Nagyon örülök, hogy ennyien gondolkodtok ezen a dolgon. Számomra az a legmegdöbbentõbb, hogy még mindig az adott kórház dönti el, hogy kinek mi a jó. Ha mondjuk lenne egy egységes egészségügyi állásfoglalás ebben a témában, akkor nem különböztetnék meg lakóhely szerint a kismamákat, de mivel ilyen nincs, a minimum az lenne, hogy mondjuk az általános szokást közöljék és a döntést (indokolt esetben) bízzák a kismamára.
Én három, de igazából két fontos dolog miatt szorgalmaznám az azonnali hazamenetelt.
1. A higénia. (bizonyos kórházakban mindent, de mindent vinned kell magadnak és a babának. Tárolási lehetõség szinte nulla. (az ágy alatt kofferek vannak, szennyesruhával). Az élelmiszer olyan, amilyen, de annyi tuti, hogy nem elég egy szoptatós anyának, tehát folyamatosan hordják be a rokonok a kajákat. Tárolás? Nulla. Mosogatási lehetõség? Nulla. Namost ott fekszik a kórteremben, a legjobb esetben is 3-5 kismama és újszülött.
A rokonok folyamatosan, különbözõ idõben járnak kelnek szabadon a kórteremben, de hát azért az utcáról behozott mindenféle, nem biztos, hogy jó egy újszülöttnek.
2. A benn töltött pár nap célja az lenne, hogy meginduljanak a természetes élettani folyamatok, mind a mamánál, mind a babánál. Ehezz elsõsorban nyugalom kellene. A folyamatos átjáróház, ami a kórteremben van, akár milyen toleráns az ember, nem a nyugalmat biztosítja. Az ablaknál fekvõ kismama (természetesen) nem nyithatja rá a picire az ablakot, az ajtónál fekvõ pedig folyamatosan ugrabugrál, hogy mindenki után becsukja az ajtót. A legfontosabb napokban teljesen vadidegen emberekhez kell folyamatosan alkalmazkodnod. Nem biztos, hogy a tejképzõdés klasszul meg tud indulni, amikor pl. egy melletted lévõ ágyon egy abortuszos lány végig üvölti az éjszakát, hogy "pl: megöltem agyerekemet!". Mnden kismama görcsben van, hogy tud-e pl. székletet produkálni a harmadik napra. (Én normál esetben sem tudok elmenni wc-re idegen helyen).
3. Az otthon maradt gyerekek.
Még egyszer hangsúlyozom az ambuláns szülés csak akkor lehetne alternatíva, ha problémamentes szülésrõl és tapasztalt anyukáról van szó (min. második gyerek).
A gátmetszés és az utána érzett fájdalom abba a kategóriába tartozik, hogy dönthessen az anya.
Mégegyszer köszi hogy együttgondolkodtok velem és várom a további ötleteket, tapasztalatokat és véleményeket.
Puszi: Szofi