetítené a gyermekre.

És hogy végül hogyan is döntöttem? Hát persze, hogy nem kapja Romola sem a vasat, sem pedig a folsavat.

Amikor kijöttünk a kórházból, mindkettõnk vaseredménye tökéletes volt, így az orvos azt javasolta, hogy már ne szedjem a terhesség alatt szedett vas-folsav kapszulát. Hát, én most a lelkem megnyugtatására beszedem a maradékot (napi 1 szem 10 napig), bár tudom, hogy az anyatejben lév&otilde; vasszintet nem befolyásolja az anya táplálkozása illetve az anya által szedett vaskészítmény.

Köszönöm még egyszer mindenkinek a segítségét.

Sziasztok: Laura
P_Laura

Sziasztok!

Tegnap felavattuk a Móriczon lévõ Mekit. Sima ügy volt! Kép
A zajok Balut is érdeklik, pedig kezdetektõl tv elõtt szoptattam. Leginkább azt szoktam csinálni, hogy úgy veszem az ölembe, hogy nem tud úgy fordulni, hogy az érdekes zajok felé forduljon. Általában egy próbálkozás után feladja, és eszik rendesen.

cory

cory
Budapest

Ildi!Pocok!Norcsi!

Köszi. Azóta eltelt 2 nap és hál'istennek semmi gond, bár várhatott volna még.

Én is elkészítettem a profilomat, ha esetleg valaki szeretné megnézni a babucinkat (pucér!), de az Erika név már foglalt volt, így ezentúl "Botianyu"-ként fogok bejelentkezni.
Mindenkinek jó hétvégét!!!
Sziasztok! Erika
Botianyu

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?