No, mégis itt vagyok!
Tehát akkor az amerikai pite:
(egyelõre az almásat irom le, mert azt kipróbáltam, a többit majd csak ha beváltak)
Almatöltelék:
3 valamilyenfajta alma
3 másik fajta alma (én egy fajtából csináltam)
1/3 csésze cukor (én bögrével mértem és elegendõ lett a tészta)
1/4 csésze liszt
1/4 teáskanál õrölt fahéj
Az almákat hámozd meg, magozd ki és vékonyan szeleteld fel. Egy tálba keverd össze a cukrot, lisztet és fahéjat. Az almát tedd egy nagyobb tálba és öntsd rá a lisztes keveréket. Tedd hútõbe egy egész éjszakára.
Tészta:
2 csésze liszt
1 teáskanál só
2/3 csésze fõzõmargarin vagy rama
3 evõkanál vaj (én teavajat tettem bele megolvasztva)
1/4 csésze hideg viz
1 evõkanál világos és barna sör keveréke (én csak világosat használtam)
1 evõkanál cukor
A lisztet és a sót alaposan keverd el egy tálban, add hozzá a ramat és a vajat és morzsold el a liszttel.
Csinálj kutat a keverék közepében, ebbe öntsd bele a vizet és gyúrd tésztává a masszát. Akkor jó, ha már nem ragad a kezedhez. Ha túl hig lett, adj hozzá egy kis lisztet még. Formálj a tésztából kis cipõt és tedd 20 percre a hûtõbe.
Ezután nyújtsd ki a tésztát lisztezett deszkán. A kinyújtott tésztát tedd pitesütõbe (én pitesütõnek egy széles, alacsony üvegtálat használtam, nem kell kivajazni!).
Teritsd szét az almakeveréket a pitesütõben lévõ tésztára, pontozd meg vajjal. Forditsd rá a tészta felsõ rétegét az almás részre és alaposan ragaszd össze a tésztaszéleket! Vágj néhány nyilást a tésztára, hogy itt eltávozhasson az almából a gõz!
Tésztaecsettel kend be a tészta tetejét vékonyan sörrel, majd hitsd meg 1 evõkanálnyi cukorral a tetejét.
Elõmelegitett sütõben süsd a pitét 205 fokon 10 percig (10-es fokozat), majd 175 fokon (8-as fokozat) 30-40 percig, vagy amig a pite teteje aranysárga nem lesz.
Érdemes megvárni amig kihûl, ekkor könnyebb szeletelni ( mi nem birtuk megvárni) :-)