Hahó,
Maminti,
ez a tele érzés csalóka, mert ilyenkor éppen az első tej gyűlik fel két szoptatás között, és a lurkó lassabban jut el a hátsó tejig, mint két "nem annyira teli" cicinél. Egyébként annak szokták javasolni az állandóan egy mellből szoptatást, akinek túl sok teje van, mert ez hosszú távon csökkenti a tejmennyiséget, hiszen ha pl. három óránként szoptatsz, akkor egy-egy mell csak hat óránként kap ingert, ami ugye nem annyir serkenti munkára
Uakkor meg ugye az egész ügynek néha keresztbetesz a gyerkőc azzal, hogy csak az egyik cici elég neki. És az istennek sem eszik a másikból
Na hét ilyenkor nyilván hagyod a dolgot annyiban. Konkrétan nálatok éjjel nyilván elég volt neki egy is, akkor az ember nem erőlteti, világos
Ha mégsem elég, majd szól.
De nem hiszem, hogy cél kellene legyen az egy cicis szoptatás. Ha rám hallgatsz, hagyod a kölökre, hogy kell-e neki, vagy nem. Én mondjuk úgy szoktam - nálunk egyelőre leggyakrabban elég egy cici -, hogy hagyom az elsőn, amíg csak akar (ill. ameddig hajlandó visszakapni), aztán böfi, majd biztos, ami biztos, átteszem a másikra. Ha nem kell neki, akkor vagy be se kapja, vagy ha igen, akkor szív rajta kettőt, majd fintorogva elengedi, amikor jönni kezd a tej. Ha meg az elsőn elalszik, akkor tiszta ügy
Summa summárum: szerintem nem érdemes egy ciciből szoptatásra törekedni, annál is inkább, mert egy-egy nagyobb szünetnél könnyen túlfeszülhet, aztán ott a baj... Viszont ha a kölök csak egy cicit kér, akkor annyit. Hadd döntse el ő
Még korábban volt az éjszaka átalvás kérdés. Alice és GyeZsu dolgaihoz még annyit tennék hozzá, hogy az alvásos topikokban anno szépen össze lehetett futni olyan mamákkal is, akiknek már vagy egyáltalán nem szopik a gyereke, egész nagy már és mégsem alszik éjjel... És van olyan - bár elég ritka -, hogy a szoptatott gyerek egyszercsak átalussza az éjszakát, és úgy is marad (és az ismeretségi körömben egy ilyenről tudok, meg innen a netről talán három-négyről). Szóval a "nagykönyv" csak nagyon kevés babára jellemző, bár való igaz, hogy az anyatejet a babák sokkal rövidebb idő alatt megemésztik, mint a tápszert (viszont az jobban meg is terhelheti a gyomrukat). Adalék tőlem: a leányom három hónapos korában ugyan átaludta az éjszakát, kemény két napig, utána újult erővel kelt, de nem ám enni, mert csak pár szivattyúzás kellett neki éjjel. Ezt viszont 15-16 hónapos koráig eljátszotta, akkor már nekem is sok volt, szépen óvatosan leszoktattuk az éjjeli cicizésről, ettől függetlenül még jó fél évig ébredezett azért éjszakánként. Szóval az éjjeli ébredések csak részben és egy bizonyos korig függenek össze az evéssel, később már inkább a bújásról szólnak, legyen szó akár szoptatott, akár tápszerrel vagy vegyesen táplált babáról. Van, akinek erre a bújásra nagyobb, van, akinek kisebb az igénye. Na ezt most jól megaszontam
Üdv
Kriszi
akinek Zezéje éppen bújni akar